• HKScani juht Jari Latvaneni strateegia ei viinud oodatud tulemusteni.Foto: Sander Ilvest, Postimees/Scanpix
  Jaga lugu:

  HKScan vahetab juhid päevapealt välja

  Rakvere lihakombinaadi omanikfirma HKScan andis teada, et töökoha kaotavad nii ettevõtte nõukogu esimees kui ka tegevjuht.

  Ettevõtte nõukogu otsustas tänasel koosolekul, et ettevõtte uueks nõukogu juhiks saab Reijo Kiskola, kes on nõukogus selle aasta aprillist. Tal on tugev kogumus rahvusvahelisest juhtimisest ja ta on ettevõttest ja selle aktsiaomanikest sõltumatu, teatas HKScan.
  Senine nõukogu esimees Mikko Nikula lahkub nii nõukogu esimehe ametist kui ka nõukogust üldse. Ta on olnud nõukogu esimees alates 2015. aastast.
  Ühtlasi lahkub kohe ametist ka ettevõtte tegevjuht Jari Latvanen, kes on ettevõtte juhina ametis olnud 2016. aasta oktoobrist. HKScan hakkab otsima uut juhti. Seni täidab tegevjuhi ülesandeid nõukogu esimees Reijo Kiskola.
  „Ettevõttel oli tugev strateegia, mille põhisuund oli õige. Kahjuks ei ole strateegia elluviimine ettevõtte kasumlikkust loodetud viisil parandanud,“ ütles Kiskola.
  Kaks nädalat tagasi kirjutas Soome majandusleht Kauppalehti, et HKScanil on Soome börsifirmadest kõige kehvemini käinud. Lihatööstuskontserni tulemus on kahanenud 12 kvartalit järjest, kolmanda kvartali ärikahjum oli 10,1 miljonit eurot.
  Üheksa kuuga on kahjumit kogunenud 46 miljonit eurot. HKScani raskustega käivitatud Rauma broileritehase osa kahjumis oli 30,9 miljonit eurot.
  Kauppalehti hinnangul on lihatööstus raskes seisus. Sügisel välja lastud 40 miljoni euro suuruse hübriidvõlakirja raha on otsas. Septembri lõpus oli ettevõtte kassas raha 13 miljonit eurot ehk sama palju kui juuni lõpus.
  Kahanevad tulemused kajastuvad ka aktsia hinnas, mis on aastaga 40 protsenti kukkunud. Nõrgast tulemusest hoolimata pole ettevõte kasumihoiatust andnud. Tegelikult ei anna HKScan investoritele selget tulevikuviidet, kuivõrd selle vaade aastatulemustele ei sisaldanud mingeid numbreid võimaliku käibe kasvu ega kasumi kohta.
  HKScan kahjumis ja pettunud
  HKScan teatas novembri alguses, et ettevõtte kolmanda kvartali ja aasta esimese üheksa kuu tulemused valmistasid pettumuse.
  Ettevõtte käive oli kolmandas kvartalis 416,2 miljonit eurot, mis tähendab võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kukkumist, toona jäi tulemus 452,4 miljoni juurde. Tegevuskahjumiks kujunes kolmandas kvartalis 10,1 miljonit eurot. Võrreldav tegevuskahjum eelmisel aastal samal ajal oli 2,7 miljonit eurot. Kahjum aktsia kohta oli 0,19 eurot ning seegi paisus aastaga pea kolm korda.
  Kui varasemalt on HKScani rahaasju vintsutanud Rauma broileritehase oodatust palju suuremad kulud, siis nüüd teatas firma, et Rauma tehase surve ettevõtte majandustulemustele hakkab tasapisi raugema. Rauma broileritehas pidi algselt maksma minema 80 miljonit eurot, ent lõpuks kasvas hind 118 miljoni euroni.
  HKScani arvutuste kohaselt oli tekitas Rauma tehas kolmandas kvartalis ettevõttele 8,1 miljonit eurot kahjumit, mis on vähem kui teises kvartalis, mil see jäi 12,9 miljoni juurde.
  Aasta esimese üheksa kuu kokkuvõttes jäid HKScani netomüüginumbrid 1,26 miljardi euro juurde, mis on umbes 73 miljonit vähem kui aasta varem samal perioodil. Ettevõte teenis 45,3 miljonit eurot tegevuskahjumit. Võrreldav kahjum eelmisel aastal samal perioodil oli 5,3 miljonit eurot.
  Ettevõtte netovõlg on septembri lõpu seisuga 305,6 miljonit eurot.
  HKScan on teatanud suurest kärpekavast, mille eesmärk on säästa aastaks 2020 kokku 40 miljonit eurot aastas.
  Ettevõte on juba varasemalt teatanud, et koondab Soomes 165 inimest ning see võimaldab aastas kokku hoida 7 miljonit eurot.
  „Me oleme siiski oma strateegiliste muudatuste protsessi alguses. Meie käekäik pole veel rahuldav,“ kommenteeris ettevõtte tegevjuht Jari Latvanen.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Mihkel Nestor: ebanormaalsusest saab valulik normaalsus
Finantsturud näivad ennustavat, et Euroopa pikaleveninud eksperiment negatiivsete intressimääradega on lõppemas. Seda, kas tõesti, ja milline on selle mõju majandusele, analüüsib SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Finantsturud näivad ennustavat, et Euroopa pikaleveninud eksperiment negatiivsete intressimääradega on lõppemas. Seda, kas tõesti, ja milline on selle mõju majandusele, analüüsib SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Balti börsid lõpetasid nädala suure müügilainega
Balti aktsiaturud lõpetasid nädala suure käibega müügilainega, millest jäi puutumata vaid mõni üksik aktsia.
Balti aktsiaturud lõpetasid nädala suure käibega müügilainega, millest jäi puutumata vaid mõni üksik aktsia.
USA süüdistab Valgevene ametnikke piraatluses seoses Ryanairi lennuki intsidendiga
USA ametivõimud on esitanud neljale Valgevene valitsusametnikule lennukipiraatluse süüdistuse, kuna nad sundisid eelmisel aastal Leetu suundunud Ryanairi lendu maanduma Minskis, et arreteerida juhtiv opositsiooniaktivist.
USA ametivõimud on esitanud neljale Valgevene valitsusametnikule lennukipiraatluse süüdistuse, kuna nad sundisid eelmisel aastal Leetu suundunud Ryanairi lendu maanduma Minskis, et arreteerida juhtiv opositsiooniaktivist.
Eesti Pagar vaidleb krooniajal saadud euroraha pärast tänini
Eesti Pagar nõuab oma õigust habemega vaidluses, kus 2009. aastal EASilt saadud poole miljoni euro suurune riigiabi tunnistati hiljem ebaseaduslikuks.
Eesti Pagar nõuab oma õigust habemega vaidluses, kus 2009. aastal EASilt saadud poole miljoni euro suurune riigiabi tunnistati hiljem ebaseaduslikuks.