Koit Brinkmann • 8. november 2018 kell 4:00

Paljud keskerakondlased lasid "Savisaare pangast" jalga

Tallinna eelmise linnapea Edgar Savisaare eestvedamisel asutatud Ühistupanga ümberkujundamisel võtsid sissepandud raha välja 100 asutajat, kelle seas on ka hulk tuntud Keskerakonna liikmeid.

Edgar Savisaar vestlemas erakonnakaaslaste Martin Repinski ning Siret Kotka-Repinskiga.  Foto: Andras Kralla

Kui selle aasta kevadel toimunud tulundusühistu Eesti Ühistukapital (endise ärinimega Eesti Ühistupank) korralisel üldkoosolekul otsustati lubada liikmetel kuu aja jooksul esitada avaldus ühistust väljaastumise kohta ning saada tagasi nende tasutud osamakse, kasutasid panga 153 asutajast seda võimalust 100 liiget. Kokku vähenes ühistu omakapital seetõttu 220 470 euro võrra.

Ühistust astusid välja keskerakondlastest riigikogu liikmed Erki Savisaar, Siret Kotka-Repinski, Märt Sults, Karin Tammemägi, Heimar Lenk ja Marika Tuus-Laul.

Samuti tulid ühistust välja kriminaalkaristatud Lauri Laasi, Priit Toobal, Alar Nääme ja Ester Tuiksoo. Ka kunagine Rahvaliidu esimees Villu Reiljan ning Eesti Panga nõukogu liige Kalev Kallo said oma sissepandud raha tagasi. Reiljan 350 eurot ning Kallo 3500 eurot.

Keskerakondlasest Tallinna linnavolikogu ning Eesti Panga nõukogu liige Kalev Kallo.  Foto: Andras Kralla

Tallinna linn on ühistusse sisse pannud 6 miljonit eurot maksumaksja raha. Enda osamaksed võtsid aga välja abilinnapead Kalle Klandorf ja Vadim Belobrovtsev, linnaosavanemad Lauri Laats, Jaanus Riibe, Marek Jürgenson ning abilinnapea Klandorfi büroo konsultant Priit Willbach.

Ühistu juhatuse liige Ülle Mathiesen astus samuti ühistust välja.

Savisaar ja Aas jäid

Tuntumad ühistusse jääjad olid Edgar Savisaar, Tallinna linnapea Taavi Aas, volikogu esimees Mihhail Kõlvart, varasemalt suurtööstusi Kalev ja Tere omanud Oliver Kruuda ning Tallinki üks omanikest Ain Hanschmidt.

Eraisikust liikmete kõrval lahkus aga ka hulk ettevõtetest ühistu liikmeid. Suurima osamakse – 50 340 eurot – sai tagasi Teet ja Ülle Järvekülje ettevõte Armadio OÜ. Tuntumatest firmadest lahkusid veel Sevenoil EST, Saidafarm, Otepää Lihatööstus, E-Piim Tootmine, Mainor ning Alexander Kofkinile kuuluv Capital Investment Group.

Linn võtab osa raha tagasi

Hiljuti toimunud Ühistukapitali erakorralise üldkoosoleku päevakorras oli osakapitali vähendamine veel 1,5 miljoni euro võrra, mille järel on osakapitali uus suurus 4,536 miljonit eurot. Valdav osa laekub sellest 1,5 miljonist eurost Tallinna linnale.

Osakapitali vähendamise tulemusena makstakse liikmetele välja 25 protsenti nende tasutud osamaksest. Väljamakse tehakse nelja kuu möödumisel ühistu uue osakapitali suuruse kohta äriregistris kande tegemisest.

Ühistukapitali juhatuse selgituse kohaselt võimaldab osakapitali vähendamine jätkuvalt hallata Ühistukapitali olemasolevaid investeeringuid ning vajadusel osaleda Coop Panga aktsiakapitali võimalikul suurendamisel.

Ühistukapitalile kuulub 5protsendiline osalus Coop Pangas.

Hetkel kuum