Jaanus Vogelberg • 11. märts 2019 kell 16:30

Seeder: alustame Keskerakonna ja EKREga läbirääkimisi

Isamaa erakond kogunes arutama Keskerakonna ja Reformierakonna pakkumist alustada koalitsiooniläbirääkimisi kohvikus Raadio.   Foto: Liis Treimann

Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder ütles pärast erakonna juhatuse koosolekut kohvikus Raadio, et konsensuslikult toetati EKRE ja Keskerakonnaga läbirääkimiste alustamist.

Tema sõnul tehti täna ainult läbirääkimiste alustamise otsus.

Seeder nimetas Isamaale oluliste teemadena julgeolekut, ühtsele eestikeelsele haridusele üleminekut ja pensioni teise samba vabatahtlikuks muutmist, mida toetab ka EKRE.

Seederi sõnul poleks Reformierakonna valimiste ajal pakutud 500 eurot maksuvaba tulu kõigile olnud Isamaale ideoloogiliselt vastuvõetamatu, aga küsimus oli katteallikates. "Kust tuleb 250 miljonit eurot igal aastal, seda vastust me saanud pole, aga eks ole see ka läbirääkimiste koht. Siis üksiku pensionäri toetuse tõstmine 115lt 500 euroni, tasuta lasteaiakohad - need olid selged maksupoliitilised ettepanekud, mille kohta Reformierakond teatas, et neist nad ei tagane," märkis Seeder.

Erakond oleks oleks Reformierakonna kutse kindlalt vastu võtnud, kui poleks Keskerakonna pakkumist tulnud. "Olime ja olin isiklikult veel täna hommikul valmis, oli üks ettepanek ja see oleks meie otsustamise muidugi väga kergeks teinud. Aga täna on kaks ettepanekut tehtud ja paralleelseid läbirääkimisi me kindlasti pidama ei hakka," toonitas Seeder.

"Meie pole ühtegi ust kinni pandud - veelkord kordan, see on läbirääkimiste algus," ei välistanud Seeder siiski Reformierakonda lõplikult. "Alustame heas tahtmises ja soovis võimalikult kiiresti jõuda ühisosani ja selleni, et Eesti saaks uue valitsuse."

Seeder lubas läbirääkimistel tõstatada ka Keskerakonna ja Ühtse Venemaa koostööleppe teema.

Keskerakonna juhatus otsustas alustada koalitsoonikõnelusi Isamaa ja EKREga. EKRE otsus saabub pärast erakonna juhatuse koosolekut, mis toimub täna õhtul.

Hetkel kuum