Jaak Roosaare • 29. oktoober 2015 kell 4:00

Ootasin LHV vastu suuremat huvi

Väikeinvestor Jaak Roosare.  Foto: Andres Haabu

LHV võlakirjade märkimine pakuti oodatult üle, kuid oleks võinud leida veelgi suuremat huvi, kirjutab väikeinvestor Jaak Roosaare (Reformierakond).

Võrreldes näiteks LHV enda hoiuseintressidega on 6,5% ikkagi väga hea tootlus ja Eestis on pangaarvel istuvat raha kordades ja kordades rohkem kui see 15 miljonit, mille eest võlakirju pakuti. Lisaks kinnitas tulemus, et LHV vastu on usaldus olemas ja hiljutiste pangandusuudiste foonil (SEB rakendas kontohaldustasu) on LHV-l väga hea ja eestlaslik maine. Võlakirju märkinutel pole põhjust kahetseda ja ülepakkumine võib kaasa tuua ka võimaluse teenida järelturul kapitalitulu. Ma ise jäin seekord pakkumisest kõrvale.

Viimasel LHV presentatsioonil tuli ka juttu, et pärast seda viimast allutatud võlakirjade (mis kapitali struktuurilt on võrdne omakapitaliga) emissiooni pole LHV-l enam kapitali suure tõenäosusega rohkem vaja ja IPO võib tulla ka puhtalt olemasolevate aktsionäride baasil. See võib tähendada ka kallimat hinda ja vähendada emissiooni atraktiivsust uute investorite jaoks (sisuliselt oleks see siis omanike cash-out, mitte uus kapital ettevõttele). Aga igal juhul on praegu IPO üle vara spekuleerida, teada on vaid, et see peaks toimuma 2016. aasta kevadel, kui just Kiyosaki kriis enne maailma ei taba. Erkki Raasukese sõnul lükatakse IPO kehva majanduskliima puhul edasi, sest otsest rahalist vajadust IPO jaoks pole, pigem on tegemist mainekujunduskampaaniaga.

Teiste pankade potentsiaal

Keda Balti pangad huvitavad, siis praegu käib Citadele panga IPO ja ka Siauliu Bankas tundub mõistlikult hinnatud. Näiteks LHV turuväärtus viimase aktsiaemissiooni baasil (23,4 miljonit aktsiat hinnaga 3,95 eurot) on veidi üle 90 miljoni euro (ja selle hinnaga tegelikult reaalselt keegi pole nõus aktsiaid müüma) ja Siauliu pank kaupleb hetkel ligi 95 miljoni eurosel turuväärtusel.

Tulemuste ja varade baasil tundub esmapilgul mulle Siauliau Bankas isegi odavamalt hinnatud – suurem on nii tegevuskasum, omakapital kui ka varade ja laenude maht. Muidugi eeldab panga hindamine palju põhjalikumat analüüsi kui kiire pilt finantsaruannetele, tegelikku laenude kvaliteeti ja tuhandet muud detaili teavad ainult asjasse puutuvad inimesed.

LHV aktsia ei ole mingi müstiline ükssarvik, vaid sarnase riskiprofiili ja tegevusvaldkonnaga on saadaval teisigi ettevõtteid. Arvestades aga üha populaarsemaks muutuvat "rahvuslikkust" ja helget mälestust sama meeskonna veetud Hansapangast, ennustan LHV aktsiale siiski suurt tähelendu.

Hetkel kuum