Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Müüa tuleb ka keerulist ja kallist

  Erik TerkFoto: Raul Mee

  Eesti peab võimendatult tegelema ekspordiga, kirjutab tuleviku-uuringute instituudi juht Erik Terk.

  Aasta lõpus võimule tulnud uuel valitsuskoalitsioonil ei saa olema kerge elu. Võib arvata, et lisaks oma programmilistele ülesannetele peavad nad pulseeruvas väliskeskkonnas saama hakkama veel terve hulga ettenägematute ülesannetega. Kui edukalt see neil läheb, sellest sõltub lõppkokkuvõttes ka hinnang nende tööle, mitte niivõrd limonaadimaksust või millestki taolisest.
  Ikka parem kui Reform
  Alust optimismiks annab uue koalitsiooni senisest laiem sotsiaalne baas ja tundub ka, et soov üheskoos lahendusi leida. Isegi kui tehakse vigu, on see on ikkagi parem kui Reformierakonna stiiliks saanud kinnihoidmine juba kivistunud dogmaatikast ja selle teistele vägisi pealesurumine.
  Oluline on, et uus valitsus ei jääks liiga kinni Eesti-sisesesse problemaatikasse. Rõhuasetus raskemas seisus elanikkonnagruppide hakkamasaamisele on ilmselt õigustatud. On huvitav jälgida, kuidas Euroopa Komisjoni ametnikud soovitavad oma raportites sedasama loogikat Lätile ja Leedule. Sümpaatsed on väikeettevõtlusega seotud bürokraatia vähendamise soov ja rõhuasetus regionaalarengule.
  Müüa tuleb ka kaugele
  Sellest aga ei piisa. Vaatamata välisturgude pidurdusele või isegi lausa selle tõttu oleks vaja võimendatult tegelda ekspordiga (ka nn kaugturgudele), tööstuse ja eksportteenuste perspektiiviga Eesti jaoks olulisemates sektorites ja suundades, ka ekspordisuutlike välisinvesteeringute selektiivse sissetõmbamisega. Siin ei piisa vaid mõne maksumäära liigutamisest või mõne üksiku tõkke kõrvaldamisest.
  Kuidas seda teha, selleks on teistel maadel õppimisväärseid kogemusi, ja loomulikult tuleks see kõik põhjalikult ettevõtlusklastrite esindajatega läbi arutada. Probleem on selles, et edu niisuguste asjadega tegelemisel ei ilmne poole aasta või aastaga, see võtab kauem aega.
  Aga arvestades, et meie asukoht Soome naabruses on kergitanud meie palgataseme Kesk- ja Ida-Euroopa tippu, pole meil valikut. Me peame suutma parandada oma positsioneerimist välisturgudel ja hakkama Eestist välja müüma enam keerukamat ja kallimat. Üksikettevõttel eraldi on sellega raske hakkama saada, on vaja enam koostööd nii teiste ettevõtete kui riigiga.
 • Hetkel kuum
Sirje Potisepp: peaminister, tubli! Aga julgeolek on laiem mõiste
Kõige rohkem ootan uuelt valitsuselt pikaajaliste eesmärkidega strateegilist tööstuspoliitika kujundamist, kirjutab toiduliidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kõige rohkem ootan uuelt valitsuselt pikaajaliste eesmärkidega strateegilist tööstuspoliitika kujundamist, kirjutab toiduliidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Turud rahunevad pärast suuremat langust
Täna näitavad aktsiaturud stabiliseerumise märke pärast suuremaid langusi eelmisel nädalal ja selle nädala esmaspäeval. Tõusupoolel on nii Aasia aktsiad kui Euroopa futuurid.
Täna näitavad aktsiaturud stabiliseerumise märke pärast suuremaid langusi eelmisel nädalal ja selle nädala esmaspäeval. Tõusupoolel on nii Aasia aktsiad kui Euroopa futuurid.
Turud rahunevad pärast suuremat langust
Täna näitavad aktsiaturud stabiliseerumise märke pärast suuremaid langusi eelmisel nädalal ja selle nädala esmaspäeval. Tõusupoolel on nii Aasia aktsiad kui Euroopa futuurid.
Täna näitavad aktsiaturud stabiliseerumise märke pärast suuremaid langusi eelmisel nädalal ja selle nädala esmaspäeval. Tõusupoolel on nii Aasia aktsiad kui Euroopa futuurid.
Reaalajas börsiinfo
See, mis on kohalikule turistile tavapärane, paneb välismaalase rahakotiraudu avama
Kuigi loodust on eestlaste ümber igapäevaselt väga palju, on kohalike huvi oma looduses pakutavate turismiteenuste vastu üha kahanev, rääkis Nature Tours Estonia matkajuht Kristina Traks saates „Turismitund“.
Kuigi loodust on eestlaste ümber igapäevaselt väga palju, on kohalike huvi oma looduses pakutavate turismiteenuste vastu üha kahanev, rääkis Nature Tours Estonia matkajuht Kristina Traks saates „Turismitund“.
Emotsionaalne esinemine Gaselli Kongressil: et maal äri ajada, pead olema lihtsalt hea inimene
Ääremaal ettevõtjana tegutsedes on kõige olulisem, et juht oleks hea inimene, ütles Võrumaal Metsavenna Turismitalu asutanud Meelis Mõttus, nõustudes juhtimispsühholoog Mare Porkiga.
Ääremaal ettevõtjana tegutsedes on kõige olulisem, et juht oleks hea inimene, ütles Võrumaal Metsavenna Turismitalu asutanud Meelis Mõttus, nõustudes juhtimispsühholoog Mare Porkiga.
Otse Ukrainast: Eesti firma liigutas tüki tootmist Kiievi lähedale "Tulime siia ikkagi äri tegema."
Tartu saunakerisetootja HUUM viib pea kolmandiku tootmisest sõjas olevasse Ukrainasse. Ettevõtte juhi Siim Nellise sõnul aitab ukrainlasi kõige rohkem see, kui neil on tööd.
Tartu saunakerisetootja HUUM viib pea kolmandiku tootmisest sõjas olevasse Ukrainasse. Ettevõtte juhi Siim Nellise sõnul aitab ukrainlasi kõige rohkem see, kui neil on tööd.
Operail müüs maha viimased rendivagunid
Riigi raudteeäri Operail pakkis edukalt kokku vagunirendiäri, ettevõte pääses idaturul tegutsemisest, kuid vabastas end ühtlasi 99% kasumist.
Riigi raudteeäri Operail pakkis edukalt kokku vagunirendiäri, ettevõte pääses idaturul tegutsemisest, kuid vabastas end ühtlasi 99% kasumist.
Raadiohittideks said turgudel toimuvat kajastavad saated
Äripäeva raadio lõppeva nädala enimkuulatavad saated keskendusid pea eranditult turgudel toimuva analüüsimisele, hindamisele ja edasise prognoosimisele.
Äripäeva raadio lõppeva nädala enimkuulatavad saated keskendusid pea eranditult turgudel toimuva analüüsimisele, hindamisele ja edasise prognoosimisele.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.