Sester IRLi esimeheks!

Sven Sester  Foto: Arno Mikkor
Märt Belkin • 17. aprill 2017 kell 9:45

Rahandusminister Sven Sester peab varsti kas põgenema uppuvalt laevalt või ise kaptenina ohjad haarama, kirjutab Äripäeva ajakirjanik Märt Belkin.

Esimees saab erakonna uueks luua. Näiteks on sotside juht Jevgeni Ossinovski suutnud kahe aastaga teha tonyblairlikust paremtsentrismi toetavast jõust partei, mis kaugelt ühe silmaga piieldes meenutab vasakpoolset erakonda.

IRL on uppuv laev – erakond, millel pole sihti ega suunda. Kunagi esindati Euroopat juhtivat kristlikku demokraatiat. Siis sai sellest populistlike loosungitega partei kõigile. Juhan Partsi lahkumise järel on erakond ka munad kaotanud ning räägib heal päeval suitsupääsukestest.

Uue juhina välja käidud Helir-Valdor Seeder on küll isamaalise näoga, ent kaheldav, kas ta laiemat avalikkust kõnetada suudab. Teine võimalik juht on Kaia Iva – sotsiaalkaitseminister, kes on sõrmed kõrva toppinud ja teeselnud, et hoolekanderaha kadumine vaid paari nädalaga ei ole üks Eesti sotsiaalpoliitika viimase aja suurimaid kriise.

Esmaspäevases Päevalehes võttis Iva küll lõpuks sõna, aga süüdistas hädades näota ametnikke ja kõiki teisi, ainult mitte ennast. Sarnase joonega on olnud ka senine esimees Margus Tsahkna, aga ta on vähemalt hämamises osav.

IRL vajab juhiks visiooniga võitlejat. Sven Sester sai viimastel valimistel pea olematu häälesaagi ja jäi riigikogust välja. Sellest hoolimata sai ta rahandusministriks. Nii reformierakondliku kui Keskerakonna valitsuses on ta välja rääkinud IRLi näoga eelarve.

Seeder ega Iva põhja vajuvast laevast vett välja kühveldada ei suuda. Ilmselt peab ka Sester laevalt enne uppumist roti kombel põgenema – kui ta just ei haara rooli ega ürita laeva päästa. Bridžimeistrina võiks Sester suuta leida meeskonna ässad, teha parim võimalik leping ja kaardid meeskonna huvides õigesti välja mängida.

Hetkel kuum