Mait Kraun • 9. detsember 2015 kell 9:07

Kui suur on tõenäosus, et aktsiaturud tõusevad?

Aktsiagraafik  Foto: Bloomberg

Tõenäosus, et USA aktsiaturg järgmisel aastal tõuseb, on veidi üle 66 protsendi, kirjutab MarketWatchi kolumnist Mark Hulbert.

Investoritele võib selline tõenäosus tulla hea uudisena. Pulliturg (tõusev turg) ei saa ju lõpmatuseni kesta – juba praegu on tõusutsükkel üks pikemaid.

Kusjuures tõenäosus, et aktsiaturg tõuseb, oleks ka siis sama, kui praegu oleks karuturg (langev turg), sest turgude tõusu tõenäosus ei ole seotud sellega, kuidas on aktsiaturul läinud eelnevatel aastatel. Ajalooliselt on tõenäosus olnud lähedal kahele kolmandikule.

Paljud investorid lükkavad selle aga kõrvale – nad on süüdi loogikaveas, mida statistikud kutsuvad mänguri arutlusveaks. Näiteks võib tuua mündiviske – kui juba kuus korda järjest on tulnud kull, siis me kipume arvama, et edaspidi on kirja saamise tõenäosus suurem. Ilmselgelt ei ole mündil aga mälu ja järgmise viske tõenäosus on jätkuvalt 50-50.

Aktsiaturul toimuv on tähelepanuväärselt sarnane. Allpool olevalt tabelist on näha, et Dow Jonesi indeksi tõusmise tõenäosus on igal kalendriaastal praktiliselt sama. Perspektiivi ei mõjuta ka see, kas turg on eelmisel aastal tõusnud või langenud.

Aktsiaturu tõusu tõenäosusCreate bar charts

Näiteks kui turg on eelmisel aastal tõusnud, siis on 66,7 protsendine tõenäosus, et see tõuseb ka järgmisel aastal. Kui Dow indeks on aga eelmisel kalendriaastal langenud, siis on tõusutõenäosus 65 protsenti. Statistiliselt on need kaks protsenti eristamatud üleüldisest tõusutõenäosusest, mis on viimase 120 aasta jooksul olnud 66,1 protsenti.

Hetkel kuum