• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kinnisvaraturgu veab üldine majanduskindlus

  Eesti majanduse positiivsed näitajad on aidanud kinnisvaraturul edukalt taastuda. Jõudsalt on madalseisust kasvanud nii mahud kui hinnad. Samas on soodsate intresside mõju kohalikule turule selgelt ülehinnatud ning turu hinnakasvu veab eelkõige dividendide, deposiitide ja laenuraha voolamine kinnisvarasse, kirjutab Metro Capital Management ASi partner Ain Kivisaar.

  Kui ebakindlatel aegadel koguvad inimesed sääste pangakontodele, siis paremate päevade saabudes ning inflatsiooni kiirenedes otsitakse neile uut turvasadamat kinnisvaras. Hiljutised teated viimasel aastal kiirelt kasvanud ettevõtete dividendimaksete kohta kinnitavad veelgi, et omanikud on tuleviku suhtes optimistlikud ning ettevõtete turvapolstreid on hakatud vähendama. Suur osa sellestki rahast jõuab kinnisvaraturule.
  Eelneva valguses võib viimastel aastatel suhteliselt stabiilsena püsinud 8-10-protsendilist hinnatõusu Tallinna kinnisvaraturul pidada jätkusuutlikuks veel mitme aasta vältel, kuivõrd ressurssi (nii dividende, deposiite kui laene) on kinnisvaraturule pidevalt juurde voolamas. Pakkumine on seevastu suhteliselt konstantne suurus ning umbes ühe protsendi võrra aastas kasvav Tallinna elamufond ei suuda tekkinud nõudlust rahuldada. Selle loomulikuks väljundiks ongi hindade kallinemine, mis jätkub seni, kuni leitakse uus tasakaalupunkt.
  Samas on intresside mõju kinnisvaraturule tugevalt ülehinnatud. Olgem ausad, nii oma kodu ostja kui investori ostuotsuseid mõjutavad pigem üldisest majanduskeskkonnast tulenev kindlus või ebakindlus ning laenude kättesaadavus. Intressitase on alles neljanda-viienda tähtsusega küsimus. Seda enam, et suur osa elukondliku kinnisvara tehingutest tehakse praegu üldse ilma pangalaenu kaasamata.
  Seega võiks intresside mõõdukas tõus kinnisvaraturu aktiivsusele isegi positiivselt mõjuda, kuivõrd see suurendaks pankade huvi laenumahtusid kasvatada. Samuti oleks intresside tõus selge märk Euroopa majanduse paranenud tervisest, mis annaks ostjatele kindlustunde kinnisvaratehinguid sõlmida.
  Metro Capital Management ASi partner Ain Kivisaar analüüsib arenguid Eesti kinnisvaraturul, tõdedes ühtlasi, et kohaliku kinnisvaraturu suurimad riskid peituvad väliskeskkonnas. Loe tema arvamuslugu pikemalt tänase Äripäeva paberväljaandes.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: hüvasti, administraator ja garderoobitädi!
Seekordne Nobeli majanduspreemia laureaat pälvis auhinna muu hulgas tõestuse eest, et miinimumpalga tõus ei pruugi tööhõivele mõjuda negatiivselt. Loodetavasti peab see paika ka Eesti järgmise aasta hüppelise miinimumpalga tõusu puhul, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Seekordne Nobeli majanduspreemia laureaat pälvis auhinna muu hulgas tõestuse eest, et miinimumpalga tõus ei pruugi tööhõivele mõjuda negatiivselt. Loodetavasti peab see paika ka Eesti järgmise aasta hüppelise miinimumpalga tõusu puhul, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Börs: USA turul parim nädal alates juunist
USA aktsiaturud lõpetasid reede tõusuga ning Dow Jonesi indeksi jaoks oli see nädal parim alates juunist. Aktsiatel aitasid nädala jooksul kallineda pankade tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
USA aktsiaturud lõpetasid reede tõusuga ning Dow Jonesi indeksi jaoks oli see nädal parim alates juunist. Aktsiatel aitasid nädala jooksul kallineda pankade tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
Nädala lood: Enefit Greeni triumf ja kuidas kurikuulus ärimees oma esimese miljoni teenis
Käesoleval nädalal hullutas lugejaid kõik, mis puudutas Enefit Greeni börsiletulekut. Selleks on ka põhjust – Enefit Greeni aktsiaid märgiti üle rohkem kui neljakordselt ning aktsiahinnaks kujunes 2,9 eurot, mis on pakkumise seatud hinnavahemiku ülemises pooles. Tegu on Baltimaade börside rekordiga.
Käesoleval nädalal hullutas lugejaid kõik, mis puudutas Enefit Greeni börsiletulekut. Selleks on ka põhjust – Enefit Greeni aktsiaid märgiti üle rohkem kui neljakordselt ning aktsiahinnaks kujunes 2,9 eurot, mis on pakkumise seatud hinnavahemiku ülemises pooles. Tegu on Baltimaade börside rekordiga.
Vanglaleival Hubert Hirve varju nähakse jätkuvalt restoraniäris
Kohtu hinnangul on hoolimata aastaid kestnud eelvangistusest säilinud ettevõtja Hubert Hirve kontroll restoraniäris, mis hiljuti kesta vahetas.
Kohtu hinnangul on hoolimata aastaid kestnud eelvangistusest säilinud ettevõtja Hubert Hirve kontroll restoraniäris, mis hiljuti kesta vahetas.