Ka e-hääletuse kohas on valimisagitatsioon keelatud

05. juuni 2009, 13:45

Advokaadibüroo Sorainen partner Carri Ginter arutleb aripaev.ee õigusblogis teemal Euroopa Parlament, vabad valimised ja keelatud valimisagitatsioon.

Räägitakse, et inimesed on loomult nõrgad. See ütlus meenub seoses europarlamendi valimiste ümber toimuva tralliga. Valides peaks inimene olema otsuses vaba. Nii otsesest survest kui ka valehäbist. Selle eesmärgiga on hääletamisruum ja seda ümbritsev püha ja puutumatu valimisagitatsioonist. Kas kõik suudavad hääletada pingevabalt erakonna A poolt, kui erakonna B sõbralik seltskond parasjagu üle õla väärtuslikke arvutikasutamise juhiseid jagab ja pirukat pakub?

Euroopa Parlamendi valimiseseadus sätestab § 5, et aktiivne valimisagitatsioon on valimispäeval keelatud. Ka on valimisagitatsioon keelatud hääletamisruumis ja ruumides, mille kaudu valija siseneb hääletamisruumi. Seega, seal kus toimub valimine, sealhulgas ka elektrooniline hääletamine, ei ole valimisagitatsioon lubatud. See käib nii valimispidude kui ka ka valimistelkide kohta. Elektroonilise hääletamise puhul ei või korraldada samas kohas e-hääletust ja valimisagitatsiooni. Kui kasvõi üksainus isik läheb alguses peole ja siis samas hoones asuvasse jaoskonda eelhääletama, on samuti seadust rikutud. Saabub kaks tulemust. Üks nendest on rikutud paragrahv. Teine, veelgi tõsisem, moonutatud valimistulemus. Kas teeme siin rehepappi endale või Euroopa Liidule?

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 19:14
Otsi:

Ava täpsem otsing