Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Betoonimehed põllu veerelt

    Ma ei pane sugugi pahaks, kui konkurent meid üleolevalt põllumeesteks nimetab, muigab Pärnumaa väikese betoonitootja OÜ Nurmeti juhatuse liige ja kaasosanik Illar Roots.

    „Kliendid on rääkinud, kuidas konkurendi juures on neile nähvatud, et mis te tülitate ühe-kahe kantmeetriga, minge parem sinna põllumeeste juurde, neil on aega teiega tegeleda,“ ütleb Roots. „Meil ei ole selle vastu midagi, kui kliendil soovitatakse Nurmeti poole pöörduda. Oleme kliendile teinud ka poole mikseri jagu betooni.“
    Pärnumaa betooniturgu jagavadki vaid kaks tegijat: Nurmet ja HeidelbergCement gruppi kuuluv AS HC Betoon, millel on Eestis lisaks Pärnule veel neli suurt betoonitehast. „Vahepeal tegutses siin kandis ka üks teine meiesugune väiketootja, aga nad loobusid betooniärist ja me ostsime neilt tehnika ära,“ täpsustab Roots.

    Aastatel 2014-2016 kasvas OÜ Nurmet käive 2,19 ja ärikasum 83,3 korda.

    1. Ehitusbuum. Nõudlus betooni järele on aasta aastalt tõusnud. Ettevõte on igal aastal suurendanud tootmismahtu umbes 2000 m3 võrra. Kui kaks-kolm aastat tagasi sai klient betoonikoorma kätte järjekorrata, siis praegu peab koorma tellima mitu nädalat varem. Nurmet teenindab peamiselt Pärnumaa kliente, üksikud ehitusobjektid on ka Läänemaal. Betooni on otstarbekas vedada mitte kaugemale kui 70 kilomeetrit.

    2. Eritehnika. Et betoon kiiresti ja hästi kliendini toimetada, on vaja eritehnikat. Nurmet on soetanud endale pruugitud autod: kolm betoonimikserit ja kaks pumbaga betoonimikserit ehk PUMI. Just viimased on eriti nõutud, sest enamik kliente soovib, et betoon suunatakse voolikust sinna, kuhu vaja.

    3. Professionaalne meeskond. Nurmetis töötab lisaks tegevjuhile neli autojuhti ja betoonitehases on tööl kaks operaatorit, kõik on staažikad ja kogenud mehed. „Töötajatesse tuleb suhtuda austusega, neid ei tohi mingil moel alandada,“ toonitab juhatuse liige ja kaasosanik Illar Roots. „Inimesel, kellesse suhtutakse austusega, suureneb motivatsioon aidata kaasa ettevõtte arengule.“

    Kasvav nõudlus
    Viis aastat tagasi asutatud Nurmet on tänu hoogustunud ehitustegevusele kasvatanud jõudsalt käivet ja kasumit ning tulemuseks on pääs Gaselli TOPi (95. koht). Eelmisel aastal kasvas käive kolmandiku võrra ja tänavune aasta tuleb ilmselt sama hea.
    „Arvan, et vähemalt paar aastat ei tohiks nõudlus betooni järele väheneda,“ prognoosib Roots. „Näeme seda kinnitatud ehitusprojektide pealt ja lisaks on veel Rail Baltic tulemas. Need betoonimahud, mida Pärnumaal vajatakse, on ikka päris korralikud.“
    Nurmeti betoonitehas asub Sauga lähedal Nurme külas keset lagedat välja. Kevadpäike pole platsi veel päris tahedaks kuivatanud, on üksikuid veelompe ja ohtralt hallikarva püdelat ollust. „Lähme puhtamasse kohta,“ viipab Roots käega konteinerite poole. Neist ülemine on sisustatud hädapäraseks kontoriks. Roots kutsub laua taha vestlema ka ettevõtte tegevjuhi Peeter Differti. Nurmeti kolmas juhtfiguur, kaasomanik ja finantsjuht Janno Tarvis juhib igapäevaselt oma ehitusfirmat Soomes.
    „Varem oli siin tõepoolest põld, aga mina valisin selle koha kahel põhjusel: tegu on lähisugulase maaga ja logistiliselt on see väga hea asukoht betoonitehasele,“ räägib Roots. „Teha on siin aga veel üksjagu: tahaks territooriumil puhta jalaga liikuda ja putkamajanduse asemele toekama hoone ehitada.“
    Teine katse
    Nurmet on tegelikult Rootsi teine katse lüüa betooniturul oma firmaga läbi. Aastatel 1997-2006 töötas ta Moskvas soomlastele kuuluvas betoonifirmas ja pärast naasmist otsustas kogemused rakendada oma firma teenistusse. Ta asutas koos õemehega OÜ Betoon Service, mis aga masu tõttu pani aastaid hiljem pillid kotti.
    „Sain valusa õppetunni,“ tunnistab Roots. „Ma ei osanud arvata, et Pärnumaa betoonimahud nii väikeseks muutuvad. Tegime ka investeerimisvigu – liiga palju sai autode alla pandud, selle asemel oleks pidanud hoopis toote arendamisele panustama. Püüan uues firmas vigu mitte korrata.“
    Nurmeti põhitoodang on betoonisegud. Kui auto on vaba ja järgmine klient valmis betoonikoormat vastu võtma, doseerib ja segab automaatika portsu 15 minutiga valmis. Tavaliselt teenindab ettevõte vähemalt kolme ehitusobjekti päevas, aga on olnud päevi, kui auto on teinud kuni kümme reisi.
    Nurmeti käibest veerandi moodustavad betoonitööd, peamiselt põrandate valu, mida teostavad allhankijad. Vähesel määral valmistab firma ka betoonplokke. Nii üritatakse päästa betooni, mille klient on küll tellinud, kuid millest kõike ei suuda ära tarbida.
    Annab hüva nõu
    Talvekuudel Nurmeti töötajad puhkavad või hooldavad tehnikat. „Me pole trüginud talvise betooni turule, sest meil pole valmidust, et külmal ajal betooni teha. Ja pealegi teeks see meie toote nii kalliks, et me ei suudaks seda konkurentsivõimelise hinnaga müüa,“ selgitab Roots.
    Parasjagu vurab betoonitehase platsile pikk tsisternauto. See tuleb Lätist ja toob tsementi. „Enamik Eesti betoonitootjaid kasutavad Läti tsementi ja paljud Läti betoonitootjaid kasutavad Eesti tsementi,“ kommenteerib Differt. „Meie kasutame Läti tsementi, sest see on sealsest tehasest kohale tooduna sama kallis, kui Kunda tsemenditehases kohale toomata.“
    Differt liitus Nurmeti meeskonnaga 2015. aasta aprillis. Esimese asjana korraldas ta tootmise nii, et ettevõte sai betoonisegule toootmisohje sertifikaadi. See tõendab, et tootmine vastab standardile. Betooniinsener Differt on oma elu jooksul aidanud sarnast sertifikaati saada enam kui viiel Eesti ja kolmel Iirimaa betoonitehasel.

    Asutatud 15.08.2012.

    Toodab betooni.

    Tegevjuht Peeter Differt, juhatuse liikmed Illar Roots (tootmisjuht) ja Janno Tarvis (finantsjuht).

    Omanikud: 50% Illar Roots, 50% Janno Tarvis.

    Gaselli TOPis 95. kohal.

    Töötajaid 7.

    Käibest umbes 75% moodustab betooni tootmine ja 25% betoonitööd.

    Klientideks peamiselt Pärnumaa ehitus- ja põllumajandusfirmad ning eraisikud.

    Eesti Betooniühingu liige.

    2013 – Janno Tarvise firmalt OÜlt J&M Handy-Work osteti betoonitehas.

    2013 – alustati betooni tootmisega.

    2015 aprill – Peeter Differt asus tööle tegevjuhina.

    2015 oktoober – betoonisegule anti tootmisohje sertifikaat.

    Illar Roots ja Peeter Differt

    Roots on õppinud Võru tööstustehnikumis puidutöötlemise tehnoloogia erialal. Aastatel 1997-2006 töötas ta Moskvas soomlastele kuuluvas betoonifirmas Consolis ja 2006-2011 oli OÜ Betoon Service juhataja. Talle kuulub ehitusfirma OÜ Roots Ehitus.

    Peeter Differt on lõpetanud Tallinna Polütehnilise Instituudi ehitusdetailide ja –konstruktsioonide tootmise eriala (1983). Ta on töötanud betooniinsenerina Haapsalu KEKis, käivitanud Uninaksi ehitussegude tehase, sertifitseerinud Iirimaal mitu betoonitehast, töötanud ASis Muuga Betoonelement ja Viljandis asuva ASi VMT Betoon juhatajana. Talle kuulub ehitusega tegelev väikefirma OÜ Koplekivi.

    Allikas: OÜ Nurmet, Äripäev

     

    Differti omamoodi professionaalne kiiks on käia võimalikult paljudel ehitusobjektidel, kus kasutatakse tema juhitava betoonitehase toodangut. „Käin kogemusi kogumas, sest iga objekt on erinev. Igal objektil on midagi uut, mida pole enne ette tulnud,“ räägib ta. „Ma ei käi ehitusplatsidel järelevalvet tegemas, aga ma koolitan järelevalve tegijaid. Ma saadan nad kooli tagasi, kui nad väga suurt lollust suust välja ajavad. Maksavad koolituse oma taskust kinni ja pärast on tulnud mind tänama.“
    Tänama on tuldud ka siis, kui ta on soovitanud mitte näpuga järge ajada vanades nõukogude aegsetes õpikutes kirja pandud normides. Differt räägib loo, kuidas ühe suure puukuuri omanik tegi jupi betoonpõrandat valmis ja kurtis talle, et maru kalliks läks. „Ta oli kümne sentimeetri paksuse põranda sisse pannud kahekordse armatuuri,“ muigab Differt. „Ma küsisin, kas sul pole rahaga mida peale hakata. Kui ta puukuuri järgmist põrandajuppi valas, kasutas ta metallfiibrit ja betooni kantmeetri hind tuli neli korda odavam.“
    Milline vanasõna iseloomustab teie tegevust?
    OÜ Nurmet kaasosanik Illar Roots ja tegevjuht Peeter Differt
    Kuidas meister, nõnda töö. Betoneeritud objekte vaadates tunneb alati ära, kas selle on teinud meister või soss-sepp. Meie käibest veerandi annavad betoonitööd. Peamiselt on tegu põrandate valuga ja need tellime allhanketööna. Kasutame ainult kauaaegseid ja usaldusväärseid partnereid, sest siis oleme kindlad, et põrand saab hästi tehtud ja vastab nõuetele.
    Paraku näeme üpris sageli ka soss-seppade vusserdusi. Meenub üks põrandavalaja, kelle eramuomanik palkas appi kui spetsialisti. Too „spetsialist“ palus meie autojuhil 70 ruutmeetrisele põrandale betooni korraga maha laotada, kastis betooni veega ja tõmbas siis kile peale. Ta oli veendunud, et betoon peab enne tasandamist kile all mõnda aega nö tõmbama. Aga selleks ajaks, kui ta kile pealt ära võttis, oli betoon juba kõvastunud.
    Betoonimeeste kolm soovitust
    1. Ära põlga väiketellijat. Kõige olulisem on suhelda kliendiga viisakalt. Kuna suurel konkurendil pole aega või viitsimist väikeste tellijatega tegeleda, oleme üksjagu väiketellijaid endale saanud. Me ei saa endale lubada, et saadame potentsiaalse kliendi ukse taha.
    2. Palka spetsialistid. Kõige tähtsam asi, mida ülikoolis õpetatakse, on see, et sa saaksid aru, mida ja millest õppejõud räägib. Aga kuidas seda asja teha, seda pead ikka töö käigus ise õppima, seda koolipink ei anna. Nii tuleb aastatega elukogemus ja saad hakata ise noori õpetama. Ja kui sul endal veel elukogemust ja oskust ei ole, tuleb leida spetsialist, kes oskab.
    3. Jaga soovitusi. Räägi alati kliendile, kuidas üht või teist asja oleks kõige õigem ja otstarbekam teha. Meie tahame ja oskame näiteks soovitada, kuidas betoonpõrandaid valada. Käime sageli objektidel klienti nõustamas. Sellel on ka turunduslik eesmärk – tahame, et põranda tegija valiks ka järgmise põranda valamiseks meie betooni ja suure tõenäosusega soovitavad meie kaupa teistelegi.
    OÜ Nurmet kaasomanik unistab
    Naljaga pooleks võiks öelda, et unistus on suur – tahaks olla Pärnumaa betoonikuningas. Tegelikult oleksin ma väga õnnelik, kui me kunagi saaksime oma territooriumi nii korda, et seal saab sandaalidega käia. Ja et meie autopargis oleksid suhteliselt uued ehk mitte enam kui kümme aastat vanad sõidukid.

    Ehitusturg kosutab (eurodes)

    aasta    käive               kasum

    2013    384 083           6123

    2014    436 528           558

    2015    581 578           14 742

    2016    954 851           105 780

    2017    u 1 300 000     u 100 000

    Allikas: OÜ Nurmet

    Väiksega on lihtsam suhelda
    Rando Talv, OÜ RAM Betoon juhatuse liige
    Meie põhitöö on betoonpõrandate ja vundamentide valamine. Nurmetiga teeme koostööd mitut pidi: teeme neile allhanketööna põrandaid ja võtame neilt betooni oma ehitusobjektidele.
    Pärnumaal tegelikult vaid kaks betoonitootjat ongi – väikene Nurmet ja suur HC Betoon. Me tarnime iga päev betooni neilt mõlemalt. Kuna nad omavahel konkureerivad, siis hinnad on suhteliselt sarnased. Meie jaoks on peamine see, kust kiiremini betooni kätte saab.
    Tuleb tunnistada, et väikese tegijaga on lihtsam suhelda ja asju ajada, HC Betooni puhul käib tellimine läbi Tallinna. Nurmeti töötajad on sõbralikud ja vastutulelikud. Meie firma suhtleb tellimuste asjus peamiselt Nurmeti juhatuse liikme Illar Rootsiga. Varem ma teda ei tundnud, aga kuidagi vastastikku on hakanud sujuma meil koostöö.
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Investeerimine ja surm: pärandamise maksunüanssidest välismaa kinnisvara konksudeni Kahjumliku investeeringu pealt tuleb maksta tulumaksu
“Isegi hea tervisega investorile ei tee paha, kui nende asjade peale mõelda,” arvab kõhedaks tegevate surma ja pärandamise teemade kohta maksuekspert Ranno Tingas.
“Isegi hea tervisega investorile ei tee paha, kui nende asjade peale mõelda,” arvab kõhedaks tegevate surma ja pärandamise teemade kohta maksuekspert Ranno Tingas.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Savisaare sõnul oli tema Tallinna tööots rohkem hobi
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.