Katari energiaminister tahab õiglast nafta hinda

Foto: EPA

“Naftaturg on vaikselt taastumas oma sügavaimast langusest viimase kahe aasta jooksul, kuid toornafta hind ei ole veel piisavalt “õiglane”, tagamaks vajalikud investeeringud,” sõnas Katari energia- ja tööstusminister Mohammed bin Saleh al-Sada.

Al-Sada sõnul peaks naftabarreli miinimumhind olema 65 dollarit. Ta hoiatas, et tulevikutootjate turvalisus on riski all seoses naftahindade 2014. aastal alanud suure langusega.

“Naftaturg on aeglaselt, kuid kindlalt paranemas. Õnneks näitavad viimased andmed, et nafta hind liigub õiges suunas,” märkis ta.

“Ma arvan, et me ei ole saavutanud veel õiglast hinda. Me peame saavutama õigase hinna, tagamaks võimekuse investeerida suuremal määral ning kindlustada energiatootmine ning vältida hinnašokki.”

Al-Sada tõi välja ka kõnelused naftatoodangu külmutamisest peamiste tootjatega peale sarnaste läbirääkimiste läbikukkumist eelmisel kuul Dohas.

Toodangu külmutamise idee kasvas välja Venemaa ja OPECi liikmete Saudi-Araabia, Venetsueela ning Katari veebruarikuisest kohtumisest, mil üritati saavutada kokkulepet, mis aitaks ülimadalatel naftahindadel tõusta.

Teised peamised tootjad kohtusid eelmisel kuul Kataris, arutamaks ettepanekut kärpida naftatootmist, kuid läbirääkimised kukkusid läbi, kuna Iraan soovib peale aastatepikkuseid sanktsioone oma ekspordimahte suurendada.

Hoolimata sellest, et toodangumahte ei külmutatud, on nafta hinnad siiski hakanud tõusma ning eile tõusid hinnad üle 48 dollari barreli eest. See on aga enam kui poole võrra väiksem kui kaks aastat tagasi.

Katar ja OPECi liikmed kohtuvad järgmisel nädalal Viinis, arutamaks edasisi samme; naftaanalüütikud aga erilisi muutusi poliitikas ei oota.

Naftahindade langus mõjutab naftariikide majandust väga rängalt. Näiteks Venetsueela kannatab majanduskriisi käes ning isegi jõukad Golfi lahe riigid, sh Katar, kärbivad kulutusi ning koondavad töölisi.

 

 

Hetkel kuum