Taavi Alas • 16. veebruar 2016 kell 5:15

Toome sugulasrahvaid Venest Eestisse

Taavi Alas  Foto: Erakogu

Võiksime soodustada meie soomeugri sugulasrahvaste kolimist Eestisse, kus on vähe rahvast ja vaja uusi lojaalseid inimesi.

Rootsis elavate saami kultuuriesindajatega kokku puutudes tekkis mul idee, kuidas Eesti võiks rahvaarvu suurendada omade arvel.

Saamidel on Rootsis ajalooliselt oma piirkonnad, oma keele- ja kultuurikeskused, oma firmad ja traditsioonid, mida osatakse rahaks teha. Venemaal elab Eesti hõimurahvaid ja paljud udmurdid ja marid soovivad väga Eestisse elama ja õppima tulla. Neid on üksjagu tulnudki, nad on saanud eesti keele kiiremini selgeks kui paljud teised rahvad.

Kuna Venemaal on soomeugri rahvastel raske oma kultuuri ja keelt säilitada, nooremad põlvkonnad kaotavad sideme algallikatega, siis võiks nad kolida Eestisse, kus on vähe rahvast ja uusi lojaalseid inimesi vaja.

Eestisse võiksid tulla need soomeugri hõimurahvad, kes on motiveeritud, kes tunnevad sügavat huvi Eestis elamise ja töötamise vastu ning eesti keele õppimise vastu. Nad rikastaksid oma keelega meie kultuuri. Nad on meie sugulased. Venemaal ei oota neid midagi head.

Eestis on tühja maad palju. Võiks luua kõige tühjematesse kohtadesse uued ugrikülad või piirkonnad, mida toetataks eri fondidest. Võiksime luua mari, mordva, udmurdi külad või piirkonnad. Meie hõimurahvad võiks üles ehitada oma tehnopargid, kus tegutsevad nende ettevõtted, kultuurikeskused, restoranid, looduspargid.

See rikastaks Eesti kultuuri- ja majanduselu ning suurendaks rahvaarvu. Muudame hõimurahvad omadeks, kes õpivad küll eesti keele selgeks, aga saavad Eesti riigi toetusel säilitada siin oma kultuuri, traditsiooni ja keelt.

Eestlased ja Eestis elavad udmurdid, marid ja teised –  kas teeme ära?

Artikkel ilmub Tallinna Kaubamaja, Danske Banki, Telia, ACE Logisticsi, Combimilli ning Äripäeva arvamuskonkursi Edukas Eesti raames.

Hetkel kuum