Mait Kraun • 14. november 2016 kell 16:53

Nafta hind langes kolme kuu põhja

Naftatootmine USAs.  Foto: Bloomberg

Nafta hind langes kolme kuu madalaima tasemeni, sest Iraani naftatoodang kasvas ning USA tootjad suurendasid töös olevate puurkaevude hulka, vahendab Bloomberg.

Naftafutuuride hinnad olid viimati nii madalal selle aasta 11. augustil. Nimelt tõstis Iraan oma naftatootmist oodatust rohkem ning Saudi Araabia teatas, et OPEC peaks tootmise külmutamise osas kokkuleppele jõudma. USA tootjad on alates maist töösse võtnud enam kui 130 puurkaevu, selgub Baker Hughesi andmetest. Hindu survestas ka dollari kallinemine, mis muudab dollarites kaubeldavad toorained teiste valuutade kasutajate jaoks kallimaks.

Vähem kui kuu aega tagasi maksis naftabarrel enam kui 52 dollarit. Viimastel nädalatel on hinnad aga langenud, sest investorid ei usu, et OPECi liikmesriigid suudavad kokkuleppele jõuda, kui palju keegi tootmist peaks piirama. Kohtumine, kus seda arutama hakatakse, toimub 30. novembril Viinis.

„Turu põhinäitajad on praegu nõrgad,“ ütles Tradition Energy uuringute juht Gene McGillian. „Iraani naftatoodangu kasv näitab, et pakkumine tõuseb edasi. Ebakindlus OPECi võimete osas on minema pühkinud terve kuu jagu tõusu.“

WTI toornafta hind on täna langenud 2,4 protsenti ja Brent on kukkunud 2,3 protsenti. Kummagi barrel maksis päeva lõpuks vastavalt 42,35 ja 43,73 dollarit.

Hetkel kuum