• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Valesüüdistusega kütteõli

  Kahetsusväärne on, et igati seadusliku ja nõuetekohase raske kütteõli arvele püütakse kirjutada ka kõikvõimalikud kütustega seotud seaduserikkumised, laimates sealjuures peamiselt United Oili, leiab Kristjan Olei.Foto: Andras Kralla

  Äripäevas 3. juunil avaldatud artiklis „Kütusesegajad sandistavad automootoreid“ esitatud järeldused ei kajasta kaugeltki kütuseturu tegelikke probleeme, kirjutab United Oili esindaja Kristjan Olei.

  Artikkel sisaldab valeinfot, millega püütakse raske kütteõli tootmist ja müümist näidata seadusevastase tegevusena ja ka maksupettusena. 
  Näide, mille järgi läks auto mootor rikki ebakvaliteetse kütuse tõttu, ei ole kuidagi seotud raske kütteõliga. Kuna Äripäev polnud huvi tundnud mootori rikkunud kütuse tegeliku päritolu ja omaduste kohta, tellis United Oil akrediteeritud laborist samast mootori rikkunud kütusest proovi võtmise.
  Labor tuvastas, et tegemist oli hoopis diislikütusega, mis sisaldas erimärgistatud kütuse markereid. Seega, Veho autoteeninduse juhtumis rikkus automootori erimärgistatud diislikütus, millest oli happe abil värvaine eemaldatud. Sestap ei puutu raske kütteõli siin kuidagi asjasse, ehkki on konstrueeritud otsene süüdistus just raske kütteõli vastu.
  Nimetu tankla
  Äripäeva artiklist selgus, et remondiettevõttele esitati kütuse ostutšekid, mis tõendavad, et kütus on ostetud ­Eesti Õliühingu liikmeks olevast, suure kütuse­firma tanklast Rapla­maal. Miks pole Äripäev tahtnud happega pestud diislikütust müünud tankla nime avaldada? Sellise kütuse müügi ja turule jõudmise tõkestamisega peaks tõsiselt tegelema maksu- ja tolliamet. Mingil põhjusel on aga ametliku järele­valve alla kuuluv erimärgistatud kütus jõudnud müüki suure keti tanklasse.
  Artiklis on ekslik väide, justkui tohiks rasket kütteõli müüa ainult ahjukütteks. Tegelikult tohib keskkonnanõuetele vastavat rasket kütteõli müüa ka laeva-, rongi- ja suurte tööstuslike masinate kütuseks.
  Raske kütteõli ei sobi oma omadustelt aga tava diiselmootori kütuseks, kuigi maksuamet lubaks seda diislikütuse aktsiisiga maksustades.
  Tegelikud mured jäävad varju
  Nii maksuamet kui ka õliliit teavad, et raske kütteõli ahju- või laevakütusena kasutamine on seadustega kooskõlas.
  Probleem on aga madala väävlisisaldusega raske kütteõli segamine diislikütusesse ja saadud segu täiendavaid makse tasumata diislikütusena müümine.
  Selline segu ohustab ka auto mootorit. Tähelepanelik tasub olla, kui auto heitgaasid muutuvad suitsusemaks ja haisevad ebameeldivalt ühe tankla kütusega, aga teise omaga mitte.Kahetsusväärne on, et igati seadusliku ja nõuetekohase raske kütteõli arvele püütakse kirjutada ka kõikvõimalikud kütustega seotud seaduserikkumised, laimates sealjuures peamiselt United Oili. Nii aga varjatakse kütuseturu tegelikke probleeme ja nende tekitajaid.
  Kütuseturu reguleerimine ja korrastamine venib ka seetõttu, et seadust rakendavate ametnike teadmised kütuste tehnilistest näitajatest ei vasta vajalikule tasemele. Kindlasti on vaja tõsta ametnike pädevust ja lisada rakendusaktid seadusele.
  Autor: Kristjan Olei
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Indrek Teder: raha räägib. Endiselt
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA uute kodude müük langes 9 aasta kiireimas tempos Kõrged laenuintressid survestavad nõudlust
USAs langes uute kodude müük aprillis viimase üheksa aasta kiireimas tempos, nõudlust mõjutasid negatiivselt kõrge inflatsioon ning kodulaenu intresside hüppeline tõus, vahendab Bloomberg.
USAs langes uute kodude müük aprillis viimase üheksa aasta kiireimas tempos, nõudlust mõjutasid negatiivselt kõrge inflatsioon ning kodulaenu intresside hüppeline tõus, vahendab Bloomberg.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Raadiohommikus: taristuehitusest investeerimise ja restoraniärini
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis annavad tooni kinnisvara, julgeoleku, investeerimise, restoraniäri ja ehitusega seotud teemad.
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis annavad tooni kinnisvara, julgeoleku, investeerimise, restoraniäri ja ehitusega seotud teemad.
Tartu Mill sai loa Leedu konkurendi ostuks
Eesti konkurentsiametil pole midagi tehingu vastu, millega Eesti jahutootja Tartu Mill omandab Leedu Baltic Milli.
Eesti konkurentsiametil pole midagi tehingu vastu, millega Eesti jahutootja Tartu Mill omandab Leedu Baltic Milli.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.