Kadi Neemre • 3. november 2016 kell 19:14

Turud käituvad valimiste eel kummaliselt

New Yorki börs  Foto: EPA

Tavaliselt on nädal enne presidendivalimisi turgudel olnud aktsiarali. Keskmiselt on ralli alati kaasa toonud S&P 500 1,8% kasvu ning seda alates 1928. aastast, selgub Bespoke’i uuringust.

Kuigi praegu on veel vara midagi kindlat öelda, siis on S&P 500 viimased seitse päeva olnud languses, olles täna keskpäevase seisuga kukkunud 1,15%.

“Jäänud on veel aga reede, esmaspäev ja teisipäev, seega kindel ei saa veel olla,” sõnas Bespoke’i kaasasutaja Paul Hickey.

Ainsad kaks korda, mil turgudel toimus enne valimisi mahamüümine, olid 1968. aastal, mil S&P 500 kukkus peale Richard Nixoni võitu Hubert Humphrey üle 0,2% ning teisel korral kukkusid turud 1,4% siis, kui George H.W. Bush võitis Michael Dukakis ees.

Suurima tõusu ehk 6,9% tegi indeks aga 2008. aastal, mil Barack Obama võitis John McCaini ees.

Mõned analüütikud aga usuvad, et peale valimispäeva võib tulla kergendusralli. Seda fakti aga ajalugu ei toeta ning viimase 22 valimiste järgsel nädalal ei ole rallit toimunud. Näiteks 2008. aastal kukkus turg 10,6% ning nädal hiljem kasvas 6,9%. Suurima nädalase tõusu tegi S&P aga 3% peale George W. Bushi võitu 2004. aastal.

Turud on juba pikalt lootnud Hillary Clintoni võidule, kuid aktsiaturud on viimastel päevadel kukkuma hakanud, kuna Trump on küsitluste kohaselt oma edumaad Clintoniga vähendamas. Kuna turud on aga juba praegu languses, siis Trumpi võidu korral oleks kukkumine veelgi teravam kui see oleks muidu olnud, usuvad analüütikud.

 

 

Hetkel kuum