Allan Rajavee • 13. september 2018 kell 9:58

Müller: suurtehing loob head fooni

Nordea Panga endine tegevjuht Gerd Müller arvab, et juba Luminor panga loomisel plaaniti kaasata mõni suurinvestor.   Foto: Eero Vabamägi, Postimees/Scanpix

Kuigi Blackstone’i miljardi-tehing ei muuda oluliselt konkurentsi Baltiriikide pangandussektoris, näitab kõrge profiiliga investori turule sisenemine, et regiooni investeerimiskliima on soodne ning suuri tehinguid võib oodata ükskõik millisest majandusvaldkonnast, sõnas Nordea panga endine juht Gerd Müller.

Mülleri arvates näitab Luminori suurtehing, et tuumikinvestori kaasamine on Nordea ja DNB pankade peas juba Luminori loomisest alates mõlkunud. „Ma arvan, et see on olnud osa algsest äriplaanist,“ sõnas Müller, kes rõhutas sõna „arvan“.

Teisalt arvab Müller, et suurtehing ei muuda pangandusturul konkurentsi. „Luminor on ka praegu olnud iseseisev Balti pank oma otsustes ja ma arvan, et see ei tohiks väga palju nende strateegiat mõjutada,“ leidis Müller.

Mülleri sõnul loob iga kõrge profiiliga investeering Eesti ja Baltiriikide investeerimisturul positiivset fooni. „Tegelikult on suuri tehinguid olnud igas valdkonnas, mis näitab väga head üleüldist investeerimiskliimat. Usutakse, et majandus suudab kasvada ja on elujõuline,“ ütles Müller. Sestap võib tema sõnul oodata suuri tehinguid ükskõik millisest majandusvaldkonnast.

Luminor teatas täna strateegilisest partnerlusest konsortsiumiga, mida juhib investeerimisfond Blackstone Group L.P. Tehingu tulemusel omandavad Blackstone’i erakapitali investeerimisfondid Luminoris 60% suuruse osaluse. Luminori senised omanikud Nordea Bank AB ja DNB Bank ASA säilitavad kumbki 20protsendilise osaluse. Blackstone investeerib Luminori 1 miljard eurot, teatas Luminor.

1985. aastal asutatud USA investeerimiskontsern Blackstone Group on turuliider alternatiivsete investeeringute – kinnisvara, erakapitali fondide, riskifondide ja laenude väljastamise – vallas. Täpsemalt saab Blackstone Groupi taustast lugeda siit.

Hetkel kuum