Jürgen Klemm • 20. oktoober 2017 kell 14:30

Kaubandussuhted tulevad Brexiti kõnelustel lauale

Theresa May Euroopa Ülemkogul Brüsselis.  Foto: EPA

Euroopa Ülemkogu kohtumisel jõuti reedel brittide poolt pikisilmi loodetud kompromissini: detsembrikuisel ülemkogul võib lauale tulla Brexitijärgsete kaubandussuhete küsimus.

Ometi ei andnud Mandri-Euroopa liidridrid järele ilma omapoolsete nõudmisteta, et niinimetatud Brexiti arve osas on vaja kiiresti jõuda kokkuleppele.

Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeli sõnum ajakirjanikele peale ülemkogu istungit oli üheselt mõistetav: Ühendkuningriigi peaminister peab astuma omapoolsed sammud, et läbirääkimistega tupikust pääseda. Enne kui jõutakse läbirääkimiste niinimetatud teise järguni ehk kaubandussuhete küsimuseni, selgeks peab saama Ühendkuningriigi rahaliste kohustuste probleem.

nimi:Angela Merkel,

amet:Saksamaa liidukantsler

tekst:Läbirääkimiste teine faas võib tulla detsembris

Loodetavasti oleme detsembriks jõudnud piisavalt kaugele, et alustada läbirääkimiste teise faasiga. Kuid see sõltub Suurbritanniast ja nendepoolsest progressist esimese faasi põhiküsimuste osas.

Läbirääkimiste takerdumise taga on Suurbritannia suutmatus selgesõnaliselt tunnistada rahalisi kohustusi, mis ELi ametnike sõnul on hinnanguliselt 60 miljardit eurot.

 

Mis on siinkohal uudis?

Varem on Euroopa Liidu liidrid igakülgselt eitanud, et tuleviku kaubandussuhted saaks tulla arutlusele enne kui lahkulöömise üksikasjades on kokku lepitud.

Siiski jäid nii Saksamaa liider kui ka Prantsuse president oma sõnavõttudes karmiks. Emmanuel Macron teatas pöördumises pressile, et nii-öelda Brexiti arve küsimuses on brittidel veel palju tegemata tööd ja polda isegi poolel teel läbirääkimiste teise järguni.

Samuti heitis Macron briti poliitikutele ette populistlikke lubadusi, justkui oleks ilma mistahes kokkuleppeta võimalik liidust lahku lüüa.

Sama väitis ka Euroopa Komisjoni president Jean Claude Juncker: “Ma ei tea, mida see no-deal lahendus üldse tähendab. Tänini ei ole seda mulle ka keegi selgitanud.” Juncker rõhutas, et tema eesmärk on jõuda Suurbritanniaga ausa lahenduseni.

 

Pingete leevendus May jaoks

Selg vastu seina jäänud Briti peaministri jaoks on see seisukohamuutus väga vajalik poliitiline tugi.

Viimaste nädalatega on Suurbritannias kriitika valitsuse tegevusele - või tegevusetusele - järjepanu kasvanud. Läbirääkimistes Euroopa Liiduga pole pole saavutatud soovitud edu ja aina rohkem näib, et Ühendkuningriigile on jäänud vaid halvad valikud.

Euroopa Ülemkogu kohtumise esimesel õhtul pöördus Briti peaminister Theresa May Euroopa Liidu ülejäänud liidrite poole palvega, et koos jõutaks lahkulöömiskavani, millega tal oleks võimalik koduses parlamendis kaubelda.

Pangad ja raha kipuvad mandrile

Lõppeval nädalal on London pidanud alla neelama mitu mõru pilli. OECD pani brittidele ette võimaliku teise referendumi, mis annaks parlamendile poliitilise mandaadi pöörata tagasi kogu Brexiti protsess. Vastasel juhul riskib riik oma majanduse halvamise ja kümnete miljardite suuruse löögiga oma majanduskasvule.

 

nimi:Lloyd Blankfein,

amet:Goldman Sachs tegevjuht

tekst:Twitteris 19. oktoobril 2017

Just lahkusin Frankfurdist. Suurepärased kohtumised, ilus ilm, täielik nauding. Hea ongi, sest hakkan seal tulevikus rohkem aeg veetma. #Brexit

 

Samuti teatasid sel nädalal kaks pangandushiidu, et Brexiti läbirääkimiste toppamine on pannud neid muutma oma plaane. JP Morgan teatas juhtkonna tasandil, et Brexiti osas on nüüd laual pessimistlikem plaan ja Euroopa peakontorite Londonist lahkumine on enam kui tõenäoline. Samale vihjas Twitteris ka Goldman Sachsi tegevjuht Lloyd Blankfein.

Euroopa Liidu liidrid kohtusid 19.-20. oktoobril Euroopa Ülemkogul, kus rändekriisi ja digitaalse arengukava kõrval oli Brexit vaid üks käsitletud teemadest. 

 

Hetkel kuum