Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas kaevandussektor on põhja jõudmas?

  BHP Billitoni kaevandus Austraalias.Foto: Reuters/Scanpix

  Järjekordselt kujunes see nädal kaevandusfirmade jaoks kohutavaks. Aktsiad Melbourne’ist kuni Londonini kukkusid tublisti. Analüütikud aga arvavad, et müügilaine võib olla läinud liiga kaugele, vahendab CNBC.

  Investorite jaoks tekitab muret Hiina majanduse aeglustumine. Samuti Föderaalreserv, kes plaanib juba sellel aastal intressimäärasid tõsta. See on toorained pannud tugeva surve alla, mis on kaasa tõmmanud ka kaevandusettevõtted.
  Glencore'i aktsia "üle piiride"
  Investeerimisfirma Bernsteini vanemanalüütik Paul Gait ütles kolmapäeval saadetud kirjas, et Glencore’i aktsia müügiperiood „on üle piiride läinud.“
  Kaevandus- ja toorainegigandi Glencore’i aktsia on viimase üheksa päeva jooksul kukkunud lausa 24 protsenti. Aasta algusest on aktsia väärtus kahanenud üle 65 protsenti.
  Londoni FTSE 350 kaevandusettevõtete indeks on sellel aastal odavnenud aga 44 protsenti. See iseloomustab terve kaevandussektori äärmiselt keerulist olukorda.
  Gait ütles, et Glencore’i aktsia on langenud niivõrd paljud, et Bernsteini õiglasest hinnatasemest on ettevõtte väärtus juba 10,8 miljardit dollarit väiksem. Ta lisas, et Glencore’i on tegelikult tugev ja „ettevõtte äri on selline asi, mis peab globaalses majanduses eksisteerima.“
  Austraalia kaevandusfirmad odavad
  Austraalias näivad kaevandusaktsiad aga odavad, sest toorainete hinnad on Austraalia dollarites oma põhja leidnud, ütles fondihaldur Charlie Aitken.
  Aitkeni arvates tähendab rauamaagi ja naftahindade viimase kuu tõus koos Austraalia dollari odavnemisega seda, et toorainete hinnad võivad olla oma põhja juba saavutanud.
  Raumaagi hind on juulis saavutatud põhjast kasvanud 25 protsenti. Austraalia dollar on sellel aastal odavnenud dollarisse aga 14 protsenti. See aga tähendab, et kohalikus valuutas on rauamaagi hinnad kõrgemad.
  „Üldiselt ootame, et Hiinast tulevad uudised hakkavad paremaks minema. See peaks aitama turumeeleolusid parandada, mis võiks ka toorainetele positiivselt mõjuta,“ ütlesid Capital Economicsi analüütikud kolmapäeval.
  Hiina on paljude toorainete suurim tarbija maailmas. Just Hiina on olnud kasvumootoriks paljude arenevate turgude jaoks, kes toodavad tooraineid – näiteks Austraalia ja Brasiilia jaoks.
  Langus pole veel tõenäoliselt läbi
  Hiina tööstuse ostujuhtide indeks (PMI) kukkus septembris 47,0 punkti juurde. Augusti viimane näitaja oli vastavalt 47,3 punkti, teatasid Caixin Media ja uuringufirma Markit kolmapäeval. Näitaja oli madalaim alates 2009. aasta märtsist, mil Hiina pidi toime tulema globaalse finantskriisi mõjudega.
  Tööstuse ostujuhtide indeksi üle 50 punktine näitaja tähendab, et eelmise kuuga võrreldes toimus tööstussektori laienemine. Alla 50 punktine näitaja tähendab aga tööstussektori kahanemist.
  Hiina majandusandmete halvenemine pani Austraalia kaevandusfirmad uuesti surve alla. Nii Rio Tinto kui ka BHP Billitoni aktsiad jätkasid see nädal langust.
  Credit Suisse vähendas teisipäeval ka Hiina nõudluse prognoose, toorainete hinnaprognoose ja metalli- ja kaevandussektori kasumiootusi.
  „Praegune olukord püsib väga ebakindel. Nii kaua, kuni Hiina nõudlus ja arenevate turgude valuutad ei leia endale jalgealust, ei saa jalgealust leida ka toorainete hinnad,“ ütles Credit Suisse investoritele saadetud kirjas.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Mihkel Nestor: Saksa majandussurutis ei jäta Eestit puutumata
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Börsiettevõtted, te ju oskate palju paremini
Kolmapäeval potsatas minu postkasti Modera börsiteade, mis ütles mulle suhteliselt vähe. Minu aeg ja tähelepanu oli kasutatud, kuid potentsiaalse investorina ootan enamat.
Kolmapäeval potsatas minu postkasti Modera börsiteade, mis ütles mulle suhteliselt vähe. Minu aeg ja tähelepanu oli kasutatud, kuid potentsiaalse investorina ootan enamat.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand uuest juhikohast: minu jaoks võrdub A. le Coq Tarmo Noobiga
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Vene kodanike sisenemist Eestisse piiratakse juba tuleval nädalal
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Hälvikparkijatest tüdinenud nõuavad liiklusseaduse muutust
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.