Artikkel
  • Kuula

    Kullaäri petuskeemis paistavad Tallinna Äripanga jäljed

    Kaht Tallinna Äripanga ekspolitseinikust osakonnajuhti kahtlustatakse rahapesus. See peaks justkui maha võtma arvamuse, et uurimisasutused jätavad panga ja selle omanikud rahule, kui kollektiivis on piisavalt palju jõustruktuuride endiseid töötajaid.

    Teisalt on ühes kohtuasjas kerkinud küsimus, kas Äripanga suurim aktsionär ja tema lähisugulased on seotud kullaäri käibemaksu petuskeemiga. Huvitaval kombel on prokuratuur otsustanud kriminaalasja mitte algatada.
    Juhi sugulased andsid tunnistusi
    Läti miljonäri Jevgenijs Gombergsi ja tema firma Deoro Trade kullaäri käibemaksupettuse kriminaalaasjas kutsuti kohtusse tunnistusi andma Tallinna Äripanga juhatuse liikme ja suurima aktsionäri Leonarda Invest ASi omaniku Andrei Žukovi kaks lähisugulast – õde Marina Filatova ja tütar Anna Žukova. Filatova on EuroFinance OÜ juhatuse liige ja omanik. Žukova kuulub Leonarda Investi juhatusse.
    Tallinna Äripanga juhatuse liige ja panga suurim omanik Andrei Žukov.Foto: Eiko Kink
    Gombergsi poolt oli tunnistajate kutsumise mõte kohtule näidata, et täpselt samasugust kullaäri ajasid ka teised firmad ning kuna nende suhtes ei ole riigi jõustruktuuridel mingeid pretensioone, peaks sama kehtima ka nende kohta.
    Hiljuti toimunud kohtuistungil pidas Gombergs pea terve päeva kestnud kaitsekõne. Selle käigus näitas ta ekraanil skeemi ning rääkis, kuidas kelmid lisasid investeerimiskullale vase (ligatuuri), võtsid käibemaksu ja kadusid. Kaup liikus edasi firmale Unico Gold ning selle ostsid siis Deoro Trade, EuroFinance, Leonarda Invest ja Boletus OÜ. Tema andmetel liikusid alla 32,5protsendilise kullasisaldusega kullavalandid seejärel edasi BASFi tehasesse.
    Kas prokuratuur ei julgenud süüdistust esitada?
    Läti miljonär Jevgenijs Gombergs Harju maakohtus.Foto: Andras Kralla
    „Selle asemel, et varaste kallale minna, läksid maksu- ja tolliamet ning prokuratuur millegipärast Deoro Trade tehingute peale. Miks ei mindud teiste ostjate tehingute peale? Ma arvan, et sellele on päris raske vastata,“ sõnas Gombergs kaitsekõnes. „Teistele Unico Goldi ostjatele ei julgenud prokuratuur süüdistust esitada,“ arvas ta.

    Miks ei mindud teiste ostjate tehingute peale? Ma arvan, et sellele on päris raske vastata.

    Jevgenijs Gombergs
    Deoro Trade OÜ juhatuse liige
    Ka maksumenetluses esitas Gombergsi ettevõte halduskohtus sarnaseid argumente. „Selgusetuks jääb ka see, miks ei ole maksuhaldur kohaldanud tehingute majandusliku sisu ümberkvalifitseerimist OÜ Unico Gold tehingutele 2013. aasta veebruarist kuni 2014. aasta maini teiste koostööpartneritega, mis toimusid analoogsetel tingimustel ja olemuselt samasuguse kaubaga. Selline olukord ei ole kooskõlas ühetaolise maksustamise põhimõttega,“ märkis Deoro Trade.
    Deoro Trade'i ning Unico Goldi maksuvaidluste kohtutoimikutega Äripäeval tutvuda ei õnnestunud. Avalduste peale tegi Tallinna halduskohus määrused, milles viidati maksusaladuse kaitsele.
    Küll on avalikud Unico Goldi kriminaalasjade toimikud. Ülekuulamisprotokollidest ning pangakonto väljavõtetest tulevadki välja sama kullaäri seosed Tallinna Äripanga, panga suurima aktsionäri, Andrei Žukovile kuuluva Leonarda Investiga ning Žukovi õe nimel oleva ettevõttega EuroFinance.
    Kriminaalasju nende tehingute osaliste vastu ei algatatud. Kas ka maksumenetlusi nende suhtes ei toimunud või siiski toimus, sellest vaikivad nii maksuamet kui ka ettevõtete juhid.
    Kullaäris liikusid miljonid eurod
    Kuid Unico Goldi kohtutoimikute vahel olevatest pangakonto väljavõtetest avaneb pilt igakuiselt liikunud rahast ning need ei olnud väikesed summad. Selgus, et Unico Goldi pangakontolt liikus 2013. veebruarist kuni augustini Tallinna Äripangale kokku ligi 2,4 miljonit eurot. „Osa kulda valandite jaoks soetati Äripangast,“ teadis ülekuulamisel ka üks Unico Goldi töötaja.
    „Kas Äripank on Unico Goldile laenu andnud, ma ei tea. Küll aga on Unico Gold müünud valandeid OÜ-le EuroFinance ja ma olen kuulnud, et seal Äripank oli investoriks, kes andis OÜ-le raha. Unico Gold müüski valandeid EuroFinance'ile ettemaksu printsiibil,“ rääkis ülekuulamisel teine Unico Goldi töötaja.
    Pangakontodelt nähtuvalt ostis EuroFinance kokku üle 10,5 miljoni euro eest madala kullasisaldusega valandeid. See summa klapib ka ettevõtte müügituluga aastatel 2012–2014.
    Firma juhatuse liige Marina Filatova märkis EuroFinance'i 2012. aaasta majandusaruandes, et ettevõte tegeleb väärismetalle sisaldavate metallide edasimüügiga Eesti riigi territooriumil. „Antud hetkel kõige ahvatlevamaks võib pidada metallikange kulla sisaldusega 30–32% seoses nende kõrge levikuga ning soodsate edasimüügi tingimustega. Tähtis asjaolu on see, et EuroFinance OÜ ise ei tegele kulda sisaldavate metallide kokkukorjamise ning nende sulatamisega, seoses vajalike seadmete puudumisega. Ettevõtte EuroFinance OÜ rolliks on ainult metalli edasimüük madala riskiga. Antud projekti võib pidada piisavalt heaks investeeringuks,“ kirjutas Filatova majandusaasta aruandes.

    Antud hetkel kõige ahvatlevamaks võib pidada metallikange kulla sisaldusega 30–32% seoses nende kõrge levikuga ning soodsate edasimüügi tingimustega.

    Marina Filatova
    EuroFinance OÜ juhatuse liige ja osanik
    EuroFinance'i jaotamata kasum oli 2014. aasta lõpu seisuga 234 000 eurot.
    Filatova võttis telefonikõne vastu ning palus küsimused kirjalikult saata. Vastuseid neile aga ei tulnud.
    2014. aasta veebruaris hakkas Unico Goldiga kaupa tegema ka Tallinna Äripanga suurim aktsionär Leonarda Invest, kõigest kolme kuuga liikus neilt kullamüüjale 2,2 miljonit eurot.
    „Tema (Leonarda Invest – toim.) juhtimisega tegelesid samad inimesed, kes EuroFinance OÜ-l,“ teadis Unico Goldi ostujuht ülekuulamisel.
    Leonarda Invest alustas väärismetalle sisaldavate jäätmete kokkuostu Eestis ning hakkas koostöös ettevõttega BASF Corporation Engelhard Metals Services korraldama nende puhastamist ja väärtustamist aastal 2012, selgub ettevõtte majandusaruandest. Just samal aastal muutus ka käibemaksuseadus, mis tekitaski võimaluse käibemaksu petuskeemiks alla 32,5protsendilise kullasisaldusega valanditega äritsemisel.
    Ka Läti ärimehe Gombergsi firma saatis kullavalandid puhastamiseks ühte BASFi tehasesse.
    Seadus muutus ja äri lõppes
    Kui käibemaksuerisus kaks aastat hiljem muudeti, deklareeris Leonarda Invest majandusaasta aruandes, et „peale põhjalikku majanduslikku analüüsi lõpetati 2014. majandusaastal tegutsemine väärismetallidega kauplemise turul“.
    Leonarda Investi juhatuse liige Anna Žukova jättis samuti kirjalikult saadetud küsimustele vastamata. Telefonis ütles ta vaid, et nägi Gombergsi elus esimest korda kohtus, kui käis tunnistusi andmas.
    Kuid miks siis maksuamet ja prokuratuur ei ole nende firmade sarnaste tehingute puhul näinud seaduserikkumist?
    „Tõendid näitavad tõesti, et väiksemas mahus tehti kullavalandite müügitehinguid ka WPP Glibi OÜ (varem Unico Gold – toim.) ja Leonarda Invest ASi ning Eurofinance OÜ vahel. Kuid ainuüksi müügitehingute faktist ei saa järeldada maksupettuses osalemist,“ sõnas Põhja ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Katrin Mikenberg.
    Süüdistaja lisas, et kogu uuritud tõendikogum kinnitab prokuratuuri hinnangul maksupettuses osalemist just süüdistuse saanud isikute poolt. „Uuritud tõendikogumi põhjal pole alust süülise etteheite tegemiseks Leonarda Invest ASile ning Eurofinance OÜ-le,“ ütles Mikenberg.
    Maksumenetluste toimumise või mittetoimumise kohta soovitas Mikenberg küsida maksuametist.
    Sealt vastatigi, aga napilt – kuna maksumenetlused käivad maksusaladuse alla, siis ei saa avaldada, kas nimetatud ettevõtete kohta on alustatud maksumenetlust või mitte.
    Pole huvitatud teema kajastamisest
    Kuigi Gombergs on igal võimalikul juhul püüdnud näidata, et teiste ostjate tehingute suhtes on uurimisasutustel olnud silmaklapid peas, siis Gombergsi kaitsja Vitali Denikini arvates pole teema sellise nurga alt avalikkuses püstitamine üldse oluline. Pigem näis teda telefonikõnes häirivat, et Tallinna Äripanka loosse tõmmatakse.
    Jevgenijs Gombergs ja teda esindav jurist Vitali Denikin (paremal) Harju maakohtus.Foto: Andras Kralla
    Kui Äripäev kaitsekõne pidamise päeval püüdis kohtus Gombergsiga samal teemal rääkida, oli tunda juristi vaenulikkust. Denikin soovitas Gombergsil ajakirjanikuga mitte rääkida, sest tema arvates on ajakirjanikule makstud teema kajastamise eest. „Ära räägi rohkem temaga, ma telefonis juba selgitasin talle,“ manitses ta Gombergsi.
    Kas kellelgi võivad olla õiguskaitseorganitega paremad suhted kui teil? „Mina seda ei tea,“ vastas Gombergs. Välja minnes hõikas ta ukse vahelt: „Sensatsiooni ei ole seal, kus teie seda otsite, et kõik firmad on süüdi, vaid kõik on õiged!“
    Seosed Äripanga juhtidega
    Tallinna Äripanga juhatuse liikmed ning panga omanikeringi kuuluvad Andrei Žukov (paremal) ja Sergei Elošvili jäid veebruaris koos pildile Jüri Pihli matustel.Foto: Liis Treimann
    Tallinna Äripanga siseelu teadvad allikad kinnitavad Äripäevale, et kullaäri oli panga suurima aktsionäri ning panga juhatusse kuuluva Andrei Žukovi teema. Kohtutoimikutest selgus, et kullaäri maksupetuskeemis osalenud Unico Gold maksis teise Äripanga juhatuse liikme ning aktsionäri Sergei Elošvili firmale Keimkeli OÜ maakleriteenuse eest üle 50 000 euro. Ettevõtte juhatuses on tema poeg Roman Elošvili.

    Äripanga suuromaniku kullavalandid

    Maksu- ja tolliameti uurimisosakond võttis kriminaalasja raames 2014. aasta maikuus Unico Goldi kontori seifist asitõendina ära 14 kullavalandit kogukaaluga 31,263 kilogrammi, millest puhta kulla kaal oli 9,75 kilogrammi. Tollase börsihinna järgi oli kulla väärtus 297 173 eurot.

    Sama aasta detsembris sõlmitud lepingu lisas toodud kokkuleppe kohaselt andis Unico Gold kullavalandid üle Tallinna Äripanga suurimale aktsionärile Leonarda Investile ning nende eest saadi 177 750 eurot.

    Unico Goldil oli Unico Invest OÜ kaudu kolm osanikku. Lisaks kohtus kokkuleppemenetluses süüdi mõistetud Anton Tšaštšinile kuulus ettevõte veel ka Artur Švartsile ning Vagif Germanile. Viimasel kahel on praegu osalus must- ja värviliste metallide edasimüügiga tegelevas NF Trade OÜs, mille juhatuses ning üks osanikke on ka Roman Elošvili.
    Finantsinspektsioon vastas küsimustele, kas asutus oli panga suurima aktsionäri kullaärist teadlik ning kas panka sobivad juhtima inimesed, kes on sellisest kullaärist kasu lõiganud, et inspektsioonil ei ole võimalik järelevalvelist tegevust ega teavet nii detailselt kommenteerida.
    Kolmest kahtlusalusest kaks, rahapesu tõkestamise osakonna juht Mait Kaselo ning haldusosakonna juht Aare Teder on endised politseinikud. Nad olid 1990. aastatel tööl Tallinna kriminaalpolitseis, kus nende ülemuseks oli Sergei Elošvili.
    Äripanga töötajate hulgas on endiste politseinike osakaal päris kõrge. Ka veebruaris meie seast lahkunud endine kaitsepolitsei peadirektor Jüri Pihl oli ametis Äripanga omanikuga seotud lennufirmas.
    Elošvili kunagisi kolleege on jõustruktuurides, praeguseks ka kõrgetele kohtadele jõudnuna, tööl mitmeid.
    Jevgenijs Gombergs Harju maakoht.Foto: Andras Kralla
    Milles süüdistatakse Gombergsi?
    Mitme viimase aasta jooksul on suurejoonelises kullaäri käibemaksupettuses kohtus süüdi mõistetud terve hulk inimesi. Äri keskpunktiks oli osaühing Unico Gold, kel praegu nimeks WPP Glibi.
    Kui enamik süüdistuse saanud Unico Goldi ümber toimunud kullaäri osalistest otsustas kokkuleppemenetluse kasuks ja on oma karistuse praeguseks kätte saanud, siis Läti miljonär Jevgenijs Gombergs läks üldmenetluse peale ning kohtuasjas peaks Harju maakohtus tegema oktoobris otsuse.
    Süüdistuse järgi panid Gombergs ja Unico Goldi tegevust juhtinud Anton Tšaštšin oma skeemi püsti 2012. aasta aprillis, kui jõustusid kullamaterjali käibemaksustamise muudatused. Pärast seadusemuudatust läks rohkem kui 32,5% kulla sisaldusega materjali müük pöördmaksustamisele.
    Maksuvaba investeerimiskulla ostmist korraldas süüdistuse põhjal Unico Gold ehk selle üks omanikest Tšaštšin.
    Investeerimiskulda osteti börsihinnast kallimalt, kuid Unico Goldile müüsid varifirmad alla 32,5-protsendilise kulla sisaldusega valandid börsihinnast odavamalt. Varifirmade esitatud arvetele läks otsa käibemaks, kuid riigile seda ei tasutud – osa müügist teenitud rahast võeti sularahas välja muu seas Eurexist ja Tavidist, tankistid said sellest umbes protsendi ja ülejäänud summa liikus Tšaštšinile.
    Unico Gold müüs valandid edasi Gombergsi firmale Deoro Trade ning Gombergs liigutas valandid Suurbritanniasse BASFi tehasesse. Seejärel küsis Gombergsi firma süüdistuse järgi Eesti riigilt käibemaksu tagasi. Kokku küsis Deoro riigilt 4,2 miljonit eurot, millest reaalselt sai ettevõte kätte 3,1 miljonit eurot ning ülejäänud 1,1 miljonit eurot jäi kinni maksukontrolli.
    Äri lõppes 2014. aastal, kui muudeti käibemaksuseadust ning sellel petuskeemil oli lõpp peal.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Raivo Hein: sotsid valetavad alati, aga jõudu neile Tallinnas! Vene- ja Savisaare-aegsetel lahendustel olgu lõpp
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Airobot teatas ajaloolisest kasumist
Sisekliimatehnoloogiatele ja tootmisele spetsialiseeruv Airobot Technologies lõpetas esimest korda aasta kasumiga.
Sisekliimatehnoloogiatele ja tootmisele spetsialiseeruv Airobot Technologies lõpetas esimest korda aasta kasumiga.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Kriis pani juhid liikuma. „Rahapakiga enam kedagi üle ei osta“
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Bolti president: ametnikele valmis eelnõude saatmine on normaalne Bolt pelgab ärimudeli suurt muutust
Ametnike jaoks eelnõude valmis kirjutamises pole midagi erakordset, ametnikke tulebki aidata, ütleb intervjuus Bolti president Jevgeni Kabanov, kelle töö on muu hulgas lobistamine Eestis ja Euroopas.
Ametnike jaoks eelnõude valmis kirjutamises pole midagi erakordset, ametnikke tulebki aidata, ütleb intervjuus Bolti president Jevgeni Kabanov, kelle töö on muu hulgas lobistamine Eestis ja Euroopas.
Raskustes Saksamaa ärikliima paraneb
Saksamaa ettevõtete sentiment on muutunud helgemaks, näidates kolmandat kuud järjest suurenenud kindlustunnet.
Saksamaa ettevõtete sentiment on muutunud helgemaks, näidates kolmandat kuud järjest suurenenud kindlustunnet.