Mait Kraun • 13. mai 2017 kell 8:30

Kas nüüd näeme Euroopa aktsiaturu võidukäiku?

Frankfurdi börs  Foto: EPA

Euroopa on muutunud aktsiafondide lemmikuks – nädalaga voolas regiooni aktsiatesse rekordiliselt raha, sest Prantsusmaa presidendivalimised läksid investoritele soodsas suunas ning turgudel valitseb üleüldine optimism.

3-10. maini voolas Euroopa aktsiatesse 6,1 miljardi dollari eest raha, teatas Bank of America Merrill Lynch, kes toetus omakorda EPFR Globali andmetele. Raha hakkas Euroopa aktsiatesse voolama ajal, mil Prantsusmaa presidendivalimised võitis Emmanuel Macron. Ta edestas rahvuslast Marine Le Peni, kes on lubanud prantslased Euroopa Liidust ja euroalast välja viia. Investorid võtsid tulemust kui riskide vähenemist.

Samas algas USA aktsiatest aga raha neto väljavool – kokku 2,4 miljardi dollari ulatuses. Donald Trumpi aktsiabuum on hoo maha võtnud ning Ühendriikide aktsiate hinnatasemed kõrged, Euroopa omad on seevastu suhteliselt atraktiivsemad.

Pöördepunkt

Veel eelmisel aastal viisid investorid Euroopa aktsiafondidest 100 miljardit dollarit. Nüüd on investorid naasmas, sest majandustsükli kasvufaas on kohal hiljem kui USAs. Lisaks on regiooni börsifirmade tulemused üllatavalt head.

„Globaalsed investorid olid Euroopa aktsiatesse nõnda vähe raha pannud, et Prantsusmaa valimiste järel toimunud tõus on sundinud oma portfelli üle vaatama,“ ütles investeerimisfirma Day by Day strateeg ja partner Valerie Gastaldy. „See toob raha sissevoolu ka edaspidi. Euroopa aktsiad on viimased 10 aastat kehvemat minekut näidanud. Järgmised paar kuud on aga väga tähtsad – tulemas võib olla periood, kus Euroopa aktsiad asuvad nüüd ise juhtrolli.“

Kauaoodatud Euroopa börsifirmade kasumite paranemine aitab olukorrale kaasa. Goldman Sachsi andmetel on positiivse üllatuse valmistanud börsifirmasid kokku 54 protsenti – tegemist on kõrgeima numbriga alates 2009. aastast. Negatiivseid üllatusi on toonud aga vaid 16 protsenti juhtudest, mis on erakordselt madal tase, kirjutasid Goldmani aktsiastrateegid nädalaraportis.

Hingetõmbepaus

Tõsi, sel nädalal on Euroopa aktsiatel pigem kehvemini läinud – Euro Stoxx 50 indeks tegi viimase kuu suurima nädalase languse. Mitmed analüütikud usuvad, et Euroopa aktsiaturud on tõusust kurnatud ning vaja on hingetõmbepausi.

„Turgude vastaselt tegutsevate investorite jaoks ei ole raha sissevool veel punane lipp,“ ütlesid Bank of America strateegid eesotsas Ronan Carriga. „Raha sissevoolu kiirus on heal juhul pool sellest, mis eelmiste aastate turutippude ajal.“

„Meeleolud Euroopa suhtes viitavad kindlasti tõusule. Ülekaalus on ostjad, aga me ei näe veel, et oleks arvestatavaid müügisignaale,“ kirjutasid strateegid.

Euroopa Komisjon teatas neljapäeval, et 19 riigist koosneva euroala majanduskasv tuleb oodatust veidi tugevam. Komisjon tõstis 2017. aasta euroala majanduskasvu prognoosi 1,6 protsendilt 1,7 protsendini. Tõsi, see on jätkuvalt kehvem kui USA-le ennustatav 2,2protsendiline kasv.

Hetkel kuum