Mait Kraun • 7. september 2016 kell 7:45

JPMorgan: negatiivsed intressid püsivad veel 5 aastat

Üks USA suurpangast - JPMorgan  Foto: EPA

Negatiivsete intresside poliitika püsib veel pikka aega, mis tähendab, et Euroopa ja Jaapani pankade marginaalid ei parane niipea, teatas investeerimispank JPMorgan.

„Kvantitatiivne lõdvendamine (QE) alandab laenuintresse, mis muutuvad negatiivseks. Me arvame, et selline olukord kestab 2021. aastani,“ ütles JPMorgani Euroopa pankade uuringute juht Kian Abouhossein.

„Nii kaua ei parane ka pankade marginaalid. Kuuskümmend protsenti tuludest saadakse intressituludest ja selle tõttu ei saa paraneda ka kasumid. See tähendab, et pangandussektori aktsiate tootlus saab olema väga väike.“

Jaapani ja Euroopa pankadel on rohkem ühist kui Wall Streeti omadel, hoiatas JPMorgan. Euroopas on alates 2008. aastast olnud niinimetatud bilansikriis ning pankade reservide 10,9protsendiline kasv pole suurendanud laenamist üldisele majandusele.

„QE esialgu küll töötas ja stabiliseeris varade hindu. Lisaks sellele vähenesid pankade finantseerimiskulusid. QE pikaajaline mõju on aga negatiivne – see survestab Euroopa pankade käibeid ning kliendimarginaalid on langenud 2,5 protsendilt (2011) 1,8 protsendile (2015),“ teatas investeerimispank oma raportis.

Negatiivsed intressid on kehtestatud Euroopa Keskpangas, Taani keskpangas, Rootsi keskpangas ja Šveitsi keskpangas. Negatiivsete intressimäärade poliitika (kutsutakse ka NIRP) kohaselt peavad kommertspangad keskpangas hoitavate hoiuste eest tasu maksma. Loodetakse, et negatiivsed intressid sunnivad pankasid raha rohkem välja laenama ja sellega majandust elavdama.

 

Hetkel kuum