Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Ülevõtmistehingud ületasid miljardi piiri

    Infotehnoloogia, transport, tootmine või meelelahutus – raske on leida sektorit, kus aasta esimeses pooles poleks toimunud suuri ülevõtmisi või liitumisi. Aasta teine pool paistab tulevat vähemalt sama tihe.

    „Kui keerulisematel masuaastatel suudeti Eestis kokku lugeda veidi üle 100 tehingu aastas, siis 2018. aasta esimese poolaasta jooksul on avalikustatud juba 95 suuremat tehingut. Tähelepanuväärne pole aga mitte ainult tehingute arv, vaid ka maht – 2018. aasta esimesel poolaastal on Eestis tehtud tehinguid juba rohkem kui miljardi euro väärtuses,“ kommenteeris Ellex Raidla tehingute valdkonna juht Sven Papp.
    Ka Soraineni büroo juhtivpartner Toomas Prangli kinnitab, et aasta esimene pool on olnud väga aktiivne. "Ise me statistikat koostanud ei ole, aga ma arvan, et üks kõigi aegade tihedamaid poolaastaid," rääkis Prangli, kelle hinnangul vähemalt tehingute arvu poolest ei pruugi teine poolaasta esimesele üldse alla jääda.

    Eesti on jätkuvalt buumi haripunktis, tehingunõustajatel on ülikiired aeg ja ettevalmistamisel on hulk tehinguid, millest mitu ka suuremahulist.

    Sven Papp
    IT- ja transpordisektor löövad laineid
    Kui mullu tehti palju tehinguid globaalsete ettevõtete Eesti harudega, on 2018 olnud suurte Eesti ettevõtete tehingute päralt ja eriti aktiivne on olnud riskikapitali investeerimine infotehnoloogiasektorisse, kus tehingud ulatuvad mitmesaja miljoni euroni.
    „Suur tehinguaktiivsus start-up-sektoris ja selliste tegijate nagu Daimler investeeringud meie turule on väga märgilise tähendusega. Seesugused mastaapsed projektid on selgelt jäämäe tipp – näeme iga päev väga huvitavaid ja perspektiivikaid B2B tehnoloogiaid ja IT-arendusi formeerumas globaalsel turul tegutsevateks ettevõteteks,“ kommenteeris Ellex Raidla tehingute valdkonna partner Risto Vahimets.
    Toomas Prangli lisas, et idufirmade ja IT-sektori aktiivsus on olnud pikaajaliselt esimese kolme valdkonna seas Eestis, muud sektorid turu väiksuse tõttu pigem vahetuvad. Aasta esimesest poolest jäigi silma just transpordi- ja logistikasektor ning suured tehingud börsil, see tähendab Tallinna Sadama börsile tulek ja Olympic Enterntainment Groupi äraostmine.
    Siia võib suurematest tehingutest lisada Transiidikeskuse ja Magnetic MRO müügi ja Alexela kaasatud investeeringud. Risto Vahimets ütles, et loodab logistikasektoris aktiivsuse kasvu, mis võiks Eesti geograafilise asukoha tõttu ennustada uut tõusu, lisaks veel perspektiiv, mida lisavad alles kavandatavad või arutelu alla võetud projektid, nagu Rail Baltic või Helsingi tunnel.
    Börsilt võib uudiseid oodata
    Börsiettevõtetega seotud tehingute kohta märkis Toomas Prangli, et selliseid tavaliselt kitsa ajaperioodi vältel väga tihti koos ei näe. "Aga ma arvan, et ei ole välistatud, et selliseid tehinguid tuleb ka nüüd juurde, sest soovitakse näiteks kaasata pensionifondide või börsiinvestorite raha. Siin võiks lähiperioodil küll midagi oodata" ütles ta.
    Aasta esimese pooles toimunud väga suuremahuliste tehingute kohta ütles ta, et iseloomulik on neile tehingutele, et müüdud ettevõtted ei ole tegutsenud ainult Eestis, vaid üle Baltikumi ja mõni ka laiemalt. Kohalikul turul tegutsevad ettevõtted nii suurte summade eest omanikku ei vaheta.
    Küsimusele, kas turul valitseb väliskapitali või kohaliku kapitali huvi, märkis Prangli, et mõlemad on praegu aktiivsed, kuid märkis, et näiteks võrreldes Läti ja Leeduga on Eesti juhid olnud ühinemis- ja ülevõtmistehingutel riskialtimad.
    "Seda, kas tegemist on ostja või müüja turuga, on samuti raske öelda. On näha, et praegu on müüjad on olnud isegi aktiivsemad, aga samas on nad ka huvitatud küsima väga kõrget hinda ja paljud tehingud ei olegi lõpule jõudnud," kommenteeris ta ja lisas, et suur faktor tehingute juures on olnud ka see, et pankade ja teiste finantseerijate soov tehinguid rahastada on olnud varasemast suurem.

    Püssirohi veel otsa ei saa

    Kindlasti on tulemas veel suuri tehinguid, aga ei maksa uudistest ette rutata.

    Lühikese aja peale on koondunud mõned Eesti mõistes megatehingud, kus investoriks on valdavalt strateegilised investorid väljaspool Eestit. Ostjateks on olnud paljud erinevad strateegilised (välis)investorid, aga „püssirohi“ sellega otsa ei saa.

    Rahvusvaheliste strateegiliste ja finantsinvestorite huviorbiidis on jätkuvalt energeetika, logistika ja transpordi ning uute tehnoloogiate valdkonnad. Need on valdkonnad, kus globaalselt on palju muutusi toimumas, tulenevalt inimeste tarbimisharjumuste muutmisest. Uute tehnoloogiate alla võivad minna erinevad IT valdkonna projektid, kuid ka puidutöötlemisega seotud projektid, millega tegelevad mitmed Eesti firmad.

    Hetkel on müüjate turg. Müüjad saavad küsida oma hinda, turud on optimistlikud ning rahastamine suhteliselt lihtsalt teostatav, kui projekt on piisavalt atraktiivne ja tugev. Paljude Eesti investorite väljumine ettevõtetest on tingitud erinevatest põhjustest – kas omanikud on jõudnud tasemele, kus edasist arengut on raske ellu viia ilma liigseid riske võtmata või omanikud peavad müüma, sest investoritele on vajalik investeeritud kapital tagastada (erakapitalifondid).

    Kindlasti saab öelda seda, et ambitsioonikamad Eesti ettevõtted suudavad ennast täna rahastada paremini kapitaliturgude abil, ilma et peaksid ennast kohe oma konkurentidele Põhjamaades või Euroopas maha müüma. Kapitaliturud soosivad heade kasvulugudega ja tugevate meeskondadega ettevõtteid. See on Eestile võimalus.

    Tallinna Sadam näitas õnnestunud IPOga teistele tee ette, miks ei võiks oma- või võlakapitali avalikelt turgudelt hankida ka teised Eesti ettevõtted. Taxify on hea näide globaalsetele kasvuettevõtetele. Eestit juba teatakse paljudes finantsinvestorite ringkondades üle maailma ning järgmiseid Eesti tehinguid on lihtsam teha, kui sellised märgid juba maas on.

    Aare Tammemäe, Redgate Capitali partner
    Ühinemisturul langust näha ei ole
    Oodatava langusega Rootsi kinnisvaraturul või segadustega Brexiti või USA presidendi Donald Trumpi tollide kehtestamise ümber võiks Sven Papi sõnul oodata ka uut langust, kuid tema seda enne 2020. aastat eriti ei oota.
    Mergermarketi andmetel tehti 2018. aasta esimesel poolel maailmas tehinguid 1,94 triljoni dollari väärtuses, mis on 28,3 protsenti rohkem kui aasta varem ning parim poolaasta tulemus alates viimase kriisi algusest. Tehingute väärtus Euroopas on eelmise poolaastaga võrreldes kasvanud koguni 63,8 protsenti.
    „Ka Eesti on jätkuvalt buumi haripunktis, tehingunõustajatel on ülikiire aeg ja ettevalmistamisel on hulk tehinguid, millest mitu ka suuremahulist. Praegu on need veel konfidentsiaalsuslooriga varjutatud, kuid loodetavasti kuuleme nii mõnestki neist veel selle aastanumbri sees,“ ütles Papp.
    Toomas Prangli lisas, et tema hinnangul tuleb teine poolaasta aktiivne, kuid tänavu on keeruline aasta algust lepingute suuruse poolest üle lüüa. Samas on tema sõnul näha, et paljud tehingud elavnevad majandusaasta lõpus, nii et tehingute arvult ei pruugi tulemus põrmugi alla jääda.

    Suuremad tehingud

    Eesti Energia taastuvenergia ettevõte Enefit Green ostis Norra kohalikele omavalitsustele ja Eesti väikeinvestoritele kuuluva taastuvenergiaettevõtte Nelja Energia. Ostusumma oli 289 miljonit eurot, lisaks lubas riigile kuuluv ettevõte võtta üle 204 miljoni euro ulatuses rohefirma laene. Hansapanga müügi järel Eesti tehinguajaloo suuruselt teine ülevõtmine. Tehing vajab veel Eesti konkurentsiameti luba.
    Olympic Entertainment Group, 288 miljonit eurot
    Novalpina Capitali tütarettevõte Odyssey Europe AS ostis Tallinna börsil tegutsenud kasiinofirma Olympic Entertainment Groupi. Novalpina pakkus senistele aktsionäridele 1,9 eurot aktsia kohta, mida paljud pidasid liiga väheks. Varavalitseja Trigon Asset Management pöördus tulevaste omanike pärast ka kohtusse, kui Odyssey üritas ettevõtte aktsiakapitali suurendada. Praegu kuulub Odysseyle 90 protsenti aktsiatest ning nad on teinud ettepaneku vastavalt äriseadustiku squeeze-out-sätetele kaks ettevõtet liita.
    Saksa autotootja Daimler AG eestvedamisel investeerisid investorid transpordi idufirmasse Taxify 175 miljonit eurot. Ettevõtte turuväärtus tõusis sellega üle miljardi euro. Varem on Eestis samasuguse tähiseni jõudnud TransferWise. Raha kulub laienemiseks ning tehnoloogia arendamiseks.
    Riik viis Tallinna Sadama börsile ja müüs selle vähemusosaluse 147,4 miljoni euro eest. Lähiaastail 30 miljoni euro suurust dividendi lubanud Tallinna Sadama aktsiad leidsid sooja vastuvõtu ning märgiti pea kolmekordselt üle. Lõpphinnaks kujunes 1,7 eurot. Viimasel ajal on aktsia kaubelnud 1,98 euro tasemel.
    Soome börsiettevõte Wärtsilä ostis osaluse Alexela Hamina LNG-terminalis. Alexela ja Haminan Energia ühisettevõte Hamina LNG OY otsustas möödunud suvel alustada LNG-terminali ehitust Hamina Kotka sadamas. Esimeses etapis ehitatakse 30 000 m³ suurune mahuti koos LNG-laevadelt vastuvõtmise, gaasistamise ja ümberlaadimise võimekusega.
    Islandi metsandusdettevõte Norvik Timber omandas Byko-Lat SIA (Läti), EWP ASi ja Laesti ASi (Eesti) ning Norvik Shippingu (Suurbritannia). Tehing kokku oli 75,3 miljonit eurot, mis hinda Laesti ja EWP eest maksti, ei ole täpselt teada.
    Saksamaa logistikafirma Hamburger Hafen und Logistik AG ostab Eesti suurima terminalioperaatori Transiidikeskuse. Transiidikeskus moodustas suurema osa pikaajalise ärimehe Anatoli Kanajevi 90 miljoni eurosest varandusest. Sakslased sihivad paremaid positsioone tulevastel Hiina–Euroopa kaubateedel.
    Müügijuhtimise tarkvara arendavasse ettevõttesse tehtud investeeringut juhtisid riskikapitaliettevõte Insight Venture Partners ning juba olemasolev investor Bessemer Venture Partners. Investeeringus osalesid ka Pipedrive'i varasemad investorid Rembrandt Venture Partners ja Atomico. Kavas on kasvada ja katsetada näiteks masinõppe ja tehisintellekti võimalusi.
    Hiina ettevõte Guangzhou Hangxin Aviation Technology ostab BaltCapilt Magnetic MRO. Tegemist on tõenäoliselt suurima Hiina otseinvesteeringuga Eestis. Lennukihooldusega tegeleva ettevõtte käive pea kahekordistus mullu, 91 miljonile eurole, ärikasum oli 4,4 miljonit eurot.
    Leedu kontserni Vilniaus Prekyba kuuluv Ermitažas ostis Eestis ehitus- ja kodutarvete kaupluste võrgu Bauhof. Eesti ehitusmaterjalide jaekaubandusturu liidri varasem omanik oli MyInvest Grupp, mis kuulub Armin Kõomägile, Indrek Prantsule ja Sven Mansbergile. Bauhofi 2017. aasta käive oli 97 miljonit eurot ning puhaskasum 3,1 miljonit eurot.
    Allikas: Ellex Raidla
  • Hetkel kuum
Andrus Kaarelson: erakonnad, ühinege tööandjate majandusleppega!
Majanduse kasvule pööramiseks vajame valitsuste ja valimiste ülest ühiskondlikku kokkulepet, kirjutab parlamendivälise erakonna Parempoolsed liige Andrus Kaarelson.
Majanduse kasvule pööramiseks vajame valitsuste ja valimiste ülest ühiskondlikku kokkulepet, kirjutab parlamendivälise erakonna Parempoolsed liige Andrus Kaarelson.
Põhjamaade Notre Dame: Kopenhaageni börsihoone tulekahju šokeerib Taanit
Teisipäeval, renoveerimistööde käigus, süttis 1625. aastal ehitatud Kopenhaageni börsihoone. Kohalikud jälgivad pisarsilmi, kuidas ajalooline ehitis tules hävib.
Teisipäeval, renoveerimistööde käigus, süttis 1625. aastal ehitatud Kopenhaageni börsihoone. Kohalikud jälgivad pisarsilmi, kuidas ajalooline ehitis tules hävib.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Maardu mõisa müük on nurjunud üheksa aastat, hinda langetati kolmandiku võrra
Maardu mõisa ligi kümme aastat müügis hoidnud Eesti Pank korraldab oksjoni, vähendades alghinda pea kolmandiku võrra.
Maardu mõisa ligi kümme aastat müügis hoidnud Eesti Pank korraldab oksjoni, vähendades alghinda pea kolmandiku võrra.
Galerii: Tallinn sai uue juhi närvikõdi saatel
Pühapäeval sai ametliku kinnituse Tallinna uus linnavõim. Kui algselt tundus, et linnapea kinnitamine on puhas formaalsus, siis tegelikult kaasnes sellega väike närvikõdi.
Pühapäeval sai ametliku kinnituse Tallinna uus linnavõim. Kui algselt tundus, et linnapea kinnitamine on puhas formaalsus, siis tegelikult kaasnes sellega väike närvikõdi.