Mait Kraun • 4. september 2015 kell 11:50

Kas euro pariteet dollarisse saab tõeks?

Eurod  Foto: PantherMedia/Scanpix

Euroopa Keskpank võib lähedal olla majanduse stimuleerimise laiendamisele. Kui Föderaalreserv tõstab samal ajal intressimäärasid, võib euro dollarisse pariteeti jõuda.

Neljapäeval vähendas Euroopa Keskpank oma inflatsiooniprognoosi ja see on avanud ukse värskete stimuleerimismeetmete rakendamiseks. Arvatakse, et EKP võib laiendada oma stimuleerimisprogrammi, mille maht on hetkel 60 miljardit eurot kuus. Programm saab praeguse seisuga läbi 2016. aasta septembris, vahendab CNBC.

„Me oleme suhteliselt kindlad, et EKP-l on surve laiendada praegust stimuleerimisprogrammi millalgi neljandas kvartalis,“ ütles investeerimisfirma Macquarie strateeg Nizam Idris. „Küsimus on selles, kas nad hakkavad rohkem ostma või laiendavad stimuleerimist. Ma arvan, et nad suurendavad igakuiseid tugioste,“ ütles ta.

Sellise stsenaariumi kohaselt arvab ta, et euro kurss kukub aasta lõpuks 1,05 dollarini. Praegu on kurss 1,11 dollarit ja see tähendaks 6protsendilist odavnemist.

euro/dollar | Create infographics

Pariteet on võimalik

Selleks, et euro jõuaks dollariga pariteeti, peaks EKP lisaks igakuiste ostude suurendamisele pikandama ka stimuleerimisprogrammi kestvust, ütles Idris.

Selline stsenaarium on tõenäoline vaid juhul, kui arenevate turgude majandusolukord halveneb veelgi ja Föderaalreserv ei hoidu intressipoliitika normaliseerimisest.

Euro on sellel aastal tugevalt kõikunud. Aasta esimeses pooles oli valuuta Kreeka probleemide tõttu tugeva surve all. Augustis toimus mõningane taastumine, sest aktsiaturgude langemisel nägid investorid eurot turvasadamana.

Aasta algusest on euro siiski dollarisse odavnenud kokku 8 protsenti. Mõned strateegid ennustavad, et euro kukub aasta lõpuks 1,05 dollarini isegi siis, kui EKP ei hakka oma tugioste laiendama.

Dollar jätkab tugevnemist

ANZ panga valuutaturgude strateeg prognoosib, et dollar jätkab tugevnemist – sellele aitab kaasa Föderaalreservi intressimäärade tõstmine. See peaks olema piisav, et euro jõuaks dollari suhtes 1,05 dollarini.

„Kui EKP suurendab aga stimuleerimisprogrammi ja Föderaalreserv tõstab samal ajal intressimäärasid, siis ei saa välistada ka pariteeti,“ ütles ta.

Täna jälgivad investorid pingsalt USA töötururaportit, mis peaks andma vihje, kas Föderaalreserv hakkab septembris intressimäärasid tõstma või mitte. Turud ootavad hetkel intressimäärade tõusu pigem oktoobris või detsembris, selgub Reutersi andmetest.

Hetkel kuum