Meelis Mandel • 13. detsember 2017
Jaga lugu:

„Kohus jättis Tallinna Veele õlekõrre“

Sander Danil  Foto: Indrek Susi

Selle ainsa klausliga, mis eile riigikohtus Tallinna Vee vaidluses konkurentsiametiga ettevõtte kaebuses rahuldati, jättis kohus ettevõttele õlekõrre, ütles LHV panga vanemanalüütik Sander Danil Äripäeva raadio hommikuprogrammis.

Danili seisukoht on, et nüüd tuleb Tallinna Veel järgida kohtuotsust ja esitada konkurentsiametile uus tariifiavaldus. Aga huvitav punkt on tema sõnul see, et ainus klausel selles konkurentsiameti 2011. aasta ettekirjutuses, mille tühistamisega kohus nõustus, ütles, et ettekirjutus saab täidetud ainult juhul, kui amet kooskõlastab uue hinnataotluse.

„Kui palju madalamad uued tariifid peaksid olema, seda mina küll täna ei oska hinnata,“ ütles Danil.

Konkurentsiameti metoodika järgi peab lähtuma kulupõhisusest. Aga Danili hinnangul tekib nüüd küsimus, milliseid kulusid täpselt tariifi arvestamisel arvutada ja kuidas arvestada kapitali tootluse kulusid. „Mulle tundub, et selle klausliga, mis rahuldati, jättis kohus ettevõttele õlekõrre.

Et jah, avaldus tuleb esitada, aga kui konkurentsiamet ei ole sellega rahul, siis saab sel teemal edasi vaielda. Ja võib-olla siis ka uuesti kohtusse minna tariifi teemal - et kuidas need uued tariifid on täpselt arvestatud ja milliseid kulusid on arvestatud ja kuidas on arvestatud nõutavat kapitalitootlust.“

Danil ütles, et ilmselt võtab Tallinna Vesi mõned päevad ja esitab oma plaanidest detailse kava. „Nad võiksid avaldada ka börsile siis kogu oma arutluskäigu, millised on need uued tariifid, mida nad taotlevad. Siis näeks, milline finantsmõju kohtuotsusel ettevõttele on.“

Vaidlus konkurentsiametiga ei pruugi olla üldse veel läbi, lisas Danil: „Ses mõttes oli turu esimene reaktsioon aktsia hinnale veidi isegi liiga valulik. Julgemad võiksid täitsa kaaluda sisenemist.“

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas