Birjo Must • 14. september 2015 kell 11:31

OPEC panustab nafta nõudluse kasvule

OPEC prognoosib, et nõudlus nafta järele kasvab.  Foto: EPA

Kui varem said naftatootjad toetuda Hiina õitsvale majandusele, siis nüüd on nad sunnitud otsima uusi võimalusi, vahendab CNBC.

Naftakartell OPEC tõstis hiljuti hoopis oma globaalse nõudluse prognoose, kuna näeb OECD riikide majanduse elavdumist.

Septembri raportis tõstis kartell oma tänavust nafta nõudluse prognoosi 1,46 miljonile barrelile päevas, mis on umbes 84 000 barrelit enam kui varasemas raportis. Organisatsioon teatas, et prognoos põhineb oodatust parematel majandusandmetel OECD regioonis, mis hõlmab muu hulgas Euroopat, USAd, Mehhikot, Tšiilit, Jaapani ja Iisraeli.

Mitmed neist riikidest näitavad praegu tõepoolest küllalt head majanduskasvu tempot. Ajal, mil Hiina majandus pärast finantskriisi õitsele lõi, kiratsesid just nende riikide majandused. Nüüd on olukord pöördunud.

OPEC usub, et just OECD riigid on need, mis toetavad nõudluse kasvu. Samas hoiatas organisatsioon, et Hiina ja India majanduste takerdumine on väga ohtlik. „Kui OECD kasvu prognoos on endiselt 2% tänavu ja 2,1% tuleval aastal, siis seisavad suured majandusriigid silmitsi kasvavate väljakutsetega,“ hoiatas OPEC, mis alandas nii Hiina kui India majanduskasvu prognoose.

Hoolimata nafta hindade langusest on OPEC säilitanud oma tootmistasemed. Paljud näevad selle taga soovi näidata koht kätte USA rivaalidele.

Nafta hind on täna veidi langenud. Brenti nafta barrel maksab 47,69 dollarit ja WTI nafta barrel 44,56 dollarit.

Hetkel kuum