Äripäev • 28. november 2018 kell 6:31
Suurima panuse ettevõtjate kogukasumisse andsid töötlev tööstus, kinnisvara- ja kaubandusettevõtted.  Foto: Raul Mee

Ettevõtjate kasum kasvas aastaga 21%

Ettevõtlussektori kogukasum oli tänavu kolmandas kvartalis 871 miljonit eurot, mis on 21% suurem kui aasta varem samal ajal, teatas statistikaamet.

2017. aasta kolmanda kvartaliga võrreldes suurenes kogukasum enamikul tegevusaladel. Suurima panuse sektori kogukasumisse andsid töötleva tööstuse, kinnisvara- ja kaubandusettevõtted.

Ettevõtted müüsid selle aasta kolmandas kvartalis kaupu ja teenuseid 15,5 miljardi euro eest ehk 12% rohkem kui mullu samal ajal. Ettevõtlussektori müügitulus on suurim osatähtsus kaubandus- ja töötleva tööstuse ettevõtetel, kelle müügitulu kasvas möödunud aasta kolmanda kvartaliga võrreldes vastavalt 11% ja 6%.

Ettevõtete kulud olid eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes 12%, sealhulgas tööjõukulud 11% suuremad. Hõivatute arv kasvas aastaga 4% ja töötatud tundide arv 2%. Ettevõtlussektori tööviljakus puhta lisandväärtuse alusel oli hõivatu kohta keskmiselt 6200 eurot kvartalis, mis on kümnendiku võrra suurem kui aasta varem samal ajal.

2018. aasta kolmandas kvartalis investeerisid ettevõtted 541 miljonit eurot, mida on 13% rohkem kui aasta varem samal ajal. Peamiselt investeeriti masinatesse ja seadmetesse ning ehitistesse. Suurimad investeerijad olid töötleva tööstuse, energeetika-, kinnisvara- ning kaubandusettevõtted, kes kokku tegid enam kui poole ettevõtete koguinvesteeringutest. 2017. aasta kolmanda kvartaliga võrreldes suurenesid investeeringud ehitistesse, transpordivahenditesse ning masinatesse ja seadmetesse. Ülejäänud investeeringud vähenesid.

Hetkel kuum