Imre Visse • 7. veebruar 2016
Jaga lugu:

Alanud on ühinemiste ja omandamiste aasta

Imre Visse  Foto: Mihkel Jäämees, KPMG Baltics vandeaudiitor

Tänavusest kujuneb Eestis kõige aktiivsem ühinemiste ja omandamiste (M&A) aasta pärast 2007 buumi, kirjutab KPMG Baltics OÜ Corporate Finance teenusliini juht Imre Visse.

M&A turu aktiivsuse mõõtmise indikaatoriteks on eri sektorites läbiviidavate ostueelsete analüüside ning töös M&A mandaatide arv. Mõlema indikaatori poolest on turusituatsioon hetkel väga soodne ning pooleli on ka mitu suurtehingut.

Kõige paljulubavamad sektorid on energeetika, toiduainetetööstus, logistika, tööstustootmine ning ka rahavooga ärikinnisvara. Investoritest on aktiivsed erakapitali fondid, kes tõstsid eelmisel aastal raha ja kel on vabu vahendeid, samuti kinnisvarafondid, kes naudivad madalat intressitaset ning intressitasemetega võrreldes suhteliselt kõrgeid tootlusi.

Strateegilistest investoritest tegutsevad Eesti turul endiselt peamiselt skandinaavlased, kuid on märgata ka huvi kasvu Kesk- ja Lääne Euroopast. Samas on vastupidiseid näiteid ehitussektorist ja ehitusega seotud sektoritest, kus välisinvestorid Eestist või laiemalt Baltikumist väljuvad ja see annab võimalusi ka kohalikele investoritele turgu konsolideerida.

Kapitali kaasamise vallas pakub suurt huvi Eestis mühinal arenev start-up-sektor. Kahjuks ületab siin nõudlus mitmekordselt pakkumise, sest kapitali suudavad kaasata ettevõtted, mis paistavad silma toodete ja teenuste ainulaadsusega ning võimekusega maailma vallutada, nii nagu on ka tähtis projektimeeskonna kompetents ja tuntus ning võimekus suuri asju korda saata.

Kapitalituru elavdamise seisukohast oodatakse LHV börsiletulekut, mis ei pruugi kahjuks väga palju turgu aktiviseerida - kui üldse, siis vaid ajutiselt. Pikemas perspektiivis tekitaks börsil aktiivsust suuremate riigiettevõtete vähemusosaluse noteerimine. Optimismi lisab, et riik on siin positiivseid signaale välja andnud ning kaalub võimalusi riigiettevõtete erastamiseks.

Jaga lugu:
Hetkel kuum