Mait Kraun • 16. veebruar 2016 kell 19:31

35 protsenti nafta- ja gaasifirmadest pankrotiohus

Tankimine.  Foto: EPA

Energiafirmade hulk, mida ähvardab pankrott, on kiiresti kasvanud, selgub Deloitte’i uuest raportist, vahendab CNBC.

Konsultatsioonifirma sõnul on suures pankrotiohus 35 protsenti börsil kaubeldavatest nafta- ja gaasifirmadest. Kokku on selliseid firmasid seega umbes 175. Neil ettevõtetel ei ole ainult kõrged võlatasemed – nende jaoks on võlaintresside maksmine muutunud järjest keerulisemaks.

„Selge on see, et see aasta tuleb neil ettevõtetel teha palju raskeid otsuseid. 2015. aasta ei olnud nende jaoks väga hull, sest käiku läksid riskide maandamise strateegiad ja paljudel oli hea ligipääs ka krediititurule,“ ütles Deloitte’i USA nafta- ja gaasituru analüütik John England.

Raskete otsuste hulka kuuluvad näiteks põhivarade müük, dividendide vähendamine ja töötajate koondamine. Lisaks sellele tuleb veelgi enam vähendada kapitalikulutusi, ütles England.

Nafta- ja gaasifirmad tühistasid või lükkasid edasi nafta hinnalanguse ajal (2014. aasta suvi kuni selle aasta algus) 380 miljardi dollari ulatuses projekte, selgub Wood Mackenzie andmetest.

Deloitte’i sõnul on pankrotirisk eriti suur 50 ettevõtte jaoks. Seda põhjusel, et nende firmade varade väärtus on väiksem kui turuväärtus. See tähendab, et võimendus on paisunud väga suureks. Deloitte’i lisas, et tõenäoliselt hakkavad paljud naftafirmad ühinema või üksteist ära ostma.

 

Hetkel kuum