Rain Lõhmuse üheksa suurt võitu ja kaks kaotust

20. november 2016, 08:30
Pankur Rain Lõhmus.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20161120/BORS/161119645/AR/0/AR-161119645.jpg
Ainult tellijale

Pankur Rain Lõhmus avaldas põhimõtted, mida tema investeeringute tegemisel järgib, ja rääkis oma üheksast suuremast võidust ja kahest kaotusest.

“Ma olen oma elus väga palju vigu teinud, aga kõige selle juures on oluline mitte teha saatuslikke vigu. Investeerimisel tuleb pidevalt enda seisukohti ümber hinnata,” ütles Lõhmus investeerimiskonverentsil Tark Raha. Oma elu suurimaid võite ja kaotusi hindab ta selle järgi, kui on võitnud või siis kaotanud vähemalt miljon eurot. Selline suhe on 9:2 võitude kasuks.

“Kõige suurem edu oli Hansapank, teine oli selline ettevõte nagu Saku Õlletehas, millest 1990ndatel ostsin 8-9 protsenti, siis oli Starman, millesse ostsime tütarfirma kaudu osaluse, siis oli Kodumajatehas, järgmised kaks olid Forticom, mis arendas edukalt sotsiaalseid võrgustikke, ja Moonfish,” loetles Lõhmus.

Edu saatis teda ka tuulepargiga Leedus ning Piletileviga, mille ta mõlemad lõpuks maha müüs. Viimase eduloona loetles ta ettevõtluse arhiiviga seotud firma, millesse investeeris enne kriisi ja müüs selle mõned aastad tagasi koos teiste investoritega maha New Yorgi börsil noteeritud ettevõttele.

Miinuspoolele jäi ta siis, kui läks püüdma kukkuvaid nuge. “Kui telekomifirmad kukkusid kõvasti, siis aktsiaid ei julgenud osta, aga võlakirju küll, mis olid hästi odavad. Selgus, et läks nii halvasti, et ka võlakirjaomanikele ei jäänud midagi järele,” ütles Lõhmus.  

Teine vale otsus oli üks tarbimislaenusid pakkuv ettevõtmine Soomes (Luottotalo Fenno - toim). “LHV võttis selle hiljem üle ja müüs selle edukana maha, aga mina investorina seal kaotasin,” ütles ta.

Lõhmusel on ka kümneid teisi asju, mis on väiksemad. Kuid nende asjade poole ta eriti vaadata ei taha, kus võib vähem kui miljon teenida. “See tundub pigem aja raiskamisena,” ütles ta.

Investeerimise juures on tema sõnul oluline see, keda või mida uskuda. “Minu kogemus ütleb seda, et suurem kaotus tuleb selle läbi, et usud igasuguseid asju, millel ei pruugi tõepõhja taga olla,” sõnas Lõhmus.

Oluline on olla skeptik

“Enda võlakirjakaotust loen selleks, et usaldasin liialt ajakirjandust. Minu arvates on oluline olla skeptik. Kui lähed suurt kala püüdma, peab omama teistmoodi vaadet,” lisas ta.

Lõhmuse sõnul pannakse ettevõtetele liiga tihti külge silt, et see on kasvuettevõte või mitte või et see on hea või halb. “Tuleb ise endal see lahti võtta. Äkki pole ka Brexit või Trump halvad. Et olla hea investor, ei tohi usaldada autoriteete, sest ka nemad eksivad varem või hiljem,” rääkis Lõhmus.

Investeerimises tuleb tegutseda nagu loomariigis - igaüks nende ressurssidega, mis tal on. “See on täpselt nagu kirjus loomariigis - tuleb aru saada, millega sina varustatud oled ja kuidas sa end selles loomariigis hästi sisse saaksid seada,” sõnas ta.

Lõhmus peab investeerimist ka pisut nagu jahil käimiseks, et paned toitu kuhugi ja siis lähed vaatad, kuidas loomad tulevad. “Võimalused tulevad alati, kuid neid tuleb õppida nägema. Kiirustada ka ei tohi. Kui võimalik, mine aeglaselt sisse, kogu informatsiooni,” ütles ta.

“Aja jooksul olen õppinud ka seda, et inimesed kipuvad liiga tihti kiiresti maha hüppama. Kui miski toimib, siis tavaliselt on need tsüklid pikemad. Aga inimesed kipuvad kiiresti väljuma,” märkis Lõhmus.

“Minu tänane maailmavaade on see, et finantsid pole minu jaoks midagi muud kui kassavood. Inimesed räägivad, et sul on finantsvarad, aga investorina huvitab mind see, et mul on kassavood. Ideaalis peaks suutma lahti defineerida kassavood: kas saad dividende või kas saaksid tulevikus finantsvara eest rohkem kui praegu maksad,” ütles Lõhmus.

Vaatab omakapitali tootlust

Üks asi, mida Lõhmus enne investeerimist vaatab, on ettevõtte omakapitali tootlus. “See on oluline definitsioon, kas ettevõte suudab omanikele midagi teenida või mitte. Mina sellistesse ettevõtetesse ei taha raha paigutada, kus omakapitali tootlus langeb,” ütles ta.

“Tänapäeval investeeringuid tehes lööme mitme aasta andmeid Excelisse ja arvutame tulevikku erinevate stsenaariumite järgi. See on suhteliselt hea ja võimas relv. Viga võib sisse tulla eeldustest. Enne mina ei läheks investeerima, kui pole reaalset pilti ettevõtte tulemustest loonud endale,” lisas ta.

Lõhmus ütles, et talle ühisrahastusplatvormid ei meeldi, kuna ta eelistab investeerida enda, mitte teiste tingimuste järgi.

Lõhmus esines laupäeval Ärikatla ja Tallinna börsi korraldatud investeerimiskonverentsil Tark Raha. 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. November 2016, 18:00

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing