Mida rohkem eristuvust ja tuntust, seda enam külastajaid, kirjutab Äripäeva Lõuna-Euroopa kolumnist Lauri Vahemeri.

- Tallinna lennujaam.
- Foto: Andras Kralla
Sattusin kevadsuvel siit Vahemere äärest tihedamini käima Eestisse. Kuna otselende kahjuks (enam) pole, kulus aega reisimiseks ja kohalejõudmiseks rohkelt. Enamgi kui oskasin arvata, sest nagu selle kevadsuve jooksul selgus – vähemalt see osa Euroopa taevast siin on lennukeid täis. Ja mitte lihtsalt täis, vaid vägagi täis! Nii, et pea iga väljalend, millega siit lõunast reisi kodumaa poole alustasin, hilines.
Korra oli lausa nii, et kui tunde plaanitust hiljem lõpuks pardale jõudsin, tuli sealgi (viimse kohani rahvast täis ja üha palavamaks muutuvas salongis) täiendav lisatund oodata, sest "järjekord õhkutõusuks on paraku väga pikk!".
Sama kordus tagasi tulles. Mäletan siiani, kuidas Varssavis lennukis istudes kuulsin pilootidelt esimese asjana, et oodata tuleb kaua, kuna õhuruum sihtkohas "on kahjuks täis", misjärel pärast ca paarikümne minuti pikkust ootamist kostus mikrofonist ühtäkki pea et karjatus: "Saime just ajaakna!"
Nii et pärast "kõigest“ pooletunnilist ootamist lennukis hakkasimegi lõuna suunas liikuma! Loodetust kiiremini, nagu öeldi.
Reisijaid tuleb üha juurde
Minu kogemused pole ainsad. Hilinevate lendude teema on sel kevadsuvel nii siinses rahvusvahelises kogukonnas kui ka Eestist saabunud külalistega pidevalt jutuks tulnud. Enam-vähem kõik on kurtnud hilinevate lendude üle ning arutelu, kas põhjuseks on tõesti siinne liialt täis õhuruum või hoopis lennujuhtide nappus, on viimasel ajal pea lahutamatu osa vestlustest.
Aga ega tegelikult ju vahet polegi. Fakt on, et reisijate nappust siinsel lennujaamal pole, ikka vastupidi, sest varasemalt niigi populaarsesse sihtkohta on nii lende kui reisijaid üha juurde lisandunud.
Vahemere vaatlus
Lauri Vahemeri on endine ametnik ja konsultant, keda töö ja elumere lained on paisanud nii Vanasse kui Uude Maailma. Neil päevil toimetab ta peamiselt Lõuna-Euroopa riikides. Oma Äripäeva veergudel ilmuvad blogis "Vahemere vaatlus" jagab ta kogemusi ja tähelepanekuid riikide ning rahvaste eripärast ning kõrvutab neid Eestiga.
Eelmises postituses kirjutas ta
lakkamatust rahulolematusest. Kõiki Vahemere vaatlusi
saad lugeda siit.
Seda, et siinmail reisijate nappust lennujaamas ei ole, on tegelikult ka sõna otseses mõttes näha ja tunnetada. Juba lahkudes tuleb vahel üsna pikkades pagasi- ja turvasabades seista, aga veel enam on seda tunda Eestist tagasi saabudes.
Viimane kord oli kontrast iseäranis suur. Ja seda isegi mitte seetõttu, et laulupeo-järgsel varahommikul tuli Tallinnas lennujaama jõudmiseks rühkida läbi vihma, täispilves taeva ja pigem varakevadesse kuuluva jaheduse, aga siin võttis vastu täispäikeses ja kuumalaine käes ägav Lõuna-Euroopa. Oh ei, kuigi ilmaerinevus oli samuti mõistagi suur. Sest veel suurem kontrast valitses kahes lennujaamas valitseva õhustiku ja seal toimuva vahel.
Nagu teiselt planeedilt
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!
Seotud lood
Kas tõelise eestlase eritunnus on rahulolematus?
Rahulolematus pesitseb ja väljendub eri paikades ja inimestes erinevalt, samas eestlase üldist rahulolematust, millele viitas president Ilves, ei saa eitada, kirjutab Äripäeva Lõuna-Euroopa kolumnist Lauri Vahemeri.
Munad teevad mõnikord teemana geopoliitikalegi tuule alla, kirjutab Äripäeva Lõuna-Euroopa kolumnist Lauri Vahemeri.
Toitumisharjumused ja ka -eelistused on Põhja- ja Lõuna-Euroopas ootamatult sarnased, kirjutab Äripäeva Lõuna-Euroopa kolumnist Lauri Vahemeri.
Isegi siis, kui Lõuna-Euroopas on asjaajamine justkui vähem asjalik, on pinget suhetes vähem ja see tugevdab kogukonda, kirjutab Äripäeva Lõuna-Euroopa kolumnist Lauri Vahemeri.
Pavel Gurjanov kuulub ilmeksimatult Eesti tippkokkade kõrgemasse kihti, on juhtinud mitmeid Eesti parimaid restorane ja võitnud erinevaid auhindu. Täna veab peenelt kunstilise käekirjaga kokk Kalarannas
restorani KOGU, mida saab pidada Gurjanovi autorirestoraniks ‒ maitsta saab nii roogi, millega peakokk tutvustab oma oskusi kui neid toite, mis on aastaid Gurjanoviga menüüst menüüsse kaasas käinud.