Ekspert: dollarit ootab ees täiuslik torm

USA dollarite pakid.  Foto: Bloomberg
Mait Kraun • 24. jaanuar 2017 kell 10:48

Dollarit ootab ees täiuslik torm ning valuuta peaks odavnemist jätkama, arvab Unicrediti valuutaturgude peastrateeg Vasileios Gkionakis.

Eile lekkisid USA rahandusministri nominendi Steve Mnuchini kommentaarid, kus ta ütles, et „liiga tugev dollar“ tekitab lühiajaliselt riigi majandusele kahju. See pani dollari langema ja praegu kaupleb valuuta viimase kuue nädala põhjas.

Uue administratsiooni suhtumine on vaid üks faktor, mis survestab ka järgnevatel kuudel dollarit, ütles Gkionakis.

„Arvestades seda, mis maailmas on toimunud, on dollar küllaltki ülehinnatud. Reaalintresside järgi peaks vahed teiste valuutadega olema väiksemad,“ ütles Gkionakis ja lisas, et dollari 30protsendiline tõus (alates 2014. aasta suvest kuni 2016. aasta lõpuni) näitab, et kurssi on sisse arvestatud ka palju optimismi.

Turud on valesti hinnanud ka majanduse stimuleerimise mõjusid. „Ma ei ole täiesti kindel, et turgude esimene reaktsioon Trumpi poliitikatele oli mõistlik. Meile on räägitud infrastruktuurile tehtavate kulutuste järsust kasvust, mis viib tõenäoliselt inflatsiooni kõrgemale, aga ei suurenda produktiivsust.“

USA majandus on praegu lähedal täistööhõivele ning suur ja lühiajaline fiskaalne stimuleerimine, mis ei tegele strukturaalsete probleemidega, mõjutab nominaalseid intresse, mitte reaalseid, ütles strateeg.

„Keskpikas perspektiivis mõjub inflatsioon valuutakursile pigem negatiivselt. Praegune administratsioon püüab dollari hinda ka madalamaks rääkida. Seega võime järgmise aasta jooksul näha dollari puhul täiuslikku tormi,“ seletas ta.

Bloombergi dollariindeks jõudis tippu jaanuari alguses, aga viimastel nädalatel on trend olnud alla. Mitu kauplejat on öelnud, et tehnilise analüüsi järgi on USA dollar oma tipu juba saavutanud, vähemalt lühiajaliselt.

Hetkel kuum