• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  JPMorgan: negatiivsed intressid püsivad veel 5 aastat

  Üks USA suurpangast - JPMorganFoto: EPA

  Negatiivsete intresside poliitika püsib veel pikka aega, mis tähendab, et Euroopa ja Jaapani pankade marginaalid ei parane niipea, teatas investeerimispank JPMorgan.

  „Kvantitatiivne lõdvendamine (QE) alandab laenuintresse, mis muutuvad negatiivseks. Me arvame, et selline olukord kestab 2021. aastani,“ ütles JPMorgani Euroopa pankade uuringute juht Kian Abouhossein.
  „Nii kaua ei parane ka pankade marginaalid. Kuuskümmend protsenti tuludest saadakse intressituludest ja selle tõttu ei saa paraneda ka kasumid. See tähendab, et pangandussektori aktsiate tootlus saab olema väga väike.“
  Jaapani ja Euroopa pankadel on rohkem ühist kui Wall Streeti omadel, hoiatas JPMorgan. Euroopas on alates 2008. aastast olnud niinimetatud bilansikriis ning pankade reservide 10,9protsendiline kasv pole suurendanud laenamist üldisele majandusele.
  „QE esialgu küll töötas ja stabiliseeris varade hindu. Lisaks sellele vähenesid pankade finantseerimiskulusid. QE pikaajaline mõju on aga negatiivne – see survestab Euroopa pankade käibeid ning kliendimarginaalid on langenud 2,5 protsendilt (2011) 1,8 protsendile (2015),“ teatas investeerimispank oma raportis.
  Negatiivsed intressid on kehtestatud Euroopa Keskpangas, Taani keskpangas, Rootsi keskpangas ja Šveitsi keskpangas. Negatiivsete intressimäärade poliitika (kutsutakse ka NIRP) kohaselt peavad kommertspangad keskpangas hoitavate hoiuste eest tasu maksma. Loodetakse, et negatiivsed intressid sunnivad pankasid raha rohkem välja laenama ja sellega majandust elavdama.
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Ettevaatust keskmise palgaga, see on fatamorgaana
Rääkides keskmisest palgast, oleme kohati sattunud kujutluste küüsi, mida tekitab sektorite enneolematu ebavõrdsus, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Rääkides keskmisest palgast, oleme kohati sattunud kujutluste küüsi, mida tekitab sektorite enneolematu ebavõrdsus, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Hiina telefonitootja avab elektriautode tehase
Hiina nutitelefonide valmistaja Xiaomi ehitab riigi pealinna Pekingisse tehase, kus saab aastas toota 300 000 elektriautot, vahendab Reuters.
Hiina nutitelefonide valmistaja Xiaomi ehitab riigi pealinna Pekingisse tehase, kus saab aastas toota 300 000 elektriautot, vahendab Reuters.
USA kaubanduspüha tabas ootamatu pööre
Ameerika Ühendriikide ostlejad kulutasid tänavu musta reede ajal e-poodides vähem kui mullu, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide ostlejad kulutasid tänavu musta reede ajal e-poodides vähem kui mullu, vahendab Reuters.
Uus Saksa valgusfoori võimuliit rajatakse vastuolulistele plaanidele
Pärast kaks kuud kestnud koalitsioonikõnelusi Saksa sotsiaaldemokraatide, roheliste ja liberaalsete vabade demokraatide vahel tuli Angela Merkelilt võimu üle võttev poliitiline liit välja esialgse leppega, mille elluviimine saab analüütikute hinnangul olema keeruline.
Pärast kaks kuud kestnud koalitsioonikõnelusi Saksa sotsiaaldemokraatide, roheliste ja liberaalsete vabade demokraatide vahel tuli Angela Merkelilt võimu üle võttev poliitiline liit välja esialgse leppega, mille elluviimine saab analüütikute hinnangul olema keeruline.