Oprah kaalulangus pani aktsia tõusma

Oprah Winfrey aitab aktsia hinda kergitada.  Foto: epa
Äripäev • 25. detsember 2016 kell 16:02

Pärast osaluse ostmist eelmisel aastal on USA meediamagnaat Oprah Winfrey aidanud seda ettevõtet reklaamida, juba varemgi on tema kaalumuutused aktsiat kergitanud.

Jutt käib Eestiski kümme aastat tegutsenud, kuid siin turu väiksuse tõttu tegevuse lõpetanud kaalujälgimisteenust pakkuvast firmast Weight Watchers International Inc. ehk Kaalujälgijad. Dieedifirma aktsia hind tõusis neljapäeval 19%, pärast seda, kui Winfrey teatas, et kaotas programmi abil oma kehakaalust 40 naela ehk 18 kilogrammi, vahendas Bloomberg. Enne tõusu olid ettevõtte aktsiad sel aastal langenud 54%. 

Nüüd on Kaalujälgijatel plaanis avaldada uued reklaamid, mis kiidavad Winfrey kaalukaotust. Meediamagnaadist ja telesaadete juhist sai programmi n-ö taaselustamise keskpunkt eelmisel aastal, kui Winfrey ostis ettevõttes osaluse ja liitus selle nõukoguga.  

Seda, et kuulsus aitab ettevõtte tulemusi parandada, oli näha juba mullu oktoobris, kui Weight Watchers teatas esimest korda tehingust Winfreyga. Aktsiahind kerkis siis ühe päevaga üle kahe korra. Kuigi eelmine ralli on lahtunud, annavad Winfrey jätkuvad toetusavaldused aktsiale ajutisi tõukeid. Möödunud aasta detsembris tõusis hind 27%, kui Oprah postitas Twitterisse video sellest, kuidas ta kaalulangetusprogrammi kasutab. Teine hüpe toimus jaanuaris, kui Winfrey teatas, et langetas kaalu 26 naela (ligi 12 kg), süües samal ajal iga päev leiba. Siis kerkis aktsia 20%.

Firma alustab uue turunduskampaaniaga uuel nädalal. Järgnevad nädalad on Weight Watchersile kriitilise tähtsusega, sest 40% ettevõtte uutest klientidest lisandub tavaliselt aasta esimeses kvartalis, kui inimesed annavad uusaastalubadusi.

Weight Watchers on saanud karmi löögi seetõttu, et populaarsust koguvad treeninimise rakendused, mida saab tasuta alla laadida, ning dieedipidajad on loobunud rangest kaloriloendamisest. Kuid Winfrey mõju on brändile uue elu sisse puhunud. Ettevõttele on tellijaid lisandunud kolm kvartalit järjest, pärast aastaid kestnud langust.

Tellijate lisandumisest hoolimata on Kaalujälgijatel olnud raske aasta. Ettevõttel on miljardite suurune võlg ja aktsiat müüakse lühikeseks. Septembris teatas kolm aastat ettevõtet juhtinud Jim Chambers, et lahkub oma kohalt. Seejärel kukkus aktsia hind aasta madalaimale tasemele.

Hetkel kuum