Artikkel
 • Jaga lugu:

  Margus Linnamäe paiskas kuulutusteärid müüki

  UP Investi omanik Margus Linnamäe on pannud kasumlikud ärid müüki.Foto: Andras Kralla

  Eesti tehinguturu hooaja võib avada Margus Linnamäe: teadaolevalt on müügis talle kuuluvad kuulutusteärid.

  Panganduskuluaarides liigub informatsioon, et müügis on Margus Linnamäele kuuluvad kuulutuseärid, näiteks City24, KV.ee, osta.ee ning samasugused Läti ja Leedu kuulutusteportaalid. Teadaolevalt on nende kuulutusteportaalide vastu huvi üles näidanud mitu välisinvestorit.
  2017. aastal Margus Linnamäe omandatud Balti kuulutusteportaalid on olnud kirjastamisega võrreldes tulus äri. Äripäeva hinnangul on kogu Linnamäe Balti riikide kuulutusteäri aastakäive 25–30 miljonit eurot ning ärikasum suurusjärgus 20 miljonit eurot. Suurem osa kasumist ehk 16 miljonit tuleb Leedust ning Eesti kuulutusteäri tõi Linnamäe arvele 4 miljonit eurot. Arvestades eelnevat võib Äripäeva hinnangul Linnamäe kuulutusteäri tehingu väärtus olla vahemikus 140–160 miljonit eurot.
  Võrdluseks: näiteks kaks aastat tagasi ostis rahvusvaheline investeerimisfirma Providence Equity Partners Modern Times Groupilt TV3, TV3+ ja TV6 kokku 115 miljoni euro eest.

  Müügis ärid

  Media Investments & Holding OÜ tütarfirma on Baltic Classifields Group OÜ, mis asutati eelmise aasta novembris. Baltic Classifields Group OÜ tütarfirma on seitse aastat tegutsenud AllePal OÜ, mille alla kuuluvad tuntud portaalid osta.ee ja kv.ee.

  AllePal OÜ tegevusvaldkonnaks on internetimeedia: kuulutuste avaldamine ja kauplemine interneti vahendusel. Valdkondadeks on kinnisvara-, metsamaterjali- ja üldkuulutuste avaldamine, infootsing ning isikutevaheline kauplemine internetis.

  AllePal OÜ käive oli 2017. aastal 4 miljonit eurot ja kasum 1,6 miljonit eurot.

  2018. aasta majandusaruanne on ettevõttel veel esitamata. 2018. aasta eesmärgiks sõnastas AllePal OÜ kasvatada portaalide käivet, kasumlikkust ja turuosa. Siht oli arendada toodete kasutusmugavust ja kättesaadavust, edendada sisu kvaliteeti ning liidestuda tärkavate makse- ja turundus- ja transpordilahendustega.

  Ettevõtte juhatuse liikmed on Sven Nuutmann ja Justinas Šimkus, omanik on Baltic Classifields Group ning tegelik kasusaaja Margus Linnamäe.

  Teine Baltic Classifields Group OÜ tütarfirma on Kinnisvaraportaal AS, mis juhib City24 tegevust. Ettevõtte käive oli 2017. aastal 2,2 miljonit eurot ja kasum 541 020 eurot.

  Oleme kuulnud, et oleme müügis
  Varem oli kuulutusteäri Eesti Meedia kontserni osa ja andis lõviosa selle kasumist. Balti kuulutusteportaalid viidi mõni kuu tagasi Eesti Meedia restruktureerimise käigus Media Investments & Holding OÜ omandusse. Selle ettevõtte juhtkonnas on Sven Nuutmann, Margus Linnamäe ja Kristel Volver.
  „Oleme ise ka kuulnud, et me neid (kuulutusteportaale – toim) müüme. Ega mul siin midagi tarka polegi öelda, sest kuulujutte me ei kommenteeri,“ märkis UP Investi juhatuse liige Sven Nuutmann.
  Konkurent: ostjal on põhjust olla skeptiline
  Ekspress Grupi tegevjuhi Mari-Liis Rüütsalu sõnul on meediaringkonnas teada, et Linnamäe kuulutusteportaalid Eestis, Lätis ja Leedus on müügis. "Müügi ettevalmistamisele viitavad ka ümberkorraldused, mille käigus ühendatakse portaale üha rohkem meediakanalite küljest lahti," märkis ta.
  Tema sõnul peab ostja arvestama, et kui siiani on olnud portaalid üks osa meediaorganisatsioonist, mis tõi suure osa külastajatest, siis tulevikus selline turunduskanal kaob. Ühtlasi juhtis ta tähelepanu tõsiasjale, et seni kuulutusteportaalide heas kasumituules purjetanud Postimees Grupp peab nüüd ilma selle rahata hakkama saama.
  Milline on selle mõju meediaturule, sõltub Rüütsalu sõnul sellest, kas portaalid õnnestub müüa ja kes on ostja. Kui Linnamäe investeerib portaalide müügist saadud raha meediasse, oleks tehingul ajakirjandusele mõju, kuid Rüütsalu ei usu, et saadud raha ajakirjandusse liigub.
  Rüütsalu sõnul on müügis olevatel kinnisvaraportaalidel probleeme külastajate ja kuulutuste arvuga, mis on vähenenud, kuna kinnisvarabüroodest turuliidrid lõid koos Ekspress Grupiga uue kinnisvarakuulutuste portaali kinnisvara24.ee.
  Sooman: tehing pole nii lihtne, kui tundub
  Pindi Kinnisvara juhatuse esimees Peep Sooman, kes on City24 ja KV.ee koondumist ühe omaniku kätte varem kritiseerinud, tõdes, et praegu ei tohiks sündmustest ette rutata. Kui tehing peaks sündima, siis kindlasti mitte enne konkurentsiameti heakskiitu. „Tegelikult moodustavad KV.ee ja City24 olulise turuosaga ettevõtte ja nende omandamine pole nii lihtne, kui see esmapilgul tundub,“ ütles Sooman.
  Seega peaks konkurentsiamet tema meelest tegema enne tehingu kinnitamist põhjaliku turuauditi ja selgitama välja, kas kuulutusteportaalide plokktehingud on sellisel kujul lubatud või keelatud.
  Soomani sõnul pole vahet, kas City24 ja KV.ee kuuluvad Eesti Meediale, Margus Linnamäele või mõnele välisomanikule, näiteks välisfondile. „Seni, kuni City24 ja KV.ee on ühe omanikfirma kureerida, on turul sisuline probleem ehk üks kontsern kontrollib nii suurt turuosa, et suurema kasumi nimel on võimalik hakata tekitama seadusega vastuolulisi otsuseid,“ märkis Sooman.
  Sooman ütles, et ideaalne oleks, kui City24 ja KV.ee läheksid eri omanikule. „Nii tekiks terve konkurents, kus lisaks Ekspress Grupi ja kinnisvarafirmade portaalile kinnisvara24 tekiks veel kaks sõltumatut portaali. Üks võib kuuluda jumala pärast Eesti Meediale ja teine mõnele kolmandale ettevõttele,“ pakkus Sooman.
  Jaanuari alguses ütles konkurentsamet Äripäevale, et amet ei ole seni pidanud põhjendatuks alustada menetlust, et uurida Linnamäe kinnisvaraportaalide võimalikku monopoli. Ameti selgitust mööda on kinnisvarafirmade loodud portaal kinnisvara24.ee võrdlemisi hästi käivitunud, hõivates pärast lühikest tegutsemisaega turul juba teise koha. "See tähendab, et turg ise on suure tõenäosusega konkurentsiolukorda parandamas, mis vähendab vajadust riikliku sekkumise järele," vastas konkurentsiamet aasta alguses.

  Kuulutusteäride müük võiks jõuda tehinguturu tippu

  Eelmise aasta suurimad tehingud (eurodes):

  Luminor Group – 1 miljard

  Nelja Energia – 493 miljonit

  Ruda, Bergvik Skog – 324 miljonit

  Utilitas Energy Group – 320 miljonit

  Olympic Entertainment Group – 230 miljonit

  Taxify – 151 miljonit

  Vika Wood, Continental Wood Products, Laesti – 70 miljonit

  Magnetic MRO – 43 miljonit

  Bauhof Group – 35 miljonit

  Vejo Gusis, Vejo Vatas – 22 miljonit

  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Tõnu Mertsina: ettevõtete kasvuväljavaade halveneb
Ettevõtetel on üha keerulisem suunata oma suureks paisunud kulusid edasi teistele ettevõtetele ja lõpptarbijatele, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Ettevõtetel on üha keerulisem suunata oma suureks paisunud kulusid edasi teistele ettevõtetele ja lõpptarbijatele, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Kristiina Saal: viis soovitust, kuidas leida meeskonda õiged inimesed
Värbamiskuulutuste põhjal pakub sageli tööd maailma ägedaim ettevõte. Selgem sõnum ning oma eripärade tundmine töötab paremini, kirjutab CVO Recruitmenti värbamispartner ja juhtgrupi liige Kristiina Saal.
Värbamiskuulutuste põhjal pakub sageli tööd maailma ägedaim ettevõte. Selgem sõnum ning oma eripärade tundmine töötab paremini, kirjutab CVO Recruitmenti värbamispartner ja juhtgrupi liige Kristiina Saal.
USA aktsiaturg lõpetas päeva väikeses miinuses
USA aktsiaturg langes teisipäeval kolmandat päeva järjest, kui investorid ootavad juba detsembrikuu Föderaalreservi istungit, mis näitab, millisel määral Föderaalreserv aeglustab intresside tõstmise tempot. Nafta hind teisipäeval kerkis, kui investorid eeldavad, et Hiina lõdvendab Covidi levikust tingitud liikumispiiranguid, mis tooks nafta nõudluse suuremalt tagasi, vahendab Reuters.
USA aktsiaturg langes teisipäeval kolmandat päeva järjest, kui investorid ootavad juba detsembrikuu Föderaalreservi istungit, mis näitab, millisel määral Föderaalreserv aeglustab intresside tõstmise tempot. Nafta hind teisipäeval kerkis, kui investorid eeldavad, et Hiina lõdvendab Covidi levikust tingitud liikumispiiranguid, mis tooks nafta nõudluse suuremalt tagasi, vahendab Reuters.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Kas ennetada tööstressi või tegeleda tagajärgedega?
Vaimse tervise kuu on läbi, aga see ei tähenda sugugi, et vaimne tervis oleks sellega kuidagi korda saanud. Vastupidi: ees on ootamas rasked ajad – külm ja pime talv, teadmatus sõja asjus, toodete ja teenuste hinnatõusu tõttu ka majanduslikult keerulised ajad –, nii et pigem tasuks ennetavalt töötajate vaimsele tervisele rohkemgi tähelepanu pöörata.
Vaimse tervise kuu on läbi, aga see ei tähenda sugugi, et vaimne tervis oleks sellega kuidagi korda saanud. Vastupidi: ees on ootamas rasked ajad – külm ja pime talv, teadmatus sõja asjus, toodete ja teenuste hinnatõusu tõttu ka majanduslikult keerulised ajad –, nii et pigem tasuks ennetavalt töötajate vaimsele tervisele rohkemgi tähelepanu pöörata.
Milrem Robotics saadab Ukrainasse 14 robotsõidukit
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Raadiohommikus: gaasi haalamisest ja koroonatestide lõppemisest
Kolmapäeva hommikul räägime Äripäeva raadio hommikuprogrammis nii meditsiiniärist, gaasiterminali haalamiskaist kui ka Eesti sisemajanduse koguproduktist ja mainekast arvamuskonkursist.
Kolmapäeva hommikul räägime Äripäeva raadio hommikuprogrammis nii meditsiiniärist, gaasiterminali haalamiskaist kui ka Eesti sisemajanduse koguproduktist ja mainekast arvamuskonkursist.

Olulisemad lood

Tallinkist läinud finantsjuht: oli sobilik hetk edasi liikuda
"Finantsdirektori positsioonil Tallinkis olin tõesti vaid kaks aastat, kuid minu lahkumise hetkeks oli selge, et kõige sügavam koroonakriisi põhi on ettevõttel seljataha jäetud ning edasised trendid liiguvad õiges suunas," ütles Tallinkist kinnisvaraarendusfirmasse Liven läinud finantsjuht Joonas Joost.
"Finantsdirektori positsioonil Tallinkis olin tõesti vaid kaks aastat, kuid minu lahkumise hetkeks oli selge, et kõige sügavam koroonakriisi põhi on ettevõttel seljataha jäetud ning edasised trendid liiguvad õiges suunas," ütles Tallinkist kinnisvaraarendusfirmasse Liven läinud finantsjuht Joonas Joost.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.