Citigroup: Trumpiga seotud optimism hajub turgudelt kiiresti

Järgmine USA president Donald Trump ja tema asepresident Mike Pence.  Foto: EPA
Mait Kraun • 18. jaanuar 2017 kell 11:00

Investorid on Donald Trumpi plaanitava poliitika suhtes järjest skeptilisemad, selgub Citigroupi investorite niinimetatud meeleolude mõõdiku andmetest, vahendab MarketWatch.

Citigroupi loodud News Implied Sentiment Indicator (NISI ehk uudiste tähenduse põhjal investorite meeleolusid järgiv indikaator) on kogu valimiste järgse tõusu viimaste päevadega kaotanud. Järgnevalt on toodud ka Citigroupi analüütikute koostatud graafik.

Indeks proovib mõõta investorite meeleolusid – selleks loetakse kokku Bloombergis ilmuvad uudised, mis sisaldavad märksõnu „bullish“ (aktsiaturgude tõusule viitav omadussõna) või „bearish“ (aktsiaturgude langusele viitav omadussõna). Indeks on riskantsemate varadega korrelatsioonis, kommenteerivad analüütikud. Aeg-ajalt näitavad indeksi pöördepunktid seda, kuhu võiks aktsiaturud järgmisena liikuda, lisasid nad.

Indeksi suurele tõusule aitasid kaasa Donald Trumpi lubadused suurendada järsult infrastruktuurile tehtavaid kulutusi, alandada makse ning vähendada Wall Streeti regulatsioone. Investorid on nende lubaduste suhtes aga järjest skeptilisemad.

Indeks jõudis 2017. aasta esimeste nädalatega tagasi neutraalsele tasemele. See viitab asjaolule, et S&P 500 indeks võib lühiajaliselt taanduda 2200 punktini, ütlesid analüütikud. Praegu kaupleb aktsiaindeks 2266 punkti juures.

Trumpi populaarsus on alates valimispäevast langenud. CNN/ORC ja ABC News/Washington Posti küsitlustest selgub, et suurem osa ameeriklastest suhtub uude presidenti negatiivselt. Trump asub presidendiametisse sel reedel.

Hetkel kuum