Äripäev • 30. oktoober 2018 kell 6:54

Isamaa teeks II pensionisamba vabatahtlikuks

Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder  Foto: Scanpix

Isamaa eestseisus toetas Helir-Valdor Seederi ettepanekut teha II samba pensionifondid vabatahtlikuks ja anda inimestele võimalus jätkata säästmist ja investeerimist ka isikliku investeerimiskonto kaudu.

"Isamaa ettepanek on teha kogumispensioni süsteemis üks põhimõttelise tähtsusega muudatus - anda inimestele otsustusõigus oma teise pensionisamba kasutamise üle," ütles Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder pressiteate vahendusel.

Samuti peab inimestel olema õigus kogutud raha välja võtta, teatas partei.

Isamaa ettepanek lähtub sellest, et II pensionisammas pole täitnud selle kehtestamisel seatud eesmärke. Fondide tasud on olnud kõrged ja investeeringute reaaltootlus viimasel kümnendil negatiivne.

"Me usume, et valikuvabadust suurendades ja riiklikku sundi vähendades teeb valdav enamus inimesi oma varaga otsuseid, mis kasvatavad jõukust ja valmisolekut vanaduspõlveks paremini kui riiklikult reguleeritud sundpensionifondid, mille tootlus on maailmas viimaste hulgas," ütles Seeder.

"See, kui inimestest saavad oma kogumispensioni peremehed, tugevdab konkurentsi Eesti investeerimisturul ja annab signaali, et tuleviku peale tuleb ka inimestel endil mõelda," lisas Seeder.

Isamaa ettepanek lähtub sellest, et kogu II sambasse kogutud vara kuulub pensionikogujatele. Ettepaneku kohaselt võib pensionikogumist jätkata samamoodi nagu seni, kuid lisandub õigus kanda pensionifondi kogunenud raha oma investeerimiskontole ning seda ise paigutada.

Investeerimiskonto kasutamise võimalusi laiendatakse, et seda kasutades oleks võimalik investeerida rohkematesse varaklassidesse. Investeerimiskonto kaudu tuleb soovijatele anda ligipääs võimalikult paljudele Eesti ja maailma väärtpaberitele, investeerimisfondidele ning muudele investeerimisvõimalustele.

Loe, mida arvas II samba muutmisest Reformierakonna esimees Kaja Kallas

Hetkel kuum