Rainer Saad • 12. veebruar 2016
Jaga lugu:

Paulson: USAs uut kriisi ei tule

Miljardär John Paulson  Foto: EPA

Riskifondi juht John Paulson, kes ajas finantskriisi aastatel kokku miljardeid dollareid, usub, et hirm USA majanduse pärast on üle paisutatud ning uut kriisi ei tule.

„Kõik, mida praegu ostad, läheb odavamaks. Poleks nagu seost aktsiaturgude ja ettevõtete esitusel ja seda eriti nendel, millesse me investeerisime. Ettevõtetel endal läheb tegelikult väga hästi, kuid aktsiahinnad ikkagi langevad ning seetõttu valitseb selline tasakaalutus,“ ütles Paulson, kes juhib 18 miljardit dollarit.

Euroopa pankade aktsiad on viimastel nädalatel järsult langenud, kuid Paulson usub, et USA pangad selle pärast muret ei peaks tundma. „USA pangad on erakordselt hästi kapitaliseeritud. Neil on palju likviidsust ning krediidiportfelli kvaliteet on kõrge. USA on seetõttu minu arvates üsna kindlal pinnasel,“ ütles Paulson CNBC-le.

Muret valmistab talle aga Hiina olukord ja nende finantssüsteem. 2015. aasta lõpuks olid Hiina pankade varad kasvanud 30 triljoni dollarini. 2008. aastal oli Hiina pankade varade suurus 9 triljonit dollarit. Hiljuti asus Paulson ostma Puerto Rico võlakirju ning mõni aasta tagasi ostis ta seal paar hotelli.

Aktsiaturgudel seisab Paulson silmitsi volatiilsusega, kuid ühel tema investeeringul – kullal – läheb praegu üsna hästi. Kullale on riskifondi juht teinud suuri panuseid.

Eelmine aasta polnud riskifondidele hea aasta ja paljud neist nägid vaeva, et üldsegi mingit tootlust teenida. USA riskifondide andmebaasi HFR andmetel oli riskifondide keskmine tootlus 2015. aastal ainult 1 protsent.

Jaga lugu:
Hetkel kuum