• Jaga lugu:

  Ericsson kärbib järsult dividendi

  Eesti suurimaid tööandjaid, Rootsi telekommunikatsiooniseadmete tootja Ericsson, rabas majandustulemusi avalikustades oma aktsionäre järsu dividendikärpega.

  Kui 2015. aasta eest maksti dividendi 3,7 Rootsi krooni aktsiast, siis läinud aasta eest tegi firma ettepaneku maksta dividendiks üks Rootsi kroon aktsia kohta. Analüütikute ootused olid olnud umbes 2,54 krooni tasemel.
  Läinud nädalal ametisse asunud Ericssoni uue tegevjuhi Börje Ekholmi esimesi suuremaid otsuseid oli siis dividendi kärpimine esimest korda kaheksa aasta jooksul.
  ”Ma mõistan, et mõned näevad seda kui dramaatilist lõikust,” möönis Ekholm pressikonverentsil, kus juhtkond tulemusi kommenteeris. Ta põhjendas, et nii on firmal paremad väljavaated tuleviku tarvis uusi investeeringuid teha, vahendas ürituselt Rootsi majandusleht Dagens Industri.
  „See on tasakaalustatud ettepanek. Ma pean erakordselt oluliseks, et me jätkame dividendi maksmist,“ ütles Ekholm.
  Mure reitingu pärast
  Dividendi kärpides, et sularaha hulka suurendada, püüab Ericsson ühtlasi vältida uusi reitingukärpeid. Läinud aasta oktoobrist, mil Ericssoni kasumihoiatus pani aktsia kivina kukkuma (aktsia kukkus päevaga üle 20%), on agentuur Moody’s Ericssoni reitingut kärpinud kahel korral. See on praegu spekulatiivsest tasemest vaid ühe sammu kaugusel. Ericssoni finantsjuht Carl Mellander rõhutas, et firma tahab kindlustada omale tugeva reitingu.
  „See on meie tähtis ja sellises valguses tuleb vaadata ka dividendide kohta langetatud otsust,“ ütles Mellander agentuuri Bloomberg vahendusel. „Selleks peaks reiting vähemalt pügala võrra kerkima.“
  Ericssoni aktsia üllatas nõrkade tulemuste järel enam kui 6% ralliga, millele järgnes kiire alla tulek, et siis jälle üles põrgata. Läinud aastal odavnes Ericssoni aktsia 35%, langedes börsil teist aastat järjest.
  Raske aasta, iseloomustas Börje Ekholm lõppenud aastat. Ta on küll kontserni uus tegevjuht, kuid istunud Ericssoni nõukogus kümme aastat.
  Ekholm tõi välja, et konkurents on karm, samal ajal kui mitmel olulisel turul on majanduskonjunktuur nõrk ning uus raund investeeringuid uue põlvkonna võrkudesse alles ootab oma aega. „Negatiivsed trendid tööstusharus jätkusid neljandas kvartalis,“ kirjutas Ekholm majandustulemustele lisatud kommentaaris.
  IHS Markiti andmeil läks Huawei Technologies Co läinud aasta kolmandas kvartalis Ericssonist mööda ja kerkis ise maailma suurimaks mobiilse infrastruktuuri tarnijaks.
  „Käive kahanes ja brutomarginaal nõrgenes,“ märkis Ekholm.
  Käive kahanes neljandas kvartalis eelnenud aasta sama perioodiga võrreldes 11%, 65,2 miljardile Rootsi kroonile, kuid suutis siiski analüütikuid üllatada. Analüütikud olid käibeks prognoosinud keskmiselt 59,2 miljardit Rootsi krooni.
  Ericssoni brutomarginaal langes eelnenud aasta sama perioodi 36,3 protsendilt 26,1 protsendile oodatud 28 protsendi asemel. Ka ärikasum jäi oodatule alla – prognoositud 0,38 miljardi Rootsi krooni suuruse kasumi asemel oli tulemus 0,3 miljardi krooni suurune kahjum. Eelnenud aasta samal ajal oli kasum 11 miljardit krooni.
  Ericsson põhjendas marginaali vähenemist muu hulgas väiksemate tuludega patentide ja litsentside portfellist ning suuremate restruktureerimiskuludega. Ja restruktureerimine toimus läinud aastal plaanitust kiiremini – sellest ka paisunud kulud ehk 5,5–6,5 miljardi krooni asemel 7,6 miljardit. Selle aasta restruktureerimiskuludeks visandab Ericsson ligikaudu 3 miljardit krooni.
  Tükeldamist ei tule
  Majandustulemustele lisatud kommentaaris nendib Ekholm, et nii firma ise kui ka selle kliendid on keset suurte muutuste perioodi. Juhina lubab ta edaspidi täpsemat fookust valdkondadele, kus firma peab suutma võidukas olla. Rohkem rõhku pannakse stabiilsusele ja kasumlikkuse tagamisele kui kasvule. Intervjuus Rootsi Raadiole ütles ta, et firma tükeldamist plaanis ei ole. Sellega spekuleerimine on tema sõnul täiesti vale fookus. Samas ei avalikustanud ta konkreetsemat strateegiat, kuidas Ericsson oma probleemidest üle saab.
  Kvartali helgematest kohtadest osutas Ekholm neljandas kvartalis paranenud kassavoole. Samuti avaldas ta lootust, et investeeringud 5G-võrkudesse peagi käivituvad. See peagi ei pruugi siiski olla enne 2020. aastat, kirjutas Bloomberg.
  Analüütikutest osutas Nordneti ökonomist Joakim Bornol järsult kärbitud dividendile kui märgile, et lood firmas on kehvad. Kuna alanud aastale vaadates prognoosib Ericsson seniste trendide jätkumist, näeb analüütik täiendavate suurkoondamiste riski. „Jah, olen absoluutselt seda meelt,“ ütles ta Rootsi päevalehele Svenska Dagbladet.
  SEB panga aktsiastrateeg Esbjörn Lundevall kommenteeris, et tema jaoks oli tulemus küll arvatust parem, kuid dividendi kärbe oli tõesti väga järsk, ehkki põhjendatud. „Aeg on väga karm. Nad ei ole veel kriisist üle saanud,“ võttis ta kokku oma hinnangu. Võimalikke uusi koondamisi ei söandanud ta prognoosida.
  SEB panga soovitus Ericssoni aktsiale on "hoia".
  „Tavatarbes tähendab see justkui midagi, mida tuleks hoida, kuid finantskeeles on pigem nii, et omada tasuks neid aktsiaid, millel on ostusoovitus,“ kommenteeris Lundevall, mida „hoia“ tähendab.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Ragmar Saksing: väetame roheidud viljakaks, mitte abituks ülalpeetavaks
Kas rohetehnoloogia iduettevõtted vajavad eri- või hoopis ärikohtlemist? Kui tahame, et nad oleksid tugevad ja kestlikud, ei peaks neid kohtlema teistest erinevalt, kirjutab teadus- ja ärilinnaku Tehnopol rohetehnoloogia valdkonna juht Ragmar Saksing.
Kas rohetehnoloogia iduettevõtted vajavad eri- või hoopis ärikohtlemist? Kui tahame, et nad oleksid tugevad ja kestlikud, ei peaks neid kohtlema teistest erinevalt, kirjutab teadus- ja ärilinnaku Tehnopol rohetehnoloogia valdkonna juht Ragmar Saksing.
Rootsi suurpank lõpetab tegevuse Soomes ja Taanis
Kaks aastat pärast Baltimaadest lahkumist lõpetab Rootsi üks suuremaid panku Handelsbanken tegevuse Soomes ja Taanis, teatades kavatsusest mõlemad filiaalid maha müüa.
Kaks aastat pärast Baltimaadest lahkumist lõpetab Rootsi üks suuremaid panku Handelsbanken tegevuse Soomes ja Taanis, teatades kavatsusest mõlemad filiaalid maha müüa.
Piletilevi ostis Leedu konkurendi
Rahvusvaheliselt piletimüügi ja sündmuskorralduse valdkonnas tegutsev Piletilevi Group, kellele kuuluvad Eestis Piletilevi, Lätis BilesuServiss ja Leedus Bilietai piletimüügi keskkonnad, omandas lisaks Leedu piletite vahendusteenuse pakkuja Tiketa.
Rahvusvaheliselt piletimüügi ja sündmuskorralduse valdkonnas tegutsev Piletilevi Group, kellele kuuluvad Eestis Piletilevi, Lätis BilesuServiss ja Leedus Bilietai piletimüügi keskkonnad, omandas lisaks Leedu piletite vahendusteenuse pakkuja Tiketa.
Euroopa Liit kaalub Valgevene vastu uusi sanktsioone
Euroopa Liit kaalub Valgevene vastu uute sanktsioonide kehtestamist, vahendab Reuters.
Euroopa Liit kaalub Valgevene vastu uute sanktsioonide kehtestamist, vahendab Reuters.