Juhan Lang • 10 märts 2016

Turg tegi fondidele taas tuule alla

Aktiivselt juhitud USA aktsiafondid lohisevad endiselt turul järel.  Foto: EPA

66% USA suurfirmade aktsiatesse panustavatest fondijuhtidest jäi mullu Standard & Poor’s 500 aktsiaindeksile alla, selgub S&P Dow Jones Indices’i värskest uuringust.

Eile avaldatud raportist selgub ühtlasi, et turult sai lüüa ka 57% keskmise suurusega ettevõtete aktsiatele panustavatest ja 72% väiksema turuväärtusega ettevõtete aktsiaid ostnud fondijuhtidest, vahendab Bloomberg.

Tulemused peegeldavad, et pikema aja jooksul läks aktiivselt juhitud fondidel veelgi nirumalt: viimase viie aasta jooksul jäi 84% suurettevõtete aktsiatele panustanud fondijuhtidest turule alla ning 10 aasta lõikes pidi turu paremust tunnistama 82% fondijuhtidest.

Bloombergi teatel on aktiivselt juhitud fondid üha enam hädas investoritelt raha kaasamisega, sest kliendid on hakanud eelistama passiivseid turge jäljendavaid tooteid. Läinud aastal võeti Morningstari andmetel aktiivselt juhitud USA aktsiafondidest välja 174 miljardit dollarit.

Samal ajal liikus madalate teenustasudega indeksfondide poolest tuntud Vanguard Groupi toodetesse rekordiline 236 miljardit dollarit.

Samas selgus S&P uuringust, et enamik fondijuhtide, kes panustavad arenenud ja arenevatele turgudele väljaspool USAd, suutsid mullu turgu edestada.

Hetkel kuum