• Jaga lugu:

  Stokker ostis Soome metsa- ja aiatehnika müüja

  Oktoobri esimesel päeval omandas AS Stokker 49% Soome aia- ja metsatehnika hulgimüügiettevõttest Teräosa OY. Stokkeri juhatuse liikme Priit Printsi sõnul tekkis võimalus Soome turule laieneda, kuna varem äärmiselt protektsionistlik turg on muutunud avatumaks.

  See oli esimene osa 6. augustil sõlmitud kokkuleppest, millega Stokker omandab kolme aasta jooksul 100% osaluse Teräosas. Printsi sõnul on ettevõttel juba kaks aastat olnud plaan laieneda põhjanaabrite turule.
  Tema sõnul avanevad Euroopa turud üha rohkem ja panevad rõhku konkurentsivõime kasvatamisele. Ka Soome turgu pole need muudatused puudutamata jätnud. “Kui Soome turg oli varem väga protektsionistlik ja seal toimisid vanad kliendisuhted, kus partnerlused kulgesid põlvest põlve, siis nüüd pööratakse üha enam tähelepanu toote ja teenuse hinna-kvaliteedi suhtele ning ka rahvusvahelisi ettevõtteid on kõvasti juurde tulnud, mistõttu on sealne turg päris suures muutuses,” leidis Prints.
  Varem läbi käidud rada
  Kui Stokkeri tegevus on suunatud eelkõige lõpp-kliendi teenindamisele ja seadmete müügile ning hooldusele, siis Teräosa peamine tugevus on eelkõige metsa-aiatehnika ning varuosade hulgimüük, mis on vaid üks kitsas Stokkeri tegevusvaldkond. “Lõpp-klienti teenidava ettevõtte ost oleks olnud loogilisem suund, kuid kui läheme ajaloos tagasi, siis 1990. aastatel Lätti ja Leetu laienedes tegime seal esimese sammu aia- ja metsakaupade hulgimüügiga,” tõi Prints paralleeli.
  Teisalt nentis Prints, et Soome turg on Baltimaade turust erinev. “Eks oleme Soomes veel piisavalt väike ettevõte ja saame seda Soome äri veel paar aastat õppida. Päris Baltikumi mudeli kopeerimise peale me ei plaani minna,” toonitas Prints.
  Teräosa liigub Stokkeri valdusesse kolme aasta jooksul. Järk-järguline ülevõtmine toimub, kuna Stokker soovib kaasomaniku teadmisi Soome turu kohta võimalikult palju ära kasutada. “See annab meile võimaluse Teräosa kogemusest õppida ning seda väike-ettevõtet sujuvalt Stokkeri meeskonda sulatada,” sõnas Prints.
  Stokker soovib tuua Baltimaadesse Teräosa tugevusi, näiteks hakata rohkem tegelema seadmete järelhooldusega. Tema sõnul liigub turg selles suunas, et füüsilised kauplused on olulisust kaotamas, teisest küljest on tõusuteel kõik, mis puudutab teenuseid ja järelhooldust.
  Laienemine maandab riske koduturul
  Prints tunnistas, et Soome laienemine vähendab Stokkeri geograafilisi riske. Praegu tegutsetakse ainult Balti riikides, kuid vähene tööjõud ja palgasurve muudab turu ebastabiilseks. See aga ei tähenda, et Stokker soovib oma tegevust Baltimaades piirata. “Lätis on meil praegu sama suur äri nagu Eestis ja Leedus on pisut väiksem, sest seal puudub meil põllumajandusmasinate müük. Balti riikides kasvame praegu pigem orgaaniliselt. Mingeid ettevõtteid me nendel turgudel soetada ei plaani,” rääkis Prints.
  Printsi sõnul leppisid tehingu osapooled kokku, et tehingu hinda ei avaldata.
  Teräosa OY on 1999. aastal asutatud Soome hulgimüügiettevõte, kes turustab Soomes Oregoni, Yamabiko, MTD ja paljude teiste tuntud tootjate aia- ning metsatehnikat ning varuosi. Ettevõttes töötab 12 inimest ning käive ületab 5 miljonit eurot.
  Stokker on 1991. aastal asutatud tööriistade ja masinate müügi- ning teenindusettevõte. Stokkeri meeskonnas töötab 600 spetsialisti ning grupi netokäive ulatus 2017. aastal 108,5 miljoni euroni. Stokkeril on Balti riikides 33 teeninduskeskust.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Anu Ruul: kestliku innovatsiooni võimalikkusest Maal – kümme sammu maailmalõpust eemale
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
USA aktsiaturg: Nasdaq pani langusnädalale punase punkti
Tehnoloogiaaktsiaist pungil Nasdaqi liitindeks lõpetas börsinädala 2,72 protsendise kukkumisega; languses olid ka kõik teised peamised USA börsiindeksid.
Tehnoloogiaaktsiaist pungil Nasdaqi liitindeks lõpetas börsinädala 2,72 protsendise kukkumisega; languses olid ka kõik teised peamised USA börsiindeksid.
Raadiohitid: ühe Eesti panga juhtimisviga ja uus Tuul Tallinna börsil
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Ossinovski vastane ei jäänud kohtu otsusega rahule
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.