• Jaga lugu:

  Kuidas keerulistel aegadel investeerida?

  Karu sümboliseerib aktsiaturgude langust.Foto: EPA

  Investeerimine on praegusel ajal küllaltki keeruline. Üldise arvamuse kohaselt on aktsiaturg ülehinnatud, maailmamajanduse kasv on loid ja keskpangad ei suuda olukorda ka märkimisväärselt parandada, kirjutab CNN Money.

  Tõsi, analüütikud ja majandusteadlased viimset päeva siiski ei ennusta, aga ühes asjas nõustutakse – raha on raske oma kasuks tööle panna. Paljud Wall Streeti analüütikud hoiatavad, et lähitulevikus on aktsiate ja võlakirjade tootlus küllaltki madal. See ei tähenda, et sa peaksid raha kaotama, aga aktsiaturul on tüüpilist 7-8protsenti raske teenida ning sarnane olukord on võlakirjaturul, teatas investeerimisfirma Bernstein.
  Mida siis teha? Investoril on laias laastus kolm võimalust, kuidas oma portfell pikaajaliselt kasvama panna. Kõik oleneb sellest, palju ollakse nõus riske võtma.
  „Traditsiooniline portfelli ülesehitamine annab sulle järgmise viie aasta jooksul madalamat tootlust,“ ütles Bernsteini investeeringute juht Seth Masters. „Selleks, et kõrgemat tootlust saada, peaksid võtma ka rohkem riske.“
  Jäta asjad nii nagu nad on
  See ei ole seksikas soovitus, aga paljude inimeste jaoks on raskematel aegadel kõige parem valik jätkata oma tavapärast investeerimist. Kindlasti tuleks ka oma portfelli hajutada.
  „See on aeg, mil peaks oma portfelli hoidma igavana, mitte põnevana,“ ütles investeerimisfirma Edward Jonesi peastrateeg Kate Warne.
  Warne arvates peaks investorid oma portfelli peagi tasakaalustama. Kui sa oled inimene, kes investeerib passiivselt ning pole oma portfelli paar aastat üle vaadanud, siis nüüd oleks aeg seda teha.
  Õige hajutamine erinevate varaklasside vahel on väga tähtis ja kuna aktsiaturud on märkimisväärselt tõusnud, võib olla aeg midagi maha müüa ja mõnda teist vara asemele osta. Kõik oleneb sellest, millise strateegia oled omale pikaajaliselt valinud. Kui oled otsustanud, et hoiad näiteks 50 protsenti varadest aktsiaturul, siis aktsiate kallinemisel võib see osakaal kiiresti suureneda. Sellisel juhul tuleks osa rahast panna teistesse varadesse, et uuesti õige tasakaal saavutada.
  Kusjuures selline käitumine tagab ka selle, et sa ostad aktsiaid madalal ja müüd kõrgel, sest languse ajal muutub osakaal väiksemaks ja see tähendab automaatselt, et sa pead aktsiaid juurde ostma. See põhimõte toimib ka vastupidi.
  Mõtle rahvusvaheliselt
  Kui sa tunned ennast investeerimises veidi kindlamalt, siis tasub vaadata ka teistele maailma aktsiaturgudele (Eesti mõistes USAst ja Eestist väljapoole). Tõsi, paljudes riikides on majanduste olukorrad kehvad, aga see tähendab automaatselt ka seda, et seal on ka mitmeid häid võimalusi.
  Euroopa ja arenevate turgude aktsiad on USA turgudega võrreldes küllaltki odavad. See tähendab, et tõusupotentsiaal on samuti suurem.
  Principal Global Investorsi peaökonomist Bob Baur ütles, et arenevaid turge toetavad mitmed faktorid. „Stabiilne dollar, toorainehindade taastumine, USA kaubandusbilansi defitsiit ja Föderaalreservi passiivsus toetavad arenevaid majandusi,“ ütles Baur.
  Warne arvates pakuvad head võimalust Euroopa ja arenevate turgude rahvusvahelised fondid. Tema arvates on Brexit katalüsaatoriks, mis Euroopa üles äratab ja sunnib tegema vajalikke reforme.
  Vähenda oma teenustasusid
  Ettevõtte kasutavad sellist taktikat pidevalt. Kui kasvu ei ole, siis nad suunavad oma energia kulude vähendamisele. See aitab neil oma kasumit säilitada. Investoritel on võimalik sama moodi käituda – selleks tuleb vähendada oma teenustasusid.
  Viimasel ajal on tekkinud palju madalate tasudega investeerimis- ja indeksfonde. See on tekitanud olukorra, kus paljud teenusepakkujad on sunnitud oma tasusid vähendama.
  Aktsiaportfelli haldamisel võib alternatiivina kasutada näiteks Interactive Brokersit (IB), arvab väikeinvestor Jaak Roosaare. Ta tõi näite, et 50 Berkshire Hathaway aktsia ostmine oleks talle LHV vahendusel maksma läinud 36 dollarit, IBs kulus selleks aga vaid üks dollar.
  Teenustasusid saab vähendada ka kauplemise vältimisega. Mida vähem sa aktsiaid ostad ja müüd, seda vähem sa pead teenustasusid maksma.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Avatus ja liberaalsus teenib Eesti huve ka Euroopa kaksikpöördes
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
USA aktsiaturud langesid enne suurfirmade tulemusi
Suurte tehnoloogiafirmade tulemusi oodanud USA börsid sulgusid miinuses, lõpetades nii viiepäevase ralli.
Suurte tehnoloogiafirmade tulemusi oodanud USA börsid sulgusid miinuses, lõpetades nii viiepäevase ralli.
Investor plaanib juba 12kordsele tootlusele palju lisa teenida: hind läheb veel üles
Idufirma Actual Reports osak kallines Funderbeamis esimesel kauplemispäeval kümnendiku võrra. Selle hinnaga müües saaks idufirma üks senine omanik ehk kiirendi Startup Wise Guys 12kordse tootluse sisse kasseerida, kuid kiirendi ootab veelgi järsemat hinnatõusu.
Idufirma Actual Reports osak kallines Funderbeamis esimesel kauplemispäeval kümnendiku võrra. Selle hinnaga müües saaks idufirma üks senine omanik ehk kiirendi Startup Wise Guys 12kordse tootluse sisse kasseerida, kuid kiirendi ootab veelgi järsemat hinnatõusu.
Circle K Eesti peadirektor Kai Realo läheb Ragn-Sellsi juhtima Kai Realo intervjuus: otsus küpses kaua, palgas ei kaota
16 aastat Statoilis ja Circle K-s töötanud ning neist viimased üheksa aastat ettevõtte juhatuse liikme ja peadirektori ülesandeid täitnud Kai Realo lahkub augustis ametist. Realo liigub edasi Ragn-Sells Eestisse, kus alustab tööd juhatuse esimehena.
16 aastat Statoilis ja Circle K-s töötanud ning neist viimased üheksa aastat ettevõtte juhatuse liikme ja peadirektori ülesandeid täitnud Kai Realo lahkub augustis ametist. Realo liigub edasi Ragn-Sells Eestisse, kus alustab tööd juhatuse esimehena.