Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Arenevad turud – sajandi võimalus või karulõks?

    Brasiilia riiklikus naftafirmas Petrobras käib korruptiooniuurimine, millega seoses nõudsid sel nädalavahetusel demonstrandid president Dilma Rouseffi tagasiastumist.Foto: EPA

    Praegu võivad juubeldada need investorid, kes on teinud hiljuti oma portfelli sisseoste arenevate riikide aktsiaturgudelt.

    Eriti õnnelikud võivad olla need, kes otsustasid šopata viimaste aastate suurimate põlualuste Brasiilia ja Venemaa börsil. Paljuski tänu toorainete, eeskätt nafta, hinnatõusule on Sao Paulo börs kerkinud jaanuari põhjadest eurodes mõõdetuna ligi 50% ning Venemaa dollaripõhine RTS börsiindeks enam kui 30% võrra. Brasiilia aktsiatele on hoogu juurde andnud ka spekulatsioonid, et riigipea Dilma Rousseff üheskoos võimuparteiga lüüakse üsna pea korruptsioonisüüdistustega võimult.
    Selle osas, kas endiselt maksab portfelli mõned Venemaa, Brasiilia või mõne muu kriisist laastatud riigis tegutseva ettevõtte väärtpaberid soetada, jagunevad analüütikute arvamused kaheks. Üleilmse haardega suured varahaldurid alates BlackRockist kuni Franklin Templetonini teatasid juba mõne nädala eest, et arenevate riikide aktsiate hinnatasemed on muutunud liiga odavaks, et neid ära põlata.

    Kuidas investeerida Venemaale ja Brasiiliasse?

    Venemaale panustamiseks on Eesti investoril kõige lihtsam osta dollarites Vene börsi käekäigule panustava Market Vectors Russia ETFi (RSX) osakuid.

    Brasiilia puhul on kõige lihtsam investeerida Brasiilia-suunalisse börsil kaubeldavasse fondi EWZ (iShares MSCI Brazil Capped ETF), mis kaupleb USA dollarites. Kui investor soovib investeerida eurodes, võib valiku teha näiteks Prantsusmaal kaupleva indeksaktsia RIO FP (Lyxor ETF Brazil I Ibovespa) kasuks.

    Allikas: Äripäev

    Kümnendi tehing
    Tõusuootustele puhus veelgi enam tuld alla analüüsimaja Research Affiliates, mille teatel võib praegu arenevate turgude aktsiate ostmine kujuneda pikaajaliste investorite jaoks „kümnendi tehinguks“. Seda enam, et nii aktsiate kui ka võlakirjade hinnad on viimase kolme aastaga tublisti kukkunud.
    Pessimistidele teevad vaatamata aina soodsamatele hindadele muret arenevate riikide majanduste nõrgavõitu kasv, ettevõtete jätkusuutmatult suur võlakoormus ja riike varitsevad poliitilised riskid. Teiste seas hoiatasid hiljuti arenevate turgude väärtpaberite jätkuva languse eest Šveitsi panganduskontsern UBS ja Prantsuse pank Societe Generale.
    Kui vähemalt viimastel nädalatel on optimistidel olnud tuline õigus ning arenevad turud on teinud peadpööritava tõusu, siis karud soovitavad neist veel mõnda aega suure ringiga mööda minna. Bloomberg tegi põhjaliku ülevaate, milliste argumentidega optimistid ja pessimistid üksteisega mõõtu võtavad.
    Poolt ja vastu
    Odavad hinnatasemed
    Research Affiliates toob välja, et tsükliliselt kohandatud kasumi ja hinna suhtarvu (CAPE) järgi, mis arvestab ettevõtete eelmise kümne aasta keskmise kasumiga ja korrigeerib seda inflatsiooniga, on arenevate turgude aktsiad olnud praegusest odavamad ainult kuuel korral. Kõigil neil juhtudel on järgmise viie aasta jooksul järgnenud keskmiselt 188% suurune börsitõus.
    Kui see muster peaks seegi kord paika pidama, siis pole viimaste nädalate börsirallist kõrvale jäänud investoritel muretsemiseks just üleliia põhjust, sest tubli 150% või enamgi tõusu peaks halvimalgi juhul lähiaastatel veel ees ootama. Arenenud riikide aktsiaturgudega võrreldes kauplesid arenevad turud veel mõne nädala eest ettevaatava hinna ja kasumi suhtarvu (P/E) järgi 28% soodsamal tasemel.
    Halvim võib olla möödas
    Optimiste kallutab ostuotsuse kasuks otsustama seegi, et nii mõnedki viimastel aastatel usinalt arenevaid turge kammitsenud hädaohud pole viimasel ajal kasvanud. Viimase paari aastaga üle 60% kukkunud nafta hind näitab stabiliseerumise märke ja tooraine ekspordist sõltuvate arenevate riikide oluline kaubanduspartner Hiina teatas hiljaaegu kavast majandust edasi stimuleerida.
    Samuti meeldib arenevate turgude tõusule panustavatel investoritel mõelda, et USA Föderaalreservi intressimäärade tõstmise tõenäosus on vähenenud ning dollariralli on jaksu kaotanud. Nõnda leiavadki BlackRocki arenevate turgude analüütikud, et paljude arenevaid turge piiravate negatiivsete tegurite kõrval on aeg pöörata tähelepanu ka positiivsetele märkidele.
    Turud reageerivad üle
    Vähe sellest, Franklin Templetoni investeeringute juht Michael Hasenstab leiab, et investorid on müünud arenevate turgude väärtpabereid valimatult. Templetoni globaalses võlakirjafondis 53 miljardi dollari eest varasid haldav Hasenstab tõi näiteks, et Mehhiko, Lõuna-Korea, Malaisia, Indoneesia ja Filipiinide majandused on fundamentaalselt tugevad, kuid investorid suhtuvad neisse nagu kriisiriikidesse.
    „See loob investoritele fantastilisi võimalusi,“ teatas ta oma möödunud kuu lõpusirgel tehtud blogipostituses, lisades, et eemale hoiab ta Türgist, Venemaast, Venezuelast ja Lõuna-Aafrikast.
    Nõrk kasv
    Erinevalt pullidest ei pea karud soodsaid hinnatasemeid mõistagi millekski. Seda enam, et globaalse majanduskasvu väljavaated pole parimate killast. Citigroupi andmetel on arenevate turgude majandusnäitajad alates tööturust kuni tootmiseni jäänud alates jaanuarist analüütikute ootustele alla.
    Nii leiavadki pessimistid, et ajal, mil globaalne kaubavahetus aeglustub, pole arenevatel turgudel põhjust oodata päästerõngast ekspordi kasvust. Lõuna-Korea eksport kahanes jaanuaris 19% ja Hiina eksport 11% võrra. Veebruaris kukkus Hiina eksport võrreldes eelmise aastaga 25,4%.
    Võimenduse risk
    UBS hoiatas investoreid arenevate riikide kasvava võlakoormuse eest. Sealhulgas on suurimatel arenevatel riikidel 2,8 triljoni dollari eest võlakohustusi välisvaluutas. UBSi arenevate turgude strateeg Bhanu Baweja leidis, et nõrk kasumi kasv ja karmistunud laenutingimused muudavad võlgade tagasimaksmise ettevõtetele üha keerulisemaks.
    See omakorda võib ajendada valitsusi ettevõtteid riigipankade kaudu aitama, mis omakorda kahjustab pankade bilanssi ning suurendab laenukulusid veelgi. Baweja ennustas, et arenevate riikide ettevõtete võlakirjad jäävad USA kõrge tootlusega võlakirjadele alla ja arenevate riikide aktsiad võivad tänavu langeda 10-12%.
    Poliitilised riskid
    Arenevatele turgudele keskendunud analüüsimaja Ecstrat asutaja ja Morgan Stanley endine strateeg John-Paul Smith on üks neist vähestest, kes ennustas 2011. aastal alguse saanud arenevate turgude langust ning hoiatas omal ajal aegsasti 1998. aasta Vene börsikrahhi eest.
    Tema hinnangul pärsib arenevatel turgudel vara hindu jätkuvalt valitsuste liiga suur osatähtsus riikide majanduses. Ta tõi halva näitena esile Brasiilia suutmatuse liikuda edasi oma „riigikapitalismi“ mudelist, mis on tirinud riigi majanduse sajandi suurimasse kriisi.
    Smith tunneb muret ka Venemaa, Türgi ja Poola majanduste pärast, kus riigivõim liigub tema hinnangul kasvava autoritaarsuse suunas. Kogenud strateeg näeb praegu arenevatel turgudel paralleele 1997.-1998. aastaga, mil finantskriis möllas Aasias ja Venemaal.
    Tema hinnangul peaksid investorid investeerima pigem mõnda kindlasse regiooni, mitte hajutama investeeringuid laiemalt arenevatel turgudel. Samuti ei pruugi Smithi kinnitusel olla aktsiad sugugi nii odavad, kui need paistavad, ning pilt võib muutuda oluliselt koledamaks, kui ettevõtted hakkavad oma varasid alla hindama.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Nordecon ehitab lennujaama militaarlennukite platsi
Nordecon AS ja AS Tallinna Lennujaam sõlmisid lepingu Tallinna Lennujaama E-klassi seisuplatside ehitustöödeks, selgub börsiteatest.
Nordecon AS ja AS Tallinna Lennujaam sõlmisid lepingu Tallinna Lennujaama E-klassi seisuplatside ehitustöödeks, selgub börsiteatest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Kriis pani juhid liikuma. „Rahapakiga enam kedagi üle ei osta“
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raadiohommikus: tippjuhtide värbamine, noorte palk ja börsitulemusi
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.
Järgmine eestlane viis oma frantsiisi Dubaisse
Eesti rullmassaažikett Beautiful Me avab nutisalongid mai keskpaigas Araabia Ühendemiraatides Dubais ja aprilli lõpus Portugalis Leirias.
Eesti rullmassaažikett Beautiful Me avab nutisalongid mai keskpaigas Araabia Ühendemiraatides Dubais ja aprilli lõpus Portugalis Leirias.