• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tõnis Haavel redutab Lätis

  Tõnis Haavel Bakuu-afääri protsessi ajal kohtus, nüüd redutab mees aga Lätis.Foto: Raul Mee

  Bakuu-afääri üks peategelasi Tõnis Haavel hoidub kohtusse ilmumisest ning on kohtule teatanud, et elab Lätis. Kohtusse ei saabunud Haavel ka täna ja teda ähvardavad sundtoomine ning arest.

  Täna hommikul kell 9.25 oli Kentmanni kohtumaja viienda korruse koridor pime. Viiendal korrusel pidi viie minuti pärast algama kohtuistung, kus Bakuu-afääri kriminaalasjas investeerimiskelmusele kaasaaitamises süüdi mõistetud Tõnis Haavel esitab oma varade ja kohustuste nimekirja ning kinnitab need vandega. Bakuu projekti investorid nõuavad nimelt Haavelilt ja teistelt süüdimõistetutelt kokku 7 miljonit eurot.
  Veidi enne istungi algust saabusid kohtusse investoreid esindava Maria Mägi advokaadibüroo vandeadvokaat ja partner Madis Vinni ning kohtutäitur Elin Vilippuse büroo kohtutäitur Viljo Konsa. Haavelit polnud aga kusagil näha.
  "Tõnis Haavelit ei ole," alustas kohtunik Moonika Tähtväli nõutult. Ta rääkis, et Haavel on kohtule teatanud, et elab Lätis ning muu hulgas tundnud muret, millised kohtuasjad on tema vastu Eestis käimas. Haaveli teatatud Läti aadressil ei ole aga talle õnnestunud kohtukutset edastada. Nii arutaski kohtunik täna advokaadi ja kohtutäituriga, mida tuleks teha, et juba augustis alanud protsess päädiks Haaveli kohtusse jõudmisega. Muu hulgas nentis kohtutäitur Konsa, et seda kõike vürtsitab tõik, et ajakirjanikud olevat Haavelit ka Tallinna vanalinnas pidutsemas näinud.
  Variante, kuidas Haavelit püüda, on mitu. Näiteks edastada vaidlus Läti kolleegidele, kes saaksid Haaveli Lätis kinni püüda. Kuigi politsei on juba kolm-neli korda teda kohtule teadaolevatelt aadressidelt otsinud, palutakse politseil veel kord Haavelit otsida. Variant on ka kohustada tems esindajat Jüri Leppikut edastama oma kliendile kohtukutse.
  Äripäev on kirjutanud, kuidas politsei otsis Haavelit ka ühelt Äripäeva sündmuselt, kus Haavel pidi kava kohaselt esinema, kuid seda siiski ei teinud.
  Võlglase redus olemine pole haruldane
  Vinni sõnul pole Haaveli pagemises aga midagi väga erakordset. „Pankrotimenetlustes tuleb seda ikka ette, see pole haruldane juhtum. Seetõttu sellised asjad enamasti venivadki. Kui esmased dokumendid on kätte toimetatud, läheb ladusalt ja kiiresti,“ rääkis ta pärast istungit.
  Tema sõnul ähvardavad Haavelit sundtoomine ja arest. Kui Haavel end ise kätte ei anna, on nõudmised karmimad.
  Seda, kuidas samuti Bakuu-afääris süüdimõistva otsuse saanud Erki Piirsalu ja Harles Liiv kohtukutsetele reageerivad ja oma nõudmisi täidavad, advokaat ega kohtutäitur ei kommenteerinud.
  Järgnevalt üritatakse Haavel leida üles Lätis kohalike kontaktide kaudu, kes täpsustavad, mis aadressi ja kinnisvaraga üldse Haaveli edastatud aadressil tegu on. Täpset aadressi Äripäevale ei avaldatud - see on kohtumaterjali osa ja peab jääma saladuseks.
  Järgmine istung, kuhu Haavelit oodatakse, toimub 15. märtsil.
  Haavelil kukil hiigelnõue
  Riigikohus ei võtnud mullu veebruaris menetlusse Bakuu-afääri kohtualuste kaebusi ja sellega jäi jõusse Tallinna ringkonnakohtu süüdimõistev otsus Haaveli, Erki Piirsalu, Harles Liivi ning Gild Financial Advisory Servicesi kohta.
  Piirsalu mõisteti süüdi investeerimiskelmuses, teised kelmusele kaasaaitamises. Piirsalu karistusena jäi jõusse 2 aastat tingimisi vangistust, Haaveli ja Liivi puhul 7 kuud tingimisi vangistust ja kõigi puhul kolmeaastase katseajaga.
  Gild Financial Advisory Servicesi (praeguse nimega AS GFAS) suhtes jäi jõusse rahaline karistus 50 000 eurot.
   

  Unknown body type: x-im/content-part infopank

  Koos kriminaalasjaga menetletud Bakuu-afääri investorite tsiviilhagi rahuldas Tallinna ringkonnakohus pea täielikult, mis tähendab, et süüdi mõistetud kohtualuste vastu jäigi jõusse hiigelnõue. Piirsalu, Haavel, Liiv ja GFAS peavad kohtuotsuse kohaselt investoritele hüvitama umbes 7 miljonit eurot.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Toomas Kivimägi: iga ettevõtte edu on Pärnu linna edu
Suhtumine ettevõtjatesse peab suvepealinnas muutuma, kooskõlastused kiiremaks, ühendused paremaks, kirjutab Reformierakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus, endine linnapea, praegune riigikogu liige Toomas Kivimägi vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Suhtumine ettevõtjatesse peab suvepealinnas muutuma, kooskõlastused kiiremaks, ühendused paremaks, kirjutab Reformierakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus, endine linnapea, praegune riigikogu liige Toomas Kivimägi vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Kulla hind langeb rahatrüki vähendamise ootuses
Kulla hind langes täna enam kui viie nädala madalaima tasemeni, millele aitas kaasa dollari odavnemine. Investorid hoiavad kullal silma peal, sest sellel nädalal toimub Föderaalreservi kohtumine, kust investorid ootavad vihjeid rahapoliitika karmistamise kohta, vahendab Reuters.
Kulla hind langes täna enam kui viie nädala madalaima tasemeni, millele aitas kaasa dollari odavnemine. Investorid hoiavad kullal silma peal, sest sellel nädalal toimub Föderaalreservi kohtumine, kust investorid ootavad vihjeid rahapoliitika karmistamise kohta, vahendab Reuters.
Tootjahinnaindeks tõusis üle 15 protsendi
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis tänavu augustis võrreldes juuliga 1,7 protsenti, aga võrreldes eelmise aasta augustiga 15,5 protsenti.
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis tänavu augustis võrreldes juuliga 1,7 protsenti, aga võrreldes eelmise aasta augustiga 15,5 protsenti.
Nädala lood. Skandaalse lepingu jälgedes ning Tankeri uus omanik
Äripäeva selle nädala popimad lood rääkisid õlletootja Tankeri uuest omanikust aga ka sellest, mis seisis kuulsa Porto Franco lepingus Kredexiga.
Äripäeva selle nädala popimad lood rääkisid õlletootja Tankeri uuest omanikust aga ka sellest, mis seisis kuulsa Porto Franco lepingus Kredexiga.