Artikkel
  • Kuula

    Ettevõtjaid elektri hinnatõusu risk ei ehmata

    Äsja Tallinna külje all Jüris uue tehase avanud käsitööõlletootja Tanker tegevjuht Jaanis TammelaFoto: Andras Kralla

    Kui suurtootjad ja -tarbijad räägivad juba aastaid sellest, kuidas Eesti elektri hind ähvardab tublisti tõusta, siis Äripäevaga rääkinud erinevate sektorite ettevõtjad selles suurt riski ei näe. Muidugi sooviksid kõik soodsamat elektrit, kuid elektriarve pole enamasti siiski olulisim kulurida.

    Elektri hinna tõusust on pikalt rääkinud Eesti Energia. Mullu suvel prognoosis ettevõtte juht Hando Sutter hinna kallinemist kuni kolmandiku võrra, tuues põhjuseks oluliste tootmissisendite (CO2, süsi, gaas) kallinemist ning elektritootmise struktuurseid probleeme Põhjala regioonis, näiteks vee vähesust hüdrojaamade reservuaarides. "Käesoleva aasta esimeses kvartalis oli elektri turuhind Eestis 41,9 eurot megavatt-tunni kohta. Finantsturul kaubeldakse järgmise aasta esimeseks kvartaliks hinnaga ca 55 eurot megavatt-tunni eest, samas võivad hinnatipud olla mitu korda kõrgemad,“ sõnas Sutter.
    Ennustus läks enam-vähem täppi – jaanuaris oli hinnatase 56,6 eurot megavatt-tund. Samas kukkus märtsis energiafirma viimase turuülevaate järgi elektri hind ootamatult sooja ilma tõttu kuuga 15,2%, 40,10 eurole megavatt-tund. "Märtsi alguses ootasime kuu keskmiseks elektri hinnaks ligikaudu 45,4 eurot megavatt-tunnist, kuid ilusa ilma ja paranenud hüdroreservide tõttu kujunes hind mõnevõrra madalamaks," kirjutati ülevaates. Ka Soomes, Lätis ja Leedus oli hind sarnasel tasemel.
    Indekseerimine päästab
    Sauele Baltikumi suurimat andmekeskust rajava MCF Groupi juhatuse liige Kert Evert ütles, et nemad plaanivad kliendilepingutes elektri hinna indekseerida. See tähendab, et otsest kahju andmekeskus hinnatõusust ei kannaks. "Generaatorite, trafode ja muu hinnad ehk marginaal on fikseeritud," märkis ta.
    Küll võiks andmekeskus kanda kahju kaudsemalt sellest, kui nende kliendid mõnda soodsamasse riiki ümber koliksid. "Meie kliendid pakuvad pilveteenust rahvusvahelistele ettevõtetele. Nad võivad kergesti meilt süsteeme ära liigutada, selles mõttes ikka mõjutab. Praegu on Saksamaal (elektri) hind üsna krõbe, aga kui Eesti läheb mööda, võib klient asjad ära võtta ja that's it," sõnas Evert.
    Üldiselt moodustab aga elektri hind tema sõnul andmekeskuste tasuvuskalkulatsioonidest vaid 15 protsenti. "Asukoht, riigi poliitiline olukord, kliima, maavärinad jne – kõik arvutatakse 100% sisse," märkis Evert. Ainsad potentsiaalsed kliendid, kes ainult elektri hinda vaatavad, on tema sõnul krüptokaevurid.

    Vene elektri kadumine nöörib tarbijat

    Hinda tõstab tulevikus ka see, kui Vene kvoodivaba elekter enam riiki ei pääse. ERRi uudisteportaal vahendas esmaspäeval, et Eesti ja Läti seavad sügisest odavale Vene elektrile infrastruktuuri kasutamise maksu. Kuna sügisel suletakse Valgevene ja Leedu vaheline elektrikaubandus, hakkab Vene elekter edaspidi jõudma Balti riikidesse Läti kaudu.

    Praegu jõuab saastekvoodita, kuid samas fossiilsetest allikatest toodetav Vene elekter Eesti turule läbi Leedu. Vene elekter on Eesti Energias toodetavast põlevkivielektrist ligi poole odavam, seda just meil lisanduvate maksude tõttu.

    2025. aastal ühendatatakse Baltikum aga tervikuna Venemaa energiasüsteemist lahti ja sünkroniseeritakse Lääne-Euroopa energiavõrguga.

    "Kui võtame mingi telekomiettevõtte, siis seal on muu – turvalisus, töökindlus. Nad on ikkagi elutähtsa teenuse osutajad ja ei saa elektri pealt kokku hoida," tõi ka ise varem telekomisektoris töötanud Evert näiteks.
    Õllepruulija läheb gaasile üle
    Äsja Tallinna külje all Jüris uue tehase avanud käsitööõlletootja Tanker tegevjuht Jaanis Tammela märkis, et elektri hind pole firma kalkulatsioonides kindlasti esikohal. "Me ei ole seda riskina kaardistanud, kui hakkan mõtlema. Pole olnud ka põhjust, miks elektri hind peaks ropult tõusma, sest oleme Nord Pooli küljes," leidis ta.
    Tammela sõnul oli firma mullune elektriarve umbes 12 000 eurot. "Energia läheb enamuses soojendamise peale ja kasvab lineaarselt sellega, kui palju toodangut välja anname. Ei ole nii suur number. Oleme võtnud seda kui kulu, mida on vaja, et toota. Optimeerida väga ei õnnestu – võime säästlikumaid lampe panna, aga tootmisprotsessis..." arutles ta.

    Kuidas kujuneb elektri hind?

    Elekter on alates 2013. aastast Eestis turukaup, mille hind tekib Põhjamaade ja Baltikumi elektribörsil nõudluse ja pakkumise suhtena. Baltikumi ja Põhjamaade ühise elektrituru maht on ca 400 TWh, Eesti moodustab sellest vaid 2% ega suuda turuhinda praktiliselt mõjutada.

    Elektriarve koosneb kolmest komponendist: elektrienergia, võrgutasu ning riiklikud maksud ehk elektriaktsiis ja taastuvenergia tasu. Elektri võimalik hinnatõus mõjutab ainult elektriarve ühte osa ehk elektrienergia komponenti. Võrgutasu on kulupõhine ja selle hinda kontrollib konkurentsiamet. Riiklikud maksud kehtestab riik. Võrgutasu, elektriaktsiisi ja taastuvenergia tasu suurus elektrienergia hinnatõusust ei muutu.

    Keskeltläbi jagunevad elektriarve hinnakomponendid järgmiselt: ligi kolmandik elektrienergia, kolmandik võrgutasu ja ligi kolmandik maksud. Komponentide osakaalud erinevad sõltuvalt kliendirühmast, paketist ja tarbimismahust. Ettevõtetel on võrgutasu osakaal koguarves väiksem ja koduklientidel suurem.

    Allikas: Eesti Energia

    Tanker on küll kaalunud energiaauditi tegemist, kuid sellest siiski loobunud, sest saadav võit oleks kokkuvõttes tagasihoidlik. "Keskkonnainvesteeringute keskus maksab neid (auditeid) kinni osaliselt. Käisin infopäeval, kus sattus rääkima Estonian Celli üks majandusinimestest. Rääkis oma projektist, kuidas säästsid 10 protsenti – miljoneid eurosid. Seal on pointi seda taga ajada, sest summa on jõhker. Jube vahva kuulata, kuidas nemad asju optimeerivad, aga see paneb mastaabi paika," tõdes ta.
    Uues tehases kasutab Tanker kütteks elektri asemel gaasi, mida Tammela peab isegi riskantsemaks. "Teada on, et gaas tuleb paljuski ka Venemaalt, elektri puhul pigem ei kardaks. Meil ei ole isegi backup-plaani, kui gaasiga midagi juhtub," tõdes ta. Gaasikatla kasutamise põhjus on tema sõnul sele praktilisus. "Elektrikatel oleks meeletult suur. Teeme auru, 400 kilovatti tunnis, selleks oleks vaja 300–400amprist masinat," selgitas ta.
    Üldisemalt leidis Tammela, et Eesti võiks mõelda tuumajaama rajamisele. "Võiksime eksportida, miks peame elektri sisse ostma. Võiksime teha turvalise uue generatsiooni tuumajaama. Muidugi elektrit saab suuresti päikesest, aga kogu Eesti vajadust sellega kindlasti ei kata," leidis ta.
    Käibest murdosa
    Ehituskeemia ja -materjalide tootja Krimelte juhatuse esimehe Peeter Tohveri pani Äripäeva küsimus esialgu mõtlema. "Ei löö nagu tulukest põlema. Ei ole kunagi niimoodi välja võtnud. Täitsa hea küsimus tegelikult – tootmiselekter, kontor siia juurde," rääkis ta.

    Suurtarbijad said soodustuse

    Aasta alguses jõustusid alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse (ATKEAS) muudatused, millega kehtestati elektrointensiivsete ettevõtjate tarbitavale elektrienergiale tavapärasest soodsam aktsiisimäär.

    Juhul kui ühel aastal jääb nõutav elektrointensiivsus saavutamata, tuleb järgmisel aastal täiendavat aktsiisi tasuda.

    Allikas: MTA

    Hiljem täpsustas Tohver, et summa jääb alla promilli kogu grupi käibest, mis küündib üle 100 miljoni euro. "See on 0,0 protsenti, aga numbrid on ise suured. Ikka kümnetes tuhandetes eurodes," märkis ta.
    Põllumajandusettevõtte Tartu Agro juhatuse liige Aavo Mölder sõnas aga, et tema sektorile on olulisem kütuse ja diisli hind. "Mul pole päris peas, mis paketid meil on, aga nii suur probleem see põllumajandusele ei ole. Maksame kusagil 7000–8000 elektri eest, talveperioodil on avatud farmide põrandasoojendus. Võrgutasu on natukene suurem. Meie käibe juures see ei ole väga suur asi," märkis ta.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Alphabeti head tulemused tekitasid järelturul ralli
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.