Mait Kraun • 13. mai 2016
Jaga lugu:

OPEC: nafta hinnatõus on suuresti spekulatiivne

Saudi Aramco naftahoidlad Damami linnas.  Foto: EPA

Spekulandid panustavad aina usinamalt nafta hinnatõusule. OPEC aga hoiatab, et ülepakkumine on jätkuvalt turul, vahendab CNBC.

Nafta hinnad tõusid aprillis üle 8 protsendi ja ületasid 40 dollari taseme. Turgude meeleolu paranes, sest ilmusid märgid, et ülepakkumine võib leeveneda, teatas OPEC.

„Turu põhinäitajate poolest pole midagi eriti muutunud, sest ülepakkumine püsib ning globaalsed naftavarud on rekordkõrgel. Investorid loodavad aga, et nõudlus on tugev, eriti bensiini puhul. OPECi väline nõrgem tootmine aitab ülepakkumist leevendada,“ teatas OPEC oma tänases raportis.

Naftakartell tõi oma raportis välja ka tõsiasja, et nafta hinnatõus on olnud suuresti spekulatiivne. Spekulandid on omakorda õhutanud optimismi, et nafta ja teised toorained on pärast aasta aega kestnud kiirest hinnalangust taas jalule saanud. Loodetakse, et põhjad on selja taga.

OPECi teatel kasvas aprillis spekulatiivsete positsioonide hulk rekordkõrgele. „Rahahaldurite panused kasvasid kümne kuu kõrgeima tasemeni,“ teatas organisatsioon.

OPECi järgmine kohtumine toimub 2. juunil. Seni pole ühtegi märki, et organisatsioon oleks nõus tootmist uuesti piirama hakkama. Saudide naftafirma Saudi Aramco teatas, et nende toodang sellel aastal veidi hoopis tõuseb.

 

 

 

Jaga lugu:
Hetkel kuum