Birjo Must • 29. juuni 2016 kell 10:19

Euroala kindlustunne nigel

Kindlustunne euroalal väheneb.  Foto: Reuters/Scanpix

Majanduslik kindlustunne euroalal vähenes juunis juba Suurbritannia referendumi ootuses.

Ettevõtete ja tarbijate kindlustunnet peegeldav indeks kukkus juunis 104,4 punktile, teatas Euroopa Komisjon täna. Mais oli see 104,6 punkti. Andmed koguti enne 23. juunil toimunud Suurbritannia referendumit. Bloombergi küsitletud ökonomistid prognoosisid, et indeks jääb maikuuga samale tasemele.

"Brexiti hääletuse eelsed majanduslikku kindlustunnet peegeldavad indikaatorid tunduvad praegu jutuna kaugest minevikust, kuna ebakindlus on tohutult kasvanud," rääkis ING Banki euroala ökonomist Bert Colijn. "Sellegipoolest peaks see number peegeldama seda, kuidas läks eurotsooni majandusel vahetult enne ebakindla perioodi algust," lisas ta.

Brittide ootamatu otsus lahkuda Euroopa Liidust vallandas finantsturgudel sarnase languse nagu nähti 2008.-2009. aasta finantskriisi ajal. See kasvatab veelgi muret juba niigi nõrga majanduse pärast.

Euroopa Keskpanga president Mario Draghi ütles teisipäeval Euroopa juhtidele, et tema toetub pessimistlikele prognoosidele selle kohta, kui palju peaks eurotsooni majandus Brexiti valguses kannatama.

Hetkel kuum