• Jaga lugu:

  Ettevõtja püüab kulu kokku tõmmata

  Eesti majanduskeskkond võib veel Läti-Leedu omast parem olla, kuid ettevõtja lähtub kuluefektiivsusest, kirjutab Nixori tegevjuht Imre Reinson.

  Tootmine otsib kohta, kus tootmissisendid on  võimalikult väikesed. Ilmselt on see olnud nii PKC kui ka Fazeri otsuste üks ajendeid tehaste üleviimisel ja tootmise restruktureerimisel. 
  Kas kolimine lõunanaabrite juurde räägib meie majanduskeskkonna halvenemisest, sellel küsimusel ei ole ühest vastust. Eesti majanduskeskkond võib endiselt olla kokkuvõttes parem kui Lätis ja Leedus. Meie Leedu ettevõtte juht ütleb, et Leedu ajakirjanduses seatakse Eestit alati eeskujuks, põhiliselt tänu sellele, et siin on kiiremini vajalikud otsused tehtud.
  Meie siin näeme asju teisiti. Näeme, et leedulaste ostujõud on suurem, ja kurdame, et me pole ikka veel Soomele järele jõudnud. Ent kui seame eesmärgiks oma edukuse võrdlemise Skandinaavia maadega ja teeme seda ühekülgselt, pidades silmas vaid töötasu, siis selle põhjal hinnatud edukus tähendab teiselt poolt vaadates meie konkurentsivõime langust. Mida rohkem tahame Soomele järele jõuda, seda suurem on konkurents. Kui sama töö saab osta odavamalt, siis omaniku tulu maksimeeriv ettevõtja seda tavaliselt ka teeb.
  Ettevõtlus- ja töökultuuri on erinevused on suuremad kui majanduskeskkonna omad. Eestis on töötajate initsiatiiv ja tahe ise midagi otsustada ja teha enamasti suurem, lõunanaabrite hulgas on rohkem inimesi, kellele meeldib täita käske ja korraldusi. Seegi võib olla üheks ajendiks, miks ettevõtted kolivad lõuna poole rutiinsema iseloomuga töökohti, nagu neid tootmissektoris on.
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tõnu Mertsina: jaekaubandus buumib
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Raadiohommikus: Irina Embrich võitudest, Otto Pukk 637% tõusust ning Roman Zaštšerinski koroonapassist
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.