Indrek Mäe • 2. august 2017 kell 6:31

Käsud ja keelud tarbimist ei muuda

Ostavad alkoholi  Foto: Postimees/Scanpix

Hinna-, reklaami- ja müügitingimusi karmistades alkoholitarbimist ei vähenda, kasuks tuleks mõõduka tarbimiskultuuri arendamine ning piirangute vähendamine, leiab börsitoimetuse ajakirjanik Indrek Mäe.

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski leiab Postimehele antud intervjuus, et üksikisiku vabadus ei tohi piirata teise inimese vabadust ning toob välja, et alkoholi liigtarbimist mõjutavad ühiskonnas kõige enam kolm tegurit: hind, reklaam ja müügitingimused.

Kõigepealt üksikisiku vabadusi teiste ühiskonnaliikmete eest kaitseb politsei ja mitte riik. Seadust rikkuv alkoholi liigtarbija saab oma tegude eest karistada ning sellega peaks riigi roll teiste indiviidide vabadusi kaitstes piirduma.

Mis puudutab aga hinda, reklaami ja müügitingimusi, siis selles keskendume liialt Põhjamaade poliitikale. Seejuures jääb tähelepanuta mitme teise riigi praktika. Poolas, Saksamaal ja Andorras on tänavatel märgata nii alkoholi- kui suitsureklaame ning vägijoogid on poest kättesaadavad oluliselt taskukohasema hinnaga kui praegu Eestis. Seejuures on alkoholitarbimine neis riikides inimese kohta väiksem kui Eestis.

Kaotame piirangud

Kui soovime tõesti tarbimisharjumust muuta, tuleks välja kujundada alkoholikultuur. Selleks on mõistlik piirangud hoopis kaotada ning kättesaadavuse vanusepiiri alandada. Kergesti kättesaadav alkohol ei tekita „keelatud vilja“ ja sellest tulenevat liigtarbimise efekti ning võimaldab selgitustöö tulemusena tekitada igas indiviidis arusaama mõistlikust ja teadlikust kogemuspõhisest tarbimisest.

Piirangute keskkonnas, kus inimene pole alaealisena alkoholiga kokku puutunud, puudub tal täiskasvanuks saades ka igasugune kogemus – esimesed katsetused ja vähesed teadmised võivad aga viia liigtarbimiseni.

Praegused piirangud suunavad mõistliku tarbimise asemel inimesed pigem Lätti ja/või kange alkoholi juurde, on ju viimane lahja alkoholi aktsiisi tõusu tõttu selle suhtes nüüd odavam. Samuti soosib piiri tagant suurtes kogustes alkoholi kojuvarumine liigtarbimist rohkem kui ühe või kahe õlle ostmine toidu kõrvale siitsamast kodust.

Hetkel kuum