Ülle Mathiesen • 11. veebruar 2013 kell 16:52

Kas Teie juba kasutate investeerimiskontot?

Eesti maksusüsteemi viimaste aastate muudatuste hulgas on üks eraisikute jaoks loodud väga mugav täiendus, mis on seni jäänud piisava tähelepanuta, kirjutab SEB Varahalduse juhatuse liige Ülle Mathiesen.

Kaks aastat tagasi said füüsilisest isikust investorid hakata kasutama investeerimiskontot, mis lubab investeerimistegevusest teenitud tulu maksustamist kuni selle reaalse kasutuselevõtuni edasi lükata. Paraku kasutas esimesel aastal seda võimalust vaid 1289 investorit, kuigi investeerimisega tegelejaid on Eestis mitu korda rohkem.

Kui varem pidi erainvestor „maksu edasilükkamiseks” asutama ettevõtte (kasumit ei maksustata enne dividendide võtmist), siis uus investeerimiskonto süsteem muutis eraisikute ja äriühingute investeeringute maksupõhimõtted ühetaoliseks, võimaldades inimestel keskenduda oma kõrvalepandud raha investeerimisele ning vältida ettevõtte loomisega seotud lisakulutusi.

Investeerimiskontot kasutades tekib reaalne vajadus maksu tasuda alles siis, kui investeeringutelt teenitud kasum tarbimisse võetakse. Peamine kasu investeerimiskontost ongi see, et eduka investeerimistehingu realiseerimise järel saab kogu teenitud tulu uuesti investeerida, ilma vahepealse tulumaksukohustuseta.

Kui investeerite näiteks lapse ülikoolikulude katteks 10.000 eurot ja plaanite aktiivse investorina igal aastal investeerimisobjekte vahetada, siis juba esimese eduka, 5% tuluga investeerimisaasta järel saate investeerimiskonto kaudu edasi paigutada 10.500 eurot. Ilma kontota, tavasüsteemi korral peaksite aastaga teenitud 500 eurost kõrvale panema ja maksuametile loovutama tulumaksu 105 eurot ja edasi saaksite investeerida vaid 10.395 eurot.

Investeerimiskonto kaudu saab raha paigutada levinumatesse investeerimisfondidesse, väärtpaberibörsil kaubeldavatesse aktsiatesse ja võlakirjadesse, investeerimishoiustesse ja investeerimisriskiga elukindlustuslepingutesse. Kinnisvara, pensionisambaid, osaühingu osasid ja turul noteerimata aktsiaid investeerimiskontole kanda ei saa.

Investeerimiskonto kasutamisest huvitatud eraisikul tasub investeerimiskontoks avada uus konto, millelt tehakse ainult investeerimistehinguid. Investeerimistooted tuleb osta investeerimiskonto vahenditest – vajadusel tuleb kanda selleks raha investeerimiskontole. Investeerimiskontole peab jõudma ka investeeringute müügist saadud raha ja muu tulu, millelt ei ole veel tulumaksu tasutud.

Hetkel kuum