• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ootasin LHV vastu suuremat huvi

  Väikeinvestor Jaak Roosare.Foto: Andres Haabu

  LHV võlakirjade märkimine pakuti oodatult üle, kuid oleks võinud leida veelgi suuremat huvi, kirjutab väikeinvestor Jaak Roosaare (Reformierakond).

  Võrreldes näiteks LHV enda hoiuseintressidega on 6,5% ikkagi väga hea tootlus ja Eestis on pangaarvel istuvat raha kordades ja kordades rohkem kui see 15 miljonit, mille eest võlakirju pakuti. Lisaks kinnitas tulemus, et LHV vastu on usaldus olemas ja hiljutiste pangandusuudiste foonil (SEB rakendas kontohaldustasu) on LHV-l väga hea ja eestlaslik maine. Võlakirju märkinutel pole põhjust kahetseda ja ülepakkumine võib kaasa tuua ka võimaluse teenida järelturul kapitalitulu. Ma ise jäin seekord pakkumisest kõrvale.
  Viimasel LHV presentatsioonil tuli ka juttu, et pärast seda viimast allutatud võlakirjade (mis kapitali struktuurilt on võrdne omakapitaliga) emissiooni pole LHV-l enam kapitali suure tõenäosusega rohkem vaja ja IPO võib tulla ka puhtalt olemasolevate aktsionäride baasil. See võib tähendada ka kallimat hinda ja vähendada emissiooni atraktiivsust uute investorite jaoks (sisuliselt oleks see siis omanike cash-out, mitte uus kapital ettevõttele). Aga igal juhul on praegu IPO üle vara spekuleerida, teada on vaid, et see peaks toimuma 2016. aasta kevadel, kui just Kiyosaki kriis enne maailma ei taba. Erkki Raasukese sõnul lükatakse IPO kehva majanduskliima puhul edasi, sest otsest rahalist vajadust IPO jaoks pole, pigem on tegemist mainekujunduskampaaniaga.
  Teiste pankade potentsiaal
  Keda Balti pangad huvitavad, siis praegu käib Citadele panga IPO ja ka Siauliu Bankas tundub mõistlikult hinnatud. Näiteks LHV turuväärtus viimase aktsiaemissiooni baasil (23,4 miljonit aktsiat hinnaga 3,95 eurot) on veidi üle 90 miljoni euro (ja selle hinnaga tegelikult reaalselt keegi pole nõus aktsiaid müüma) ja Siauliu pank kaupleb hetkel ligi 95 miljoni eurosel turuväärtusel.
  Tulemuste ja varade baasil tundub esmapilgul mulle Siauliau Bankas isegi odavamalt hinnatud – suurem on nii tegevuskasum, omakapital kui ka varade ja laenude maht. Muidugi eeldab panga hindamine palju põhjalikumat analüüsi kui kiire pilt finantsaruannetele, tegelikku laenude kvaliteeti ja tuhandet muud detaili teavad ainult asjasse puutuvad inimesed.
  LHV aktsia ei ole mingi müstiline ükssarvik, vaid sarnase riskiprofiili ja tegevusvaldkonnaga on saadaval teisigi ettevõtteid. Arvestades aga üha populaarsemaks muutuvat "rahvuslikkust" ja helget mälestust sama meeskonna veetud Hansapangast, ennustan LHV aktsiale siiski suurt tähelendu.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Ene-Margit Tiit: on aeg kaaluda avantüristlikke ideid
Just praegu on asjakohane pöörata tähelepanu Eesti teadlaste uusimatele tulemustele, ettepanekutele ja projektidele energeetika vallas, kirjutab rahvastikuteadlane Ene-Margit Tiit vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Just praegu on asjakohane pöörata tähelepanu Eesti teadlaste uusimatele tulemustele, ettepanekutele ja projektidele energeetika vallas, kirjutab rahvastikuteadlane Ene-Margit Tiit vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Tesla aktsia S&P 500 ESG indeksist väjaviskamine ajas Elon Muski raevu
Elektriautode tootja Tesla eemaldati laialdaselt jälgitud S&P 500 ESG indeksist, tegevjuht Elon Musk vastas karmide säutsudega Twitteris.
Elektriautode tootja Tesla eemaldati laialdaselt jälgitud S&P 500 ESG indeksist, tegevjuht Elon Musk vastas karmide säutsudega Twitteris.
Emöke Sogenbits: aga nii pikka jamade rodu pole ma oma elus veel näinud!
"Kriisis on hea näha, et vahet pole, mis tööd teed, juhtidel on sarnased probleemid. Ma ei taha olla ebatsensuurne, aga kõige kõige hullem juhtimise juures on see, et mida kõrgemal kohal sa oled, seda hullem mhh-magnet sa oled," alustas Metallitööstuse Hanza Mechanics Balti klastri juht Emöke Sogenbits.
"Kriisis on hea näha, et vahet pole, mis tööd teed, juhtidel on sarnased probleemid. Ma ei taha olla ebatsensuurne, aga kõige kõige hullem juhtimise juures on see, et mida kõrgemal kohal sa oled, seda hullem mhh-magnet sa oled," alustas Metallitööstuse Hanza Mechanics Balti klastri juht Emöke Sogenbits.
Muljetavaldav debüüt: uus Range Rover Sport näitas närvekõditava etteaste käigus oma tegelikku võimekust
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Netflix koondas tulude langemise tõttu 150 inimest
Netflix koondas töötajad vaid kuu aega pärast seda, kui teatas, et kaotas esimest korda viimase kümnendi jooksul tellijaid.
Netflix koondas töötajad vaid kuu aega pärast seda, kui teatas, et kaotas esimest korda viimase kümnendi jooksul tellijaid.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.