• Jaga lugu:

  Müüa tuleb ka keerulist ja kallist

  Erik TerkFoto: Raul Mee

  Eesti peab võimendatult tegelema ekspordiga, kirjutab tuleviku-uuringute instituudi juht Erik Terk.

  Aasta lõpus võimule tulnud uuel valitsuskoalitsioonil ei saa olema kerge elu. Võib arvata, et lisaks oma programmilistele ülesannetele peavad nad pulseeruvas väliskeskkonnas saama hakkama veel terve hulga ettenägematute ülesannetega. Kui edukalt see neil läheb, sellest sõltub lõppkokkuvõttes ka hinnang nende tööle, mitte niivõrd limonaadimaksust või millestki taolisest.
  Ikka parem kui Reform
  Alust optimismiks annab uue koalitsiooni senisest laiem sotsiaalne baas ja tundub ka, et soov üheskoos lahendusi leida. Isegi kui tehakse vigu, on see on ikkagi parem kui Reformierakonna stiiliks saanud kinnihoidmine juba kivistunud dogmaatikast ja selle teistele vägisi pealesurumine.
  Oluline on, et uus valitsus ei jääks liiga kinni Eesti-sisesesse problemaatikasse. Rõhuasetus raskemas seisus elanikkonnagruppide hakkamasaamisele on ilmselt õigustatud. On huvitav jälgida, kuidas Euroopa Komisjoni ametnikud soovitavad oma raportites sedasama loogikat Lätile ja Leedule. Sümpaatsed on väikeettevõtlusega seotud bürokraatia vähendamise soov ja rõhuasetus regionaalarengule.
  Müüa tuleb ka kaugele
  Sellest aga ei piisa. Vaatamata välisturgude pidurdusele või isegi lausa selle tõttu oleks vaja võimendatult tegelda ekspordiga (ka nn kaugturgudele), tööstuse ja eksportteenuste perspektiiviga Eesti jaoks olulisemates sektorites ja suundades, ka ekspordisuutlike välisinvesteeringute selektiivse sissetõmbamisega. Siin ei piisa vaid mõne maksumäära liigutamisest või mõne üksiku tõkke kõrvaldamisest.
  Kuidas seda teha, selleks on teistel maadel õppimisväärseid kogemusi, ja loomulikult tuleks see kõik põhjalikult ettevõtlusklastrite esindajatega läbi arutada. Probleem on selles, et edu niisuguste asjadega tegelemisel ei ilmne poole aasta või aastaga, see võtab kauem aega.
  Aga arvestades, et meie asukoht Soome naabruses on kergitanud meie palgataseme Kesk- ja Ida-Euroopa tippu, pole meil valikut. Me peame suutma parandada oma positsioneerimist välisturgudel ja hakkama Eestist välja müüma enam keerukamat ja kallimat. Üksikettevõttel eraldi on sellega raske hakkama saada, on vaja enam koostööd nii teiste ettevõtete kui riigiga.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Jaan Härms: hakkame juba restoranis koroonapassi nõudma
Teenindus- ja meelelahutussektorile pole koroonasertifikaadi kontrollimise nõue niivõrd kohustus, kuivõrd annab kindlust, et elu ja äri saab avatuna hoida, kirjutab Saku Õlletehase juht Jaan Härms.
Teenindus- ja meelelahutussektorile pole koroonasertifikaadi kontrollimise nõue niivõrd kohustus, kuivõrd annab kindlust, et elu ja äri saab avatuna hoida, kirjutab Saku Õlletehase juht Jaan Härms.
FED: Liigume toetuste vähendamise suunas
Föderaalreserv teates kolmapäeval, et majandus liigub selle suunas, et varsti võib keskpank hakata vähendama toetust majandusele, vahendab Bloomberg.
Föderaalreserv teates kolmapäeval, et majandus liigub selle suunas, et varsti võib keskpank hakata vähendama toetust majandusele, vahendab Bloomberg.
Terviseameti külmladude uuringud jätkuvad, raisku läks 3 miljonit eurot
Terviseamet andis ülevaate külmladude soojenemisest, mille tõttu läks riknema 100 000 doosi vaktsiini ja ravimit. Selgus, et kolmekordsed häiresüsteemid, mis oleksid pidanud teavitama töötajaid ja turvafirmat ladude soojenemisest, häiret õigel ajal ei edastanud.
Terviseamet andis ülevaate külmladude soojenemisest, mille tõttu läks riknema 100 000 doosi vaktsiini ja ravimit. Selgus, et kolmekordsed häiresüsteemid, mis oleksid pidanud teavitama töötajaid ja turvafirmat ladude soojenemisest, häiret õigel ajal ei edastanud.
Eesti asfalditootja emafirma viimane omanikuvahetus läks aia taha, nüüd uuel katsel
Eestiski tegutseva Rootsi bituumenitootja Nynase värske omanik sattus raskustesse ning asfalditööstur pidi aasta jooksul juba teist korda suurosanikku vahetama. Eelmisel aastal tarneprobleemidega maadelnud Nynase Eesti haru on aga suutnud raskused seljatada.
Eestiski tegutseva Rootsi bituumenitootja Nynase värske omanik sattus raskustesse ning asfalditööstur pidi aasta jooksul juba teist korda suurosanikku vahetama. Eelmisel aastal tarneprobleemidega maadelnud Nynase Eesti haru on aga suutnud raskused seljatada.