Piret Reiljan • 13. veebruar 2015 kell 5:30

Bakuu-afääri kelmid tegid end varatuks

Piret Reijan.  Foto: Andras Kralla

Sel nädalal lõppes Eesti esimene investeerimiskelmuse ehk nn Bakuu-afääri kohtuprotsess, mida kahes kohtuastmes jahvatati 2,5 aastat. Riigikohus loobus omapoolsest jahvatamisest ning Tallinna ringkonnakohtu otsus on lõplik – süüdi, kirjutab ajakirjanik Piret Reiljan.

Kriminaalkaristuse sai kolm meest: Erki Piirsalu, Tõnis Haavel ja Harles Liiv. Samuti kunagi Eesti rikkureid hordidena ligi meelitanud Gildi investeerimispanga lüli GFAS. Mehed kannavad tingimisi vanglakaristust, GFAS sai 50 000 eurot trahvi. Ei tundugi kõige hullem, eks? Nimi on küll määritud, aga vähemalt ei pandud vangi.

Ent kurikaeltel on kriminaalkaristusest suuremgi mure. Nimelt otsustas kohus rahuldada Bakuu-projekti investorite 7 miljoni eurose tsiviilhagi, mida süüdimõistetud peavad vähemalt teoorias järgneva kümmekonna aasta jooksul ehk nõude aegumiseni solidaarselt täitma. Kuid mida on neilt praegu üldse võtta?

Tõnis Haaveli peamine ettevõtlustegevus on olnud koondatud OÜ Grupivara alla, kuid seal sättis Haavel juba loetud päevad pärast Bakuu-afääri kriminaalasja kohtusse jõudmist 2012. aasta juulis enamusosanikuks oma skandaalse kirjanikust sõbra Kaur Kenderi. Nii kuulub Haavelile Grupivarast vaid 11%, Kenderile 89%. Mehed on iseenesest tegusad, näiteks teenivad nad Eesti ühe mõjukama ärimehe, viimasel ajal lisaks ravimiäri troonimisele pidurdamatult meediaäris šoppava Margus Linnamäe huve. Haavel toimetab ka vendade Sõnajalgade tuuleenergiaäri nõukogus.

Grupivara omakapital siiski kahvatub Bakuu-afääri tsiviilnõude kõrval, jäädes alla 300 000 euro. Kinnisvara Haaveli nimel pole. Kohus on arestinud kaks Haaveli väärtpaberikontot, mille sisu me ei tea.

Erki Piirsalul pole ettevõtluses ametlikke osalusi, kuigi ta toimetab mitme noore firma, sh oma isale kuuluva firma juhtkonnas. Tema tegemisi ja sissetulekuid võib vaid mõistatada, kuid selge see, et miljoneid ei paista kusagil. Piirsalu varast on arestitud kaks kinnistut: elamumaa Tallinnas Koplis ja maatulundusmaa Põlvamaal.

Ja üllatus-üllatus, ka Harles Liivil pole ettevõtluses nähtavaid osalusi ning tema majanduslik seis ei paista vaatamata Haaveliga ühisele kallile purjetamishobile kiita olevat. Arestitud on Liivi korter Lasnamäel.

GFAS püüti likvideerida napilt pärast Bakuu-afääri kriminaalasja kohtusse jõudmist, kuid investoritel õnnestus oma nõuetega jalg ukse vahele saada ja likvideerimine peatada. Kunagisest dividendilehmast pole aga vaatamata sellele suure tõenäosusega midagi märkimisväärset välja pigistada, raha on sealt lihtsalt õigel ajal välja võetud. Aresti all on paar GFASi kontot.

Ennustan, et saame edaspidi näha rohkem kui ühe Bakuu-afääri süüdimõistetu pankrotistumist, kuid investoreile jäävad üpris tühjad pihud. Lohutus on see, et kelmuse plekki süüdimõistetud endalt maha ei pese ja investeerimiskelmust puudutav seadusandlus läbis olulise uuenduskuuri.

Hetkel kuum