Pille Ivask • 23 august 2016

Goldman: naftalepe kahjustab leppele allakirjutajaid endid

Nafta puurkaevud  Foto: epa

Goldman Sachs hoiatas, et kui järgmisel kuul peetaval tippkohtumisel peaksid naftariigid tootmismahtude külmutamise kokku leppima, võib see kokkuvõttes olla kahjulik leppe allakirjutajaile endile.

Goldman nimelt hoiatab, et tootmismahtude külmutamine võib kaasa tuua selle, et kuigi hind hakkab tõusma, tõstavad mitmed naftatootjad suure tõenäosusega oma tootmismahte ning nõnda oleme me ikka probleemi algfaasis tagasi. Goldmani hinnangul suurendavad tootmist ilmselt just USA naftatootjad, kes uued puurkaevud sisse lülitavad.

Goldmani ennustuste kohaselt aga tuleval kuul naftalepet ilmselt taas ei sünni ehk kordub mõne kuu tagune stsenaarium, kus tippkohtumine küll korraldati, kuid lahkuti tühjade kätega. Seega jääb nafta hinda lähiajal jätkuvalt mõjutama eeskätt pakkumine, sest nõudluse koha pealt erilisi muutusi ei prognoosita.

Goldmani hinnangul peaks naftabarreli hind jääma hinnavahemikku 45-50 dollarit kuni järgmise suveni.

Hetkel kuum